ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Zile libere legale in domeniul privat


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua. Lucrez in doemniul privat la o companie a carei activitate nu se poate intrerupe datorita procesului de productie. Avand in vedere Art. 134 in care sunt prezentate zilele libere, insa conform Art. 137 punctul 2 care spune: "În cazul în care, din motive justificate, nu se acorda zile libere, salariatii beneficiaza, pentru munca prestata în zilele de sarbatoare legala, de un spor la salariul de baza ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de baza corespunzator muncii prestate în programul normal de lucru."

Intrebarea e cum se aplica aceste articole in domeniul privat sau unde si anume ce trebuie sa caut pentru a reusi sa imi raspund la intrebari. Spun asta deoarece din ce am citit pana acum ramane la hotararea conducerii companiei daca angajatii primesc zi libera (aceasta fiind mentionata ca zi libera in codul muncii) sau i se adauga salariului de baza un spor nu mai putin de 100% din munca prestata pentru orele lucrate in ziua respectiva.

Sa inteleg ca daca NU vrea sa ia in calcul aceste articole din codul muncii este liber sa o faca oricine din domeniul privat? Unde pot gasi reglementarile sau art. referitoare exclusiv pentru domeniul privat.

Multumesc.

Marius George
 User  Marius George
a intrebat la 26 Ian. 2013
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

2 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 28 Ian. 2013
Daca angajatorul nu poate acorda aceste zile libere, el va stabili prin Regulamentul Intern sau contractul colectiv de munca incheiat la nivel de unitate cum anume vor fi compensate aceste zile de sarbatoare lucrate. Exista unitati in care aceste zile nu pot fi acordate in totalitate. Este cazul urgentei medicale, alimentatie publica, furnizare energrie electrica si termica, transportul public, unele companii de taximetrie etc. Pentru acest situatii exista prevederi legale speciale, conform carora salariatii sunt nevoiti sa lucreze in aceste zile, dar vor primi fie spor fie alte zile libere in schimbul celor de sarbatoare lucrate. Sunt cazuri speciale. De asemenea, daca activitatea nu poate fi intrerupta, sau intervin urgente / cazuri de forta majora se poate lucra in aceste zile, cu compensarea lor ulterioara.

Daca angajatorul decide sa ignore prevederile legale o face pe riscul lui, el poate primi sanctiuni asa cum prevede legea. Mai mult, el poate fi pus la plata unor daune daca angajatul decide sa il actioneze in judecata pentru nerespectarea unor drepturi legale si contractuale.

Vedeti ce apare prevazut in documentele interne pe care vi le-am mentionat, daca nu cumva angajtorul a stabilit o modalitate de compensare in cazul in care nu poate acorda liber in aceste zile.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [1]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns la intrebare la 27 Ian. 2013
Codul muncii se adreseaza atat unitatilor de stat cat si celor din mediu privat Salariatii care lucreaza in zilele de sarbatori legale sunt dublu recompensati fie prin acordarea caelui spor de 100% care de alfel este minimal fie de inca o zi libera platita in urmatoarele 30 de zile

Alte intrebari despre Drepturi salariale

TOP RASPUNSURI 2024