ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

angajare al 21-lea salariat


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Am angajat in august inca 3 persoane si astfel suntem 21. Ce obligatii am ca si angajator? Stiu trebuie sa incepem negocierea unui CCM la nivel de unitate. Dar care sunt pasii? Cum trebuie sa fie ales reprezentantul salariatilor, ce acte trebuie intocmite. Nu se infiinteaza sindicat.
Va multumesc frumos!

Adaugata in: Legislatia muncii
Gabriela Arghir
 User  Gabriela Arghir
a intrebat la 03 Sep. 2012
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

1 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns la intrebare la 03 Sep. 2012
Art. 221 din codul muncii republicat
(1) La angajatorii la care sunt incadrati mai mult de 20 de salariati si la care nu sunt constituite organizatii sindicale reprezentative conform legii, interesele salariatilor pot fi promovate si aparate de reprezentantii lor, alesi si mandatati special in acest scop.
(2) Reprezentantii salariatilor sunt alesi in cadrul adunarii generale a salariatilor, cu votul a cel putin jumatate din numarul total al salariatilor.
(3) Reprezentantii salariatilor nu pot sa desfasoare activitati ce sunt recunoscute prin lege exclusiv

Art. 222
(1) Pot fi alesi ca reprezentanti ai salariatilor salariatii care au capacitate deplina de exercitiu.
(2) Numarul de reprezentanti alesi ai salariatilor se stabileste de comun acord cu angajatorul, in raport cu numarul de salariati ai acestuia.
(3) Durata mandatului reprezentantilor salariatilor nu poate fi mai mare de 2 ani.
...
Art. 129 din legea 62 din 2011
(1) Negocierea colectiva este obligatorie numai la nivel de unitate, cu exceptia cazului in care unitatea are mai putin de 21 de angajati.
(2) Initiativa negocierii apartine angajatorului sau organizatiei patronale.
(3) Angajatorul sau organizatia patronala initiaza negocierea colectiva cu cel putin 45 de zile calendaristice inaintea expirarii contractelor colective de munca sau a expirarii perioadei de aplicabilitate a clauzelor stipulate in actele aditionale la contractele colective de munca.
(4) In cazul in care angajatorul sau organizatia patronala nu initiaza negocierea, aceasta va incepe la cererea scrisa a organizatiei sindicale reprezentative sau a reprezentantilor angajatilor, in termen de cel mult 10 zile calendaristice de la comunicarea solicitarii.
(5) Durata negocierii colective nu poate depasi 60 de zile calendaristice decat prin acordul partilor.
(6) Contractele colective de munca pot sa prevada renegocierea periodica a oricaror clauze convenite intre parti.
CONVOCATOR PENTRU NEGOCIEREA CONTRACTULUI COLECTIV DE MUNCA‚ LA NIVEL DE UNITATE


......................................... (institutia, societatea etc.)
Nr. ........... din ...............

Convocator

In temeiul dispozitiilor art. 229 alin. (2) din Codul muncii si a Legii nr. 62/20111, conducerea ...................................
(institutia, societatea etc.)
reprezentanta prin ..............................................., in calitate de ....................................................
(numele si prenumele) (denumirea functiei)

Va invita sa participati la negocierea2 Contractului colectiv de munca la nivel de unitate pe anul/anii ..................................., care va incepe in data de ....................., ora .................., la sediul din ........................

sau

In temeiul dispozitiilor art. 229 alin. (2) din Codul muncii si ale art. 129 din Legea nr. 62/2011, reprezentantii salariatilor sunt invitati sa se prezinte in ziua de .................................... ora ........................ la sediul nostru din ........................................................................ (localitatea)
str. .................................................. nr. ...................judetul/sectorul ............................ in sala ...................., in vederea stabilirii calendarului negocierilor.

.......................................
(semnatura autorizata)

Note:

1 Legea nr. 62/2011 a dialogului social, publicata in M.Of., Partea I, nr. 322 din 10 mai 2011.
2 Initiativa negocierii apartine intotdeauna conducatorului unitatii/patronului si numai in cazul când acesta nu angajeaza negocierea, aceasta are loc la solicitarea organizatiei sindicale/reprezentantilor salariatilor (in unitatile unde nu s-a constituit organizatie sindicala) in termen de 10 zile calendaristice de la formularea cererii. Obligatia organizarii negocierii nu presupune in mod necesar si incheierea contractului colectiv de munca deoarece legea obliga la declansarea negocierii, dar nu poate obliga partile sa se si inteleaga. De aceea negocierea este obligatorie, dar incheierea contractului de munca nu este obligatorie.

Art. 143
(1) Contractele colective de munca si actele aditionale la acestea se incheie in forma scrisa si se inregistreaza prin grija partilor, dupa cum urmeaza:
a) contractul colectiv de munca la nivel de unitate, la inspectoratul teritorial de munca;
b) contractele colective de munca incheiate la nivelul grupurilor de unitati si al sectoarelor de activitate, la Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale.
(2) Dosarul intocmit in vederea inregistrarii va cuprinde:
a) contractul colectiv de munca, in original, redactat in atatea exemplare cate parti semnatare sunt, plus unul pentru depozitar, semnate de catre parti;
b) dovada convocarii partilor indreptatite sa participe la negociere;
c) imputernicirile scrise pentru reprezentantii desemnati in vederea negocierii si semnarii contractului colectiv de munca;
d) dovezile de reprezentativitate ale partilor. In cazul grupului de unitati constituit numai pentru negocierea unui contract colectiv de munca la acest nivel, dovezile de reprezentativitate pot fi cele ale membrilor partii sindicale, conform art. 134 lit. B si art. 135 alin. (2), partea patronala facand dovada constituirii grupului de unitati, conform prevederilor art. 128 alin. (3), in vederea negocierii;
e) procesele-verbale ale negocierii, redactate in atatea exemplare cate parti semnatare sunt, plus unul pentru depozitar, continand pozitia partilor;

Alte intrebari despre Legislatia muncii

TOP RASPUNSURI 2024