ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro


Angajare pentru punct de lucru in U.E.


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua,
O intreprindere individuala romaneasca isi deschide punct de lucru in Grecia. Viitorul angajat este cetatean roman cu rezidenta in Grecia. Sub ce forma se va face angajarea, cu contract individual de munca si va fi detasat? Este necesar formularul A1? Contractul de munca se supune legislatiei muncii din Romania sau din Grecia?
Va multumesc!

Veve Mihaela
 User  Veve Mihaela
a intrebat la 20 Ian. 2014
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

3 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului Veve Mihaela la 23 Ian. 2014
Daca angajatul este incadrat cu contract de munca in Romania si in cuprinsul contractului apare un loc de munca inregistrat pe teritorul tarii, ca sa lucreze la un alt loc de munca apartinand aceluiasi angajator dar care este situat in alta tara se impune delegarea, nu detasarea. Cred ca am explicat deja care este diferenta intre cele doua. Detasarea implica existenta unui angajator diferit pentru care salariatul va lucra temporar, intre cele doua unitati fiind incheiat un contract de punere la dispozitie a unui personal anume.

Delegarea spre deosebire de detasare implica platirea salariatului de angajatorul de drept (cel cu care are contractul incheiat), nu se suspenda contractul si nu este necesar formularul A1.

In contactul de munca deja scrie ca locul de munca fix este cel din Germania, ca atare pentru munca in Grecia s-ar impune delegarea si mentionarea acelor elemente in ordinul de delegare. In CIM ar trebui sa apara la semnare elementele precizate la art. 18 pentru munca in Germania, in legatura cu locul de munca mentionat.

"In timp util inainte de plecare" inseamna inclusiv la semnarea contractului de munca sau la data comunicarii deciziei de detasare sau a ordinului de delegare.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Veve Mihaela
 User Veve Mihaela
a raspuns userului Ioana Popa la 21 Ian. 2014
Multumesc pentru promtitudine!
Aceasta nu inseamna ca ,in acest caz - in care angajatul este rezident , art. 18 nu se potriveste in totalitate "angajatorul are obligatia de a-i comunica in timp util, inainte de plecare" - pentru ca angajatul deja locuieste in Grecia si de asemenea nici pct. d), f) si g) ?
De asemenea prin ce se diferentiaza sintuatia aceasta, sa-i spunem Situatia A prin urmatoarea situatie - Situatia B:
Societate privata romaneasca cu profil de activitate in constructii are contract cu societate privata germana. Societatea romaneasca isi deschide punct de lucru in Germania unde angajatii romani vor presta activitatea. Pentru acestia este necesar formularul A1, fara a mai fii nevoie de contingent, aceasta inseamna ca trebuiesc detasati? In contractul individual de munca este specificat la locul de munca-activitatea se desfasoara la punct de lucru in Germania.
Va multumesc!
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 20 Ian. 2014
Nu se face detasare atunci cand salariatul presteaza activitate pentru acelasi angajator dar la un alt punct de lucru. Il puteti angaja cu contract de munca in baza Codului muncii si cu locul de munca in Grecia. In astfel de cazuri exista cateva clauze speciale pe care trebuie sa le mentionati in contractul salariatului, pe care le regasiti la art. 18 din Codul muncii republicat.

Art. 18
(1) In cazul in care persoana selectata in vederea angajarii ori salariatul, dupa caz, urmeaza sa isi desfasoare activitatea in strainatate, angajatorul are obligatia de a-i comunica in timp util, inainte de plecare, informatiile prevazute la art. 17 alin. (3) , precum si informatii referitoare la:
a) durata perioadei de munca ce urmeaza sa fie prestata in strainatate;
b) moneda in care vor fi platite drepturile salariale, precum si modalitatile de plata;
c) prestatiile in bani si/sau in natura aferente desfasurarii activitatii in strainatate;
d) conditiile de clima;
e) reglementarile principale din legislatia muncii din acea tara;
f) obiceiurile locului a caror nerespectare i-ar pune in pericol viata, libertatea sau siguranta personala;
g) conditiile de repatriere a lucratorului, dupa caz.
(2) Informatiile prevazute la alin. (1) lit. a), b) si c) trebuie sa se regaseasca si in continutul contractului individual de munca.
(3) Dispozitiile alin. (1) se completeaza prin legi speciale care reglementeaza conditiile specifice de munca in strainatate.

Daca il incadrati pentru locul de munca din Romania, pentru sediul de aici, atunci ca sa lucreze in Grecia va trebui delegat. Dat fiind faptul ca acel punct de lucru va fi al intreprinderii si salariatul este rezident al tarii in cauza, cel mai potrivit ar fi sa il incadrati cu locul de munca in Grecia direct.

Documentul A1 este necesar in cazul in care salariatul este detasat intr-o alta tara si platit de angajatorul unde este detasat pentru a se evita dubla asigurare la pensii pentru acelasi salariat.

Alte intrebari despre Legislatia muncii

Expertii nostri
Ioana Popa
George Andreescu alexei delimart Marius Ion adriana iancu Viviana Serni G Stancu