ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Angajata care nu s-a prezentat la serviciu dupa expirarea concediului de crestere a copilului (2 ani)


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna seara!

Societatea noastra se confrunta cu urmatoarea situatie:

- una dintre angajatele care a fost in concediul de crestere copil a fost recalcitranta in a comunica perioada in care doreste sa suspende contractul de munca si astfel societatea a trebuit sa angajeze temporar o alta persoana care a avut timp de 2 ani contractul pe o perioada determinata de cate 3 luni.
Angajata nici acum, dupa ce a expirat perioada maxima de 2 ani (stim din surse independente ca nu se aplica situatia speciala de 3 ani) nu a depus nicio cerere de revenire la locul de munca si nici nu s-a prezentat in prima zi. Din aceleasi surse independente stim ca totusi doreste sa revina insa iresponsabilitatea dansei ne-a facut sa nu ne mai dorim colaborarea.
Ce cadru legal ne ajuta sa ii putem intrerupe contractul in situatia in care nu s-a prezentat la serviciu deja de 4 zile sau care sunt drepturile legale de a ne proteja de iresponsabilitatea unei astfel de persoane?

Va multumim.

Adaugata in: Legislatia muncii
Tataru Ania
 User  Tataru Ania
a intrebat la 11 Iul. 2013
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

1 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 12 Iul. 2013
Din pacate nu prea aveti cum sa o concediati, decat in anumit conditii. Legea spune ca salariata sau salariatul revenit din CIC nu poate fi concediat timp de 6 luni de la revenirea definitiva (deci de la incetarea concediului, in functie de optiunea exprimata) decat in situatia in care apare un faliment sau firma intra in procedura de reorganizare judiciara, sau daca persoana in cauza a beneficiat deja de o astfel de masura de protectie pentru o nastere anterioiara. Altfel nu este legala o concediere a ei. Ce puteti face este sa luati legatura cu ea si sa aflati ce intentii are, iar in cazul in care tot nu se prezinta si nu va transmite cererea de reluare a activitatii se incadreaza la abatere disciplinara prin absentare nemotivata. Situatie in care ii veti suspenda contractul pe acest temei. Intocmiti decizie de suspendare a CIM si operati in Revisal in 20 de zile lucratoare de la data suspendarii contractului. Dupa cele 6 luni abia veti putea dispune concedierea, dar data fiind aceasta limita s-ar putea sa nu puteti recurge la o concediere disciplinara pentru ca sanctiunea se poate dispune in maxim 6 luni de la data savarsirii ei. Mergeti asadar pe varianta suspendarii pentru absente nemotivate, daca nu va motiveaza absenta in mod obiectiv. S-ar putea sa nu fie foarte bine informata si sa fi calculat 2 ani de la data intrarii in concediu si nu de la data nasterii. Au mai existat astfel de situatii.

Alte intrebari despre Legislatia muncii

TOP RASPUNSURI 2024