ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Angajatorul este obligat sa plateasca zilele libere legale?


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Recent mi-am pus si eu aceasta intrebare, iar varietatea de raspunsuri din spatiul online m-a determinat sa va cer inca o data parerea. Este foarte clar specificat in codul muncii ce masuri trebuie luate in cazul in care SE LUREAZA in sarbatorile legale, insa nu este nicaieri scris concret ca aceste zile libere sunt si platite de angajator atunci cand NU SE LUCREAZA, ci doar ca sunt libere (Art. 139 din Codul Muncii).

Asadar va rog sa ma ajutati cu un raspuns, daca angajatorul este obligat sa plateasca angajatii in aceste zile, chiar daca nu lucreaza, si la ce articol este specificat acest lucru!


Adaugata in: Legislatia muncii
Pop Anastasia
 User  Pop Anastasia
a intrebat la 03 Iun. 2014
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

14 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Daniela Rodica
 User Daniela Rodica
a raspuns userului lili b la 08 Oct. 2014
Va rog sa ma ajutati cu urmatorul aspect:
Avand in vedere un salariu de 2.100 lei si o persoana care a lucrat in data de 15 august 2014.
Salariul pe august va fi calculat astfel: 2.100/20 zile lucratoare=105 * 21 zile lucrate. Angajatul va primi salariul 2205 lei plus va primi un liber platit in luna umatoare?
Ma intereseaza daca eu pe luna august voi avea salariu mai mare decat un coleg care nu a lucrat in 15 august si voi primi un liber in luna septembrie?

Va multumesc!
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului georgeta ganea la 10 Iun. 2014
Nu faceti paralela intre zilele de sarbatoare legala si cele de weekend lucrat, sunt situatii diferite. Chiar codul muncii va explica ce se intampla in fiecare caz.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Lili B
 User Lili B
a raspuns userului georgeta ganea la 09 Iun. 2014
da doamna ganea, aveti mare curaj............ sa interpretati legislatia cum vreti, dar este pacat de userii care doresc raspunsuri si ce primesc............confuzie. Nu ati venit cu nici un raspuns concret.......ati scris niste interpretari ale dvs. care nu au nici o logica.

Cu aceasta postare inchei "conversatia" cu dvs. pt ca este o pierdere de timp.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [3]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns userului georgeta ganea la 09 Iun. 2014
Binerinteles daca intelegeti ce vreu sa spun.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [3]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns userului lili b la 08 Iun. 2014
Pentru mine, adevaratul curaj este prudenta.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [1]
Lili B
 User Lili B
a raspuns userului georgeta ganea la 08 Iun. 2014
Doamna Ganea, eu nu contest experienta dvs fie ea de viata sau profesionala.....dar faceti confuzie intre aceste zile.
Exemplu dat de dvs se refera la zilele acordate pt repausul saptamanal care este totusi altceva.
Sarbatorile legale au alt statut si scrie negru pe alb modul lor de aplicare.

Si eu lucrez in domeniu si nu lucrez de ieri.....dar in acest domeniu, nu cantitatea muncii conteaza, dna Ganea si calitatea ei.........daca intelegeti ce am vrut sa spun.

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [2]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns userului Ioana Popa la 07 Iun. 2014
Ignorati faptul ca inainte de toate acea zi de sarbatoare legala este zi libera , uitati sa luati in calcul si acest aspect.

Doama, voi mai veni cu un excemplu.Stim ca pentru lucru in zilele de WK-end in afara de faptul ca salariatii vor lua liber in alte zile din cursul saptamanii primesc si spor pentru ca lucreaza in aceste zile de repaus saptamana.
Acelasi lucru se intampla si in cazul sarbatorilor leghale.De data aceata sporul este reglementat prin codul muncii Sarbatoarea legala inseamna mai mult decat o zi obisnuita de repaus saptamanal, motiv pentru care si modul de recompensare este altfel tratat.Este o vorba; Mai ascutati si de cei care au o experienta de viata mare mare decat a dvs. !Nu as fi insistat in lamurirea acestei probleme daca nu o stapaneam si daca din practica aplicata pe parcursul mai multor ani nu stiam ca asa se pune problema.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [3] Nemultumit de acest raspuns [1]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului georgeta ganea la 06 Iun. 2014
Articolul din Codul muncii republicat precizeaza destul de clar faptul ca atunci cand nu se pot acorda zilele libere se va compensa munca in ziua de sarbatoare legala cu spor de 100%. De unde reiese totusi ca se acorda ambele, sincer nu reusesc sa imi dau seama si nici la juristi sau alti specialisti nu am gasit astfel de intepretari. Avantajul salariatului este prin plata sporului si asalariului corespunzator pentru acea zi. Daca nu primeste spor, primeste o alta zi libera.

Cu tot respectul, dar din pacate avveti tendinta sa interpretati legea dupa cum doriti dvs si sa treceti cu vederea destul de frecvent opiniile utilizatorilor, multi dintre ei chiar in domeniu, prezenti pe forum. Am evitat sa fac acest lucru in spatiul clubului dar ma vad nevoita.

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [3]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns userului lili b la 06 Iun. 2014
Ramane la aprecierea dvs. Salariatul in mod normal ar fi trebuit sa fie liber in acea zi de sarbatoare legala si munceste, da? Pentru faptul ca munceste in acea zi este recompensat suplimentar fata de liberul la care are dreptul normal. La articolul invocat se stabilerste doar acea recompensare suplimentara.Care ar fi castigul suplimentar al salariatului daca doar se acorda o zi libera platita sau i se acorda acel spor de 100% niciunul.Am excplicat practic , cum se face pontajul in lunile in care sunt sarbatori legale.
In conditiile in care nu beneficiaza si de liber ar fi platit zi la zi.La o zi lucrata beneficiaza de o alta zi libera platita.YUnde este avantajul salariatului ca este prezent la lucru in acea zi de sarbatoare legala?
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [3] Nemultumit de acest raspuns [0]
Lili B
 User Lili B
a raspuns userului georgeta ganea la 06 Iun. 2014
Din pacate dvs gresiti, dna Ganea! Este corect asa cum a scris doamna Popa. Mai cititi inca o data Codul Muncii art 142 alin (1) si (2)

Art. 142. [compensarea muncii ?n zilele de sarbatoare]
(1) Salariatilor care lucreaza in unitatile prevazute la art. 140, precum si la locurile de munca prevazute la art. 141 li se asigura compensarea cu timp liber corespunzator in urmatoarele 30 de zile.
(2) In cazul in care, din motive justificate, nu se acorda zile libere, salariatii beneficiaza, pentru munca prestata in zilele de sarbatoare legala, de un spor la salariul de baza ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de baza corespunzator muncii prestate in programul normal de lucru.


?????
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [1]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns userului Ioana Popa la 06 Iun. 2014
Doamna Popa , credeam ca ati inteles.Pentru ca salariatul lucreaza in ziua de sarbatoare legala se recompenseaza suplimentar prin ceea ce ati spus dar are drept si la o zi libera in cursul lunii.Am dat si exemplu pentru luna mai care are 10 zile libere in care intra si sarbatoarea legala de intaii mai.Daca este asa cum sustineti ar insemna ca salariatul sa beneficieze numai de 9 libere si nu este posibil intr-un program normal de lucru.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [2] Nemultumit de acest raspuns [1]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului georgeta ganea la 04 Iun. 2014
In cazul zilelor de sarbatoare legala lucrate compensarea se face fie printr-o zi libera platita acordata in schimbul ei in maxim 30 de zile de la epuizarea ei, sau cu spor de 100% daca nu se poate acorda ziua libera. Niciodata ambele. Am mai intalnit aceasta varianta din partea dvs si nu este corecta din pacate. Nu apare in lege ca se acorda si spor si o alta zi libera, fie ea si din luna. Daca s-ar acorda o zi libera inseamna ca s-a compensat acea zi de sarbatoare lucrata.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [3] Nemultumit de acest raspuns [0]
Daniela Zarchievici-marginica
 User Daniela Zarchievici-marginica
a raspuns la intrebare la 04 Iun. 2014
Buna ziua.Zilele libete legal,potrivut Leg.53/2003(Codul muncii),sunt zile in care nu ar trebui sa se presteze activitate de catre angajat,fiind astfel neplatite in cazul neprestarii.Sunt zile ce reduc astfel numarul zilelor lucratoare din respectiva luna.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [1]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns la intrebare la 03 Iun. 2014
Zilele de sarbatoare legala sunt zile libere si atat. Daca se lucreaza in aceste zile, salariatii sunt recompensati dublu vor avea liber in alta zi din luna resopectiva si spor de 100% pentru ziua lucrata.In lipsa platii sporului va beneficia de data aceasta de o zi libera plastita in urmatoarele 30 zile.

Alte intrebari despre Legislatia muncii

TOP RASPUNSURI 2024