ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro


Avantaje angajator la angajare somer de 54 ani


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Ma aflu in situatia descrisa in titlu, respectiv sunt somer in varsta de 54 ani.
Dat fiind faptul ca am o promisiune certa de angajare, din partea unui angajator, rog sa-mi spuneti
daca angajatorul are vreun avantaj, si in ce consta acesta. Totodata, rog precizati daca eu am vreun avantaj, avand in vedere ca mi-am gasit serviciu intr-un termen foarte scurt, respectiv 10 zile.

Va multumesc anticipat!
Cu stima, Dorel Ionita, Vaslui

Dorel Ionita
 User  Dorel Ionita
a intrebat la 06 Mar. 2014
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

2 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului Ioana Popa la 06 Mar. 2014
Art. 42 din HG 174 a ramas putin trunchiat, reiau:

ART. 42
Nu beneficiază de drepturile prevăzute la art. 72 din lege persoanele care, ?n perioada pentru care erau ?ndreptăţite să primească indemnizaţie de şomaj, ?şi pierd calitatea de angajat, cu excepţia persoanelor aflate ?n situaţia prevăzută la art. 73 alin. (1) din lege.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 06 Mar. 2014
Da, angajatorul are un avantaj, si anume poate primi subventie din partea statului asa cum prevede legea 76/2002, dar in conditiile precizate in lege.

ART. 85
(1) Angajatorii care incadreaza in munca, pe perioada nedeterminata, someri in varsta de peste 45 de ani sau someri care sunt parinti unici sustinatori ai familiilor monoparentale, primesc lunar, pe o perioada de 12 luni, pentru fiecare persoana angajata din aceste categorii, o suma egala cu valoarea indicatorului social de referinta in vigoare, cu obligatia mentinerii raporturilor de munca sau de serviciu cel putin 18 luni.
(2) De facilitatile prevazute la alin. (1), cu exceptia scutirii de la plata contributiei la bugetul asigurarilor pentru somaj, datorata de angajator pentru persoanele respective, beneficiaza si angajatorii care, in raport cu numarul de angajati, si-au indeplinit obligatia, potrivit legii, de a incadra in munca persoane cu handicap, precum si angajatorii care nu au aceasta obligatie legala, daca incadreaza in munca pe durata nedeterminata persoane cu handicap si le mentin raporturile de munca sau de serviciu cel putin 2 ani.
(3) ABROGAT.
(4) Angajatorii care inceteaza raporturile de munca sau de serviciu ale persoanelor prevazute la alin.(1) si (2), anterior termenului de 18 luni, sunt obligati sa restituie, in totalitate, agentiilor pentru ocuparea fortei de munca, sumele incasate pentru fiecare persoana pentru care a incetat raportul de munca sau de serviciu anterior termenului mentionat, plus dobanda de referinta a Bancii Nationale a Romaniei in vigoare la data incetarii raporturilor de munca sau de serviciu, daca incetarea acestora a avut loc din motivele prevazute la art. 83 alin. (2).
(5) Angajatorii care incadreaza in munca, potrivit legii, someri care, in termen de 5 ani de la data angajarii, indeplinesc, conform legii, conditiile pentru a solicita pensia anticipata partiala sau de acordare a pensiei pentru limita de varsta, daca nu indeplinesc conditiile de a solicita pensia anticipata partiala, beneficiaza lunar, pe perioada angajarii, pana la data indeplinirii conditiilor respective, de o suma egala cu valoarea indicatorului social de referinta in vigoare, acordata din bugetul asigurarilor pentru somaj.
(6) Nu beneficiaza de facilitatile prevazute la alin. (1), (2) si (5) angajatorii care in ultimii 2 ani au fost in raporturi de munca sau de serviciu cu persoanele angajate din categoriile prevazute la aceste alineate.

ART. 85^1
Angajatorii care beneficiaza de subventionarea locurilor de munca in conditiile art. 80 sau art. 85 alin. (1) si (2) si care inceteaza raporturile de munca sau de serviciu ale persoanelor incadrate pe aceste locuri de munca, din motivele prevazute la art. 83 alin. (2), anterior termenelor prevazute de lege, nu mai pot beneficia de o noua subventie din bugetul asigurarilor pentru somaj pe o perioada de 2 ani de la data incetarii raporturilor de munca sau de serviciu.

In ceea ce va priveste, depinde de durata incadrarii. Daca incheiati un contract pe perioada determinata de maxim 12 luni atunci plata indemnziatiei de somaj se va suspenda si o veti putea relua ulterior pentru perioada ramasa la daca incadrarii. Daca insa contractul este semnat pentru perioada mai mare de 12 luni sau nedeterminata, indemnizatia de somaj va inceta, iar dvs puteti beneficia, la cerere, de 30% din valoarea ajutorului de somaj pana la finalul perioadei de acordare stabilite anterior, in conditiile prevazute de legea somajului.

ART. 72
(1) Persoanele prevazute la art. 17 alin. (1), carora li s-a stabilit dreptul la indemnizatia de somaj, potrivit legii, si care se angajeaza cu norma intreaga, conform prevederilor legale in vigoare si, ca urmare a angajarii, le inceteaza plata indemnizatiei de somaj, beneficiaza, din momentul angajarii pana la sfarsitul perioadei pentru care erau indreptatite sa primeasca indemnizatia de somaj, de o suma lunara, acordata din bugetul asigurarilor pentru somaj, reprezentand 30% din cuantumul indemnizatiei de somaj, stabilita si, dupa caz, reactualizata conform legii.
(2) Nu beneficiaza de prevederile alin. (1) persoanele care se incadreaza la angajatori cu care au fost in raporturi de munca sau de serviciu in ultimii 2 ani, precum si persoanele pentru care plata indemnizatiei de somaj a fost suspendata potrivit art. 45 alin. (1) lit. c), iar ulterior, ca urmare a schimbarii duratei contractului individual de munca, plata indemnizatiei de somaj inceteaza potrivit art. 44 lit. a).

ART. 73
(1) Persoanele prevazute la art. 72 beneficiaza de aceasta suma si in situatia in care, in perioada pentru care au dreptul la indemnizatia de somaj, le inceteaza raportul de munca sau de serviciu la primul angajator si se incadreaza, cu norma intreaga, in termen de 30 de zile, la un alt angajator.
(2) Suma platita din bugetul asigurarilor pentru somaj, in cuantumul stabilit la art. 72, se acorda pentru situatia prevazuta la alin. (1) pana la sfarsitul perioadei pentru care persoana era indreptatita sa primeasca indemnizatia de somaj.

Pentru solicitarea celor 30% exista o cerere tip, prevazuta in normele de aplicare a legii somajului, HG 174/2002, pe care o veti depune impreuna cu cateva alte documente.

ART. 40
(1) Drepturile prevăzute la art. 72 din lege se acordă numai dacă persoanele ?ndreptăţite vor depune la agenţia pentru ocuparea forţei de muncă judeţeană sau a municipiului Bucureşti, unde se află ?n evidenţă, ?n termen de maximum 60 de zile de la data ?ncetării dreptului la indemnizaţie de şomaj ca urmare a angajării, următoarele documente:
a) cerere conform modelului prevăzut ?n anexa nr. 10;
b) ?nştiinţare emisă de angajator privind ?ncadrarea ?n muncă;
c) actul ?n baza căruia au fost ?ncadrate ?n muncă, ?n copie;
d) document emis de angajator, din care să rezulte că ?n ultimii 2 ani acesta nu a mai fost ?n raporturi de muncă sau de serviciu cu persoana respectivă.
(2) Sumele ne?ncasate de beneficiar se prescriu la expirarea termenului general de prescripţie de 3 ani, prevăzut de lege.

ART. 41
(1) Beneficiarul drepturilor prevăzute la art. 72 din lege va depune lunar, p?nă la data de 15 a fiecărei luni pentru luna expirată, la agenţia pentru ocuparea forţei de muncă judeţeană sau a municipiului Bucureşti unde se află ?n evidenţă dovada emisă de angajator din care să reiasă că a fost ?ncadrat ?n muncă.
(2) ?n situaţia ?n care beneficiarul nu prezintă ?n termenul prevăzut la alin. (1) dovada ?ncadrării ?n muncă, plata drepturilor prevăzute la art. 72 din lege se va face o dată cu achitarea indemnizaţiilor de şomaj cuvenite şomerilor pentru luna ?n care beneficiarul a prezentat dovada.

ART. 42
Nu beneficiază de drepturile prevăzute la art. 72 din lege persoanele care, ?n perioada pentru care erau ?ndreptăţite să primească indemnizaţie de şomaj, ?şi pierd calitatea de angajat, cu excepţia persoa



Alte intrebari despre Legislatia muncii