ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro


Calcul impozit si contributii


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Lucrez cu contract de conventie civila la o Asociateie de Proprietari.

As dori sa stiu cum se calculeaza impozitul si contributiile de la 1 ianuarie 2012. Adica mai precis cat este impozitul 10% sau 16% si la ce brut se calculeaza contributiile. Dupa ce se calculeaza impozitul din ce se scad contributiile pentru a se obtine venitul net ?

Radu Bejenaru
 User  Radu Bejenaru
a intrebat la 10 Mar. 2012
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

3 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului Radu Bejenaru la 13 Mar. 2012
Asa este, CAS si somaj se platesc din salariul brut, ele se retin la sursa de catre angajator si se vireaza tot de catre acesta catre bugetul de stat. Procentul de 5,5% reprezinta contributia la sanatete, somajul este 0,5%. CASS se plateste din venitul net si intra in responsabilitatea beneficiarului de venit, in cazul de fata a dumneavoastra.

Referitor la impozit, repet: pentru contractele de prestari servicii sau conventii civile angajatorul este obligat sa retina si sa vireze catre bugetul de stat 10% din impozit, urmand ca restul de 6% sa fie platit fie de catre beneficiar din banii incasati, fie de catre angajator, in urma semnarii unui document anexat la contract, in care se prevede acest aspect.

In concluzie, brutul unui beneficiar de venit prin conventie civila se compune din:

- Impozit retinere la sursa 10% - poate fi platit integral 16% de angajator daca acest lucru este agreat in scris de catre cele doua parti. In caz contrar restul de 6% se platesc de catre beneficiar.
- Contributie CAS - 10,5%
- Contributie Somaj - 0.5%
Salariul net - ceea ce incasati dumneavostra ca beneficiar.

Nu imi dau seama cum ati facut dumneavoastra calculul, insa impresia mea este ca ati confundat contributiile datorate de angajator prin contracte individuale de munca, cu cele datorate prin conventie civila. Acestea sunt foarte diferite, la fel si modalitatea lor de calculare si de aplicare.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Radu Bejenaru
 User Radu Bejenaru
a raspuns userului Ioana Popa la 12 Mar. 2012
Dar dupa oug 82/2010, C.A.S-ul si somajul se plateau cu 10,5% si 5,5% din salariul brut.
Adica mai precis la brut se aplica 16%. La acelasi brut se aplica 10,5% C.A.S., 5,5 % C.A.S. si 0,5 % somaj. Dupa scaderea din brut a impozitului de 16% se obtine o suma. Din aceasta suma scazand C.A.S., somajul si C.A.S.S. se obtine net-ul.
Dupa ordonanta 30/2011 am inteles ca la brut se aplica 16% impozitul. Se scade din brut impozitul. La suma rezultata se aplica 10,5% C.A.S., 5,5% C.A.S.S, 0,5% somaj. Tot din aceasta suma rezultata dupa scaderea impozitului din brut se scad aceleasi sume C.A.S., C.A.S.S. si somaj. Rezultatul este salariul net.

Spuneti-mi daca e bine sau nu.

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 12 Mar. 2012
Salariul brut reprezinta salariul net + contributiile datorate de catre angajator. In cazul conventiilor civile, ca si in cazul contractelor de drept de autor, angajatorul este obligat sa plateasca 10% impozit prin retinere la sursa, contributia la sistemul de somaj si contributia pentru pensie. In cazul in care persoana este pensionata la limita de varsta sau este asigurate in alte sisteme neintegrate sistemului public de pensii, este scutita de plata acestor contributii. Angajatorul, prin incheierea unui document cu beneficiarul de venit, poate plati impozitul integral, 16%. In cazul in care nu se intampla acest lucru, 6% din impozit sunt platiti de catre angajat. Contributia la CASS in cazul conventiei civile este datorata de angajat si se calculeaza la salariul net, ceea ce primiti in mana, procentul fiind de 5,5%.

Alte intrebari despre Legislatia muncii