ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro


Calcul indemnizatie crestere copil


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua,

Ma confrunt cu urmatorul caz:
- 26 iun 2012 - 06 dec 2012 ? C.B.(fara intrerupere, sarcina cu probleme),
- 07 dec 2012 - 11 apr 2013 ? C.mat.,
- 13 feb 2013 ? naste,
- 12 apr 2013 ? va intra in CCC.
1. Indemnizatia pentru cresterea copilului se calculeaza ca medie a veniturilor nete din ultimele 12 luni anterioare nasterii (feb 2012 ? ian 2013). Indemnizatia de C.mat.fiind neimpozabila inseamna ca in luna ian 2013 (si partial dec 2012) venitul net este 0(zero) ?
2. Cate zile de CO revin pentru anul 2012 ? (integral 21)
3. Cum se poate proceda cu zilele CO neefectuate pe 2012, tinand cont ca dupa C.mat. intra in CCC, in 2013 nefiind practic in nici o zi la serviciu pentru a le putea efectua ? (Se pot plati ?)

Va multumesc


Gheorghe Brebu
 User  Gheorghe Brebu
a intrebat la 25 Mar. 2013
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

2 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului Ioana Popa la 25 Mar. 2013
O corectie scurta, imi cer scuze pentru gresala. Contributia pentru CAS pensii este de 10,5% din 778 lei (aceasta suma reprezentand 35% din salariul mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului de stat, adica, din 2223; nivelul acestui salariu s-a modificat in februarie 2013). Contributia CAS este astfel 82 de lei.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 25 Mar. 2013
Haideti sa le luam pe rand:

1. Indemnizatia crestere copil reprezinta 85% in media veniturilor profesionale nete din ultimele 12 luni anterioare nasterii, cu plafonarea mentionata in lege in functie de optiunea exprimata:
- pentru concediu de pana la 1 an, respectiv 3 ani pentru copilul cu handicap, indemnizatia fiind cuprinsa intre 600 si 3400 lei pe luna;
- pentru concediul de pana la 2 ani cuantumul indemnizatiei se situeaza intre 600 si 1200 lei pe luna.

In calculul indemnizatiei pentru crestere copil vor intra si indemnizatiile nete primite de mama sau tata, depinde cine opteaza, din cele 12 luni anterioare nasterii. Sigur, daca tatal intra in crestere copil, in calculul indemnizatiei nu va intra si indemnizatia pentru concediu de maternitate, pentru ca nu este venit realizat de el. Se calculeza indemnizatia pe baza veniturilor realizate de cel care solicita acordarea acestui drept.

Faptul ca indemnizatia medicala este impozabila nu inseamna ca persoana in perioada concediului medical are venit zero, ci faptul ca ea primeste indemnizatia corespunzatoare si nu salariu, ca in alte luni in care nu ar fi in medical. Concediul medical duce la suspendare de drept a contractului de munca si implicit a drepturilor salariale, din acest motiv se intampla asa. Insa pentru ca acest tip de venit intra in categoria ajutoarelor sociale, ele nu sunt impozabile cf legii. Totusi, pentru indemnizatiile medicale se retine si se vireaza contributia CAS (pensii) reprezentand 10,5% din 741 lei, adica 78 lei/ luna pentru care se acora indemnizatia.

2. Directiva CE 88/2003 stabileste ca durata concediului medical nu mai afecteaza numarul de zile de CO anual cuvenite salariatului. Totodata, Constitutia Romaniei prevede ca odata cu intrarea tarii in spatul comunitar, legile comunitare au prioritate in fata oricaror legi nationale. Ca atare, daca angajatorul nu acorda dreptul integral intr-un astfel de caz, salariatul poate solicita ajutorul instantei si pe baza acestor acte normative va avea castig de cauza.

3. Zilele de CO ramase neefectuate la data intrarii in CCC se pot efectua dupa revenirea la lucru, odata cu finalizarea acestui concediu sau la cerere, depinde cum se va intampla. Concediul insa nu poate fi platit, el se plateste numai daca inceteaza raportul de munca, or in cazul unui CCC nu se intampla acest lucru, ci se suspenda la cererea salariatului(ei).

Alte intrebari despre Legislatia muncii

Expertii nostri
Ioana Popa
violeta Georgescu Marius Ion adriana iancu alexei delimart Viviana Serni Gratiela Petrescu