ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

care este temeiul legal?


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Cum se procedeaza in cazul in care o persoana este angajata cu contract individual de munca la o societate si in acelasi timp acea persoana are si PFA iar in momentul de fata este insarcinata,ce trebuie sa faca sa poata beneficia de acea indemnizatie pentru cresterea copilului ?


Dana Ion-racoreanu
 User  Dana Ion-racoreanu
a intrebat la 14 Mar. 2012
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

1 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 14 Mar. 2012
Nu imi este foarte clar la ce va referiti cand spuneti temei legal si procedura, acordarea concediului pentru crestere copil insotit de indemnizatie este prevazuta in cuprinsul OUG 111/2010 actualizata. Conditia de baza este ca persoana care solicita acordarea acestui drept sa indeplineasca conditiile stagiului minim de cotizare de 12 luni anterior nasterii copilui, timp in care sa fi realizat venituri profesionale supuse impozitului pe venit sau sa faca parte din una din categoriile asimilate drept stagiu de cotizare. O alta conditie este aceea ca pe perioada acordarii indemnizatiei pentru crestere copil persoana in cauza sa nu realizeze venituri profesionale impozabile. In caz contrar, indemnizatia se va suspenda conform legii. Oricare dintre parintii copilului poate beneficia de acest drept daca indeplineste conditiile acordarii lui.

In cazul contractului individual de munca, primul pas este sa anuntati angajatorul, in scris, referitor la starea dumnevoatra de graviditate, pentru a beneficia de drepturile prevazute de lege in cazul salariatelor insarcinate - protectie la locul de munca, neefectuarea orelor de noapte si nu numai. Puteti beneficia de un concediu de sarcina si lauzie de 126 de zile, 63 de zile pentru sarcina si 63 pentru lauzie. Aceste zile se pot compensa intre ele, cu conditia ca, in cazul concediului de lauzie, numarul de zile sa nu fie mai mic de 42. Pe perioada concediului de maternitate - sarcina si lauzie - aveti dreptul la o indemnizatie de 85% din baza de calul stabilita conform legii, baza de calcul care se stabileste in functie de ultimle 6 luni in care s-a realizat stagiul de cotizare la sistemul de sanatate. Incepand cu cea de a 43-a zi de la nastere, in urma unei cereri inaintate angajatorului, puteti beneficia de cocnediul pentru crestere copil, contractul de munca fiind astfel suspendat incepand cu data intrarii in concediu. Pentru acordarea indemnizatiei va adresati Primariei de care apartineti sau Directiei de asistenta sociala. Indemniatia se calculeaza pe baza mediei tuturor veniturilor profesionale realizate in ultimele 12 luni, la care se aplica un procent de 75%. Concediul poate fi acordat pentru 1 an sau 2, sau pentru 3 ani in cazul copiilor cu handicap.

In cazul PFA, activitatea poate fi suspendata, urmand a o relua dupa ce incetati concediul pentru crestere copil.


Alte intrebari despre Legislatia muncii

TOP RASPUNSURI 2024