ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro


Ce sanctiuni disciplinare trebuie prevazute pentru incalcarea prevederilor legii 202/2002


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua,

Am avut un control de la ITM si am primit avertisment pentru ca "Regulamentul intern nu cuprinde sanctiuni disciplinare pentru salariatii care incalca demnitatea altor salariati prin crearea de medii degradante, injurii, violente, conf. art. 12 din Lg. 202/2002 republicata."

Problema e ca societatea are prevazute in Regulamentul intern urmatoarele sanctiuni pentru salariatii care incalca prevederile legii 202/2002 :
"Daca un salariat sesizeaza vreunul din aspectele de mai sus mentionate, administratorul va intruni o comisie de evaluare care va constata existenta si/sau gravitatea faptei in decurs de 15 zile de la primirea sesizarii urmand ca, in functie de cele constatate, sa aplice sanctiunile prevazute in regulament (mustrare, avertisment, reducerea salariului de baza cu 5%) pe o perioada de 1 - 3 luni."

Va rugam sa ne spuneti ce alte sanctiuni ar mai trebui prevazute in regulamentul intern.

Va multumim anticipat!

Veritas Veritas
 User  Veritas Veritas
a intrebat la 28 Iun. 2012
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

1 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 03 Iul. 2012
Probabil cei de la ITM se refera la sanctiunile prevazute de legea 202/2002 in astfel de situatii. Sanctiunile disciplinare insa se aplica in temeiul Codului Muncii republicat, cu respectare procedurii legale in acest sens, dar se stabilesc si alte sanctiuni in temeiul legii 202/2002 pentru incalcarea egalitatii de sanse.

Art. 45
Incalcarea prevederilor prezentei legi atrage raspunderea disciplinara, materiala, civila, contraventionala sau penala, dupa caz, a persoanelor vinovate.

Art. 46
(1) Constituie contraventii si se sanctioneaza cu amenda contraventionala de la 1.500 lei la 15.000 lei incalcarea dispozitiilor art. 6 alin. (2) - (4), art. 8, art. 9 alin. (1), art. 10 alin. (1) si (3), art. 11-14 si ale art. 15-23.
(2) Discriminarea bazata pe doua sau mai multe criterii, constatata prin acelasi proces-verbal, se sanctioneaza potrivit dispozitiilor art. 10 alin. (2) din Ordonanta Guvernului nr. 2/2001, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 180/2002, cu modificarile si completarile ulterioare.
(3) Constatarea si sanctionarea contraventiilor prevazute de prezenta lege se fac de catre:
a) inspectorii de munca din cadrul inspectoratelor teritoriale de munca, in cazul contraventiilor constand in incalcarea dispozitiilor art. 8, art. 9 alin. (1), art. 10 alin. (1) si (3), precum si ale art. 11-14;
b) Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii, in cazul contraventiilor constand in incalcarea dispozitiilor art. 6 alin. (2)-(4), precum si ale art. 15-23.

Alte intrebari despre Legislatia muncii