ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

ce se intampla cu garantiile retinute


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua, am lucrat la Mic.ro si am incetat activitatea in 23.01.2012 insa nici pana astazi nu mi-am recuperat drepturile banesti restante . Pentru ca a intrat in faliment s-a ocupat RVA de societate si a hotarat sa plateasca salariile restante si salariile pe perioada de preaviz in urma concedierii din initiativa angajatorului. Eu vreau sa stiu ce s-a intamplat cu garantiile noastre retinute si de care din cate stiu nu avea voie sa se atinga nimeni fara sa fi fost vorba de o lipsa din gestiunea respectivilor angajati ? Este incheiat contract de garantie in care e prevazuta inapoierea acestor sume cu dobanzile aferente, e posibil sa fie valabile doar pentru unii legile ? Iar garantiile nu au fost inapoiate nici angajatilor plecati din firma din luna iulie 2011, este vreo rezolvare, este normal si legal ceea ce se intampla ?

Adaugata in: Legislatia muncii
Lavinia Rosca
 User  Lavinia Rosca
a intrebat la 30 Mai. 2012
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

1 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns la intrebare la 30 Mai. 2012
GFaceti cerere catre angajator prin care solicitati eliberarea carnetului de consemnare. Daca la data incetarii CIM ,v-a dat nota de lichidare fara sa fie vreo mentiune ca ati avea datorii la angajator aveti toate sansele de castig. Important in astfel de cazuri , este sa aveti fluturasii de salarii din care sa reiasa ca v-a retinut garantia conform legii. '
Daca in termen de 30 de zile nu va elibereaza carnetul cu suma depusa actionati angajatorul in instanta.
Legea 22 din 1969
rt. 16. - Garan??ia ??n numerar ??i dob??nda aferent?? pot fi ridicate de c??tre gestionarul titular al carnetului de consemnare la ??ncetarea contractului s??u de munc?? sau la trecerea ??ntr-o func??ie pentru care nu se cere garan??ie, ??n situa??ia ??n care nu a cauzat o pagub?? sau c??nd paguba a fost acoperit?? ??n ??ntregime. Agen??ii economici, autorit????ile sau institu??iile publice sunt obliga??i, ??n aceste cazuri, s?? elibereze gestionarului, ??n termen de cel mult 10 zile, carnetul de consemnare ??mpreun?? cu o comunicare c??tre Casa de Economii ??i Consemna??iuni ??n care s?? se arate c?? titularul are dreptul s?? ridice garan??ia.
??n cazul transfer??rii gestionarului ??ntr-o alt?? func??ie pentru care de asemenea se cere garan??ie, carnetul de consemnare ??n care au fost ??nscrise sumele depuse drept garan??ie va fi trecut la noul loc de munc??, proced??ndu-se, atunci c??nd este cazul, potrivit articolului 20.
C??nd gestionarul a cauzat o pagub?? ??n gestiune la locul s??u de munc?? ??i aceasta nu se acoper?? integral ??n termen de o lun?? de la ob??inerea titlului executoriu definitiv, agen??ii economici, autorit????ile sau institu??iile publice se vor desp??gubi din garan??ia ??n numerar constituit?? ??n favoarea sa.
??n situa??ia ??n care sumele depuse drept garan??ie au fost ridicate, ??n ??ntregime sau ??n parte, de agen??ii economici, autorit????ile sau institu??iile publice pentru a se desp??gubi, gestionarul este obligat s?? re??ntregeasc?? garan??ia ??n numerar ??n rate lunare de 1/3 din salariul tarifar sau din c????tigul mediu lunar, dispozi??iile articolului 13 aplic??ndu-se ??n mod corespunz??tor.
Art. 17. - Casa de Economii ??i Consemna??iuni are obliga??ia s?? elibereze sumele depuse drept garan??ie, dup?? caz:
a titularului carnetului de consemnare, pe baza comunic??rii f??cute de agen??ii economici, autorit????ile sau institu??iile publice ??i a prezent??rii carnetului;
b agen??iilor economici, autorit????ilor sau institu??iilor publice, pe baza cererii acesteia ??i a unei copii certificate de pe titlul executoriu definitiv ob??inut ??mpotriva gestionarului.

Alte intrebari despre Legislatia muncii

Expertii nostri
Ioana Popa
G Stancu Marius Ion Gratiela Petrescu alexei delimart Radu Anton George Andreescu
TOP RASPUNSURI 2024