ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro


cim + contract de colaborare


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua,

Doresc sa angajez o persoana care este si PFA.
Putem sa il angajam cu cim si in acelasi timp sa facem si contract de colaborare cu el?

Va rog sa ma ajutati cu un raspuns.
Multumesc

Ana Ana
 User  Ana Ana
a intrebat la 08 Aug. 2013
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

6 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului Ana Ana la 08 Aug. 2013
Se poate stabili daca activiatea este sau nu dependenta de catre inspectorii ITM si printr-o analiza asupra clauzelor din contractul de prestari servicii. In cazul de fata persoana s-ar afla in relatie de subordonare fata de dvs, fiind incadrat cu CIM pe aceeasi functie pentru care primeste salariu si desfasoara aceeasi activitate, la locul de munca, exclusiv cu logistica apartinand unitatii. Dac se constata caracterul dependent si nu incheiati CIM, riscati amenzi destul de mari. Personal va recomand sa mergeti pe un singur tip de contract in cazul de fata, iar pe viitor sa aveti in vedere ca puteti incheia cu aceeasi persoana doua tipuri de contracte, CIM si prestari servicii, cu conditia ca activitatea sa nu fie aceeasi ca in CIM, activitatea pentru care se incheie prestari servicii sa fie ocazionala si sa nu se incadreze in categoria celor de natura dependenta.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului Ana Ana la 08 Aug. 2013
Activitatea cu caracater ocazional este cea care nu necesita un program fix de lucru, nu se desfasoara cu regularitate, iar caracterul dependent al ei este dat de anumiti factori prezenti in Codul fiscal, la art. 7.

ART. 7 Definiţii ale termenilor comuni

(1) ?n ?nţelesul prezentului cod, cu excepţia titlului VI, termenii şi expresiile de mai jos au următoarele semnificaţii:
....................
2. activitate dependentă - orice activitate desfăşurată de o persoană fizică ?ntr-o relaţie de angajare;
2.1. Orice activitate poate fi reconsiderată ca activitate dependentă dacă ?ndeplineşte cel puţin unul dintre următoarele criterii:
a) beneficiarul de venit se află ?ntr-o relaţie de subordonare faţă de plătitorul de venit, respectiv organele de conducere ale plătitorului de venit, şi respectă condiţiile de muncă impuse de acesta, cum ar fi: atribuţiile ce ?i revin şi modul de ?ndeplinire a acestora, locul desfăşurării activităţii, programul de lucru;
b) ?n prestarea activităţii, beneficiarul de venit foloseşte exclusiv baza materială a plătitorului de venit, respectiv spaţii cu ?nzestrare corespunzătoare, echipament special de lucru sau de protecţie, unelte de muncă sau altele asemenea şi contribuie cu prestaţia fizică sau cu capacitatea intelectuală, nu şi cu capitalul propriu;
c) plătitorul de venit suportă ?n interesul desfăşurării activităţii cheltuielile de deplasare ale beneficiarului de venit, cum ar fi indemnizaţia de delegare-detaşare ?n ţară şi ?n străinătate, precum şi alte cheltuieli de această natură;
d) plătitorul de venit suportă indemnizaţia de concediu de odihnă şi indemnizaţia pentru incapacitate temporară de muncă, ?n contul beneficiarului de venit.

Asadar, odata ce se constata prezenta acestor factori sau unuia dintre ei cel putin, riscati sa aveti probleme cu Fiscul si sa vi se impuna sa treceti activiatea pe contract de munca.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului Ana Ana la 08 Aug. 2013
Nu prea este legal, daca vorbim de acelasi tip de activitate. Riscati sa intrati la evaziune fiscala, pentru ca se vede destul de clar ca intentia este de a evita anumite taxe la stat. Nu puteti avea doua tipuri de contracte cu aceeasi persoana pentru aceleasi activitati, din motivele mentionate. Daca vi se pare mai avantajos asa, puteti sa incheiati direct contract de prestari servicii cu persoana respectiva in calitate de PFA si sa renuntati la contractul de munca. Sau sa ramaneti doar cu contractul de munca si sa nu mai incheiati contract de colaborare.

Cat timp pentru acelasi tip de activitate aveti incheiat cu el contract de munca, atunci este activiate dependenta iar acel contract de colaborare poate atrage probleme din partea finantelor.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [1]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns userului Ana Ana la 08 Aug. 2013
Da, se practica acest e tipuri de negocieri.Este si legal numai ca nu este avantajos pentru persoana in cauza . Se urmareste de catre angajator sa plateasca mai putin cu contributiile la stat.Angajatul negociind pentru o suma mai mica in contractul de munca va fi afectat la pensie,Dar din venitul obtinut pe PFA poate sa completeze venitul la pensie prin asigurare privata sau prin incheierea unui contract cu casa de asigurari daca doreste acvest lucru.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ana Ana
 User Ana Ana
a raspuns userului Ioana Popa la 08 Aug. 2013
Multumesc pentru raspuns.

ce inseamna ocazional?

dorim sa ii facem un cim pe o anumita suma, iar diferenta de suma sa fie contract de colaborare. Se poate asa?
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 08 Aug. 2013
Daca munca prestata pe contractul de colaborare pe care il incheiati cu el in calitate de PFA are caracater ocazional atunci puteti. Dar daca acest contract are ca obiectiv inlocuirea CIM atunci aveti grija sa nu intrati la evaziune fiscala.

Alte intrebari despre Legislatia muncii