ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro


CIM determinat


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Daca ma puteti ajuta cu o baza legala ptr CIM determinat, in afara de Codul Muncii, ptr ca sunt nelamurita cu privire la Art 83, lit h. Inca odata multumesc anticipat

Adaugata in: Legislatia muncii
Cristina Kcrista
 User  Cristina Kcrista
a intrebat la 05 Dec. 2011
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

1 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 06 Dec. 2011
Codul Muncii prevede si el cazuri speciale pentru intocmirea unui contract pe perioada determinata, si anume situatia in care salatiatul este angajat prin agent de munca temporara.

Art. 94
1 Contractul de munca temporara este un contract individual de munca ce se incheie in scris intre agentul de munca temporara si salariatul temporar, pe durata unei misiuni.

Exista intr-adevar prevederi speciale cuprinse in mai multe acte normative referitoare la situatiile in care opoate fi intocmit un CIM pe perioada determinata, si anume:

I. Art. 12 alin. 2 si art. 37 din cuprinsul Regulamentului de aplicare a legii 188/2000 privind executorii judecatoresti, ce prevad intocmirea unui CIM pe perioada determinata pe durata stagiului in cazul notarilor stagiari, spre exemplu, si al executorilor judecatoresti:

"Art. 12. - 2 Durata stagiului este de 2 ani, calculat?? de la data ??ncheierii contractului individual de munc??.

Art. 37. ??? 1 ??n termen de 20 de zile de la validarea rezultatelor se va proceda la ??ncheierea contractului de munc?? ??n condi??iile art. 19 ??i 21 din lege ??i ale art. 14 din prezentul regulament.

2 Executorul judec??toresc care refuz?? ??ncheierea contractului individual de munc??, de??i ??i-a exprimat op??iunea de a angaja ??n anul respectiv ??n cadrul biroului s??u un executor judec??toresc stagiar ??i aceast?? op??iune a fost aprobat?? de Consiliul Uniunii Na??ionale a Executorilor Judec??tore??ti ??i cuprins?? ??n ordinul de actualizare emis de ministrul justi??iei, r??spunde disciplinar conform art. 44 lit. c din lege."

II. Potrivit art. 6 si 7 din legea 116/2002 privind prevenirea si combaterea marginalizarii sociale, angajatorul va incheia cu un tanar aflat in dificultate si expus riscului de a fi exclus profesional un CIM pe perioada determinata de minim 1 an si maxim la 2 ani.

"Art. 6
1 In scopul integrarii sau reintegrarii in munca persoanele prevazute la art. 5 pot beneficia de plasare in munca la un angajator avizat de Agentie, in baza unui contract de solidaritate.
2 Contractul de solidaritate poate fi incheiat intre tanarul beneficiar si Agentie pe o durata de pana la 2 ani, dar nu mai putin de un an.
3 In sensul prezentei legi, termenul angajator nu exclude nici o entitate care, potrivit legislatiei in vigoare, are dreptul sa incadreze in munca personal.

Art. 7
In baza contractului de solidaritate angajatorul prevazut la art. 6 alin. 3 va incheia cu tanarul un contract individual de munca pe durata determinata, egala cu cea a contractului de solidaritate."

III. O alta situatie pentru care legea prevede intocmirea unui CIM pe perioada determinata este ucenicia, potrivit art. 7 alin. 1 din Legea 279/2005 privind ucenicia la locul de munca.

"Art. 7
1 Durata contractului de ucenicie la locul de munca nu poate fi mai mare de 3 ani si mai mica de 12 luni."

IV. Un contract pe perioada determinata poate fi intocmit si cu elevii care au capatate drept deplin de munca sau cu studentii aflati in vacanta scolara, caz in care angajatorul va beneficia de un stimulent de 50%, potrivit art. 1 din Legea 72/2007 privind stimularea incadrarii in munca a elevilor si studentilor.

"Art. 1
Angajatorul care incadreaza in munca elevi si studenti pe perioada vacantelor beneficiaza, pentru fiecare elev si student, de un stimulent financiar lunar egal cu 50% din valoarea indicatorului social de referinta al asigurarilor pentru somaj si stimularii ocuparii fortei de munca in vigoare, prevazut de Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca, cu modificarile si completarile ulterioare.

Art. 3
Perioada maxima de acordare a stimulentului financiar, prevazut la art.1, este de 60 de zile lucratoare intr-un an calendaristic. "

V. In cuprinsul Legii 258/2007 referitoare la practica elevilor si a studentilor este stipulat faptul ca partenerul de practica poate angaja un student sau elev cu CIM pe durata de terminata, pe durata efecturarii stagiului de practica:

"Art. 21
Pe perioada de practica, partenerul de practica il poate angaja pe practicant, conform legislatiei in vigoare, pe baza unui contract de munca pe durata determinata, prin negocierea remuneratiei."

VI. Exista legi speciale care prevad intocmirea unui CIM pe perioada determinata in cazul in care persoana in cauza este chemata in scopul indeplinirii serviciului militar sauy pentru concentrare, sau daca au semnat un CIM cu unitati militarea drept rezervisti voluntari, in calitate de soldati sau gradati. Aceste elemente sunt stipulate prin Art. 73 din Legea 446/2006 privind pregatirea populatiei pentru aparare si Art. 57 din legea 384/2006 privind statutul soldatilor

VII. O alta situatie prevazuta de lege in care se pot intocmi CIM pe perioada determinata o reprezinta angajarea personalului navigant, asa cum prevede OUG 42/1997 privind transportul maritim si pe caile navigabile interioare, consolidata prin OUG 70/2008. In acest caz intcmesc contracte individuale de ambarcare, pe o perioada determinata, data fiind faptul ca ambarcare are loc doar pe astfel de perioade.

VIII. Art. 16 alin. 1 din OUG 21/2007 privind institutiile si companiile de spectacole si concerte precum si activitati de impresariat artistic prevede intocmirea contractului de munca de regula pe perioada nedeterminata, dar si pe perioada determinata pe durata stagiunii sau a productiei artistice, in functie de caz.

" Art. 13
1 Pentru personalul institutiilor de spectacole sau concerte, contractele individuale de munca se pot incheia, potrivit legii, astfel:
a pe durata nedeterminata, de regula;
b pe durata determinata, inclusiv pe stagiune sau productie artistica.
2 Incadrarea personalului din institutiile de spectacole sau concerte potrivit alin. 1 se face pe baza de concurs ori de examen, organizat in conditiile legii.
3 In cazul contractelor individuale de munca incheiate potrivit prevederilor alin. 1 lit. b, angajarea se poate face si in mod direct, prin acordul partilor.
4 Contractele individuale de munca incheiate pe durata nedeterminata inainte de intrarea in vigoare a prezentei ordonante pot fi modificate, prin acordul partilor, in contracte pe durata determinata."

IX. Angajarea unui asistent maternal profesionist poate fi facuta pe o perioada determinata, potrivit prevederilor HG 679/2003, contractul intocmandu-se pe perioada valabilitatii atestatului detinut de acesta.

"Art. 8
2 Contractul individual de munca se incheie pe perioada de valabilitate a atestatului."

X. CIM pot fi intocmite pe o perioada determinata si in baza prevederilor Legii 1/2011 a educatiei, art. 287 alin. 18, art. 294.

"Art. 287 18 In departamente, scoli doctorale, unitati sau centre de cercetare si microproductie poate functiona pe posturi distincte si personal de cercetare cu contract de munca pe perioada determinata sau nedeterminata.

Art. 294
1 Angajarea pe un post didactic sau de cercetare se face, dupa intrarea in vigoare a prezentei legi, pe perioada determinata sau pe perioada nedeterminata. Angajarea pe perioada nedeterminata pe orice functie didactica sau de cercetare este posibila numai prin concurs public, organizat de institutia de invatamant superior, dupa obtinerea titlului de doctor.
2 La concursul pentru un post didactic sau de cercetare pot participa cetateni romani ori straini, fara nicio discriminare, in conditiile legii.
3 Prin exceptie de la prevederile legislatiei muncii, durata unei perioade determinate este de maximum 3 ani.
4 Prin exceptie, studentii-doctoranzi pot fi angajati pe o perioada determinata de maximum 5 ani.
5 Contractul de angajare pe perioada determinata incheiat intre universitate si membri ai personalului didactic si de cercetare in urma unui concurs poate fi reinnoit, in functie de rezultatele profesionale personale, evaluate pe baza criteriilor adoptate de senatul universitar, precum si in functie de nevoile de angajare si de resursele financiare ale institutiei, in conformitate cu prevederile legale in vigoare."

Alte intrebari despre Legislatia muncii