ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

CIM perioada determinata, Concediu risc maternal


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua,

Sotia mea este insarcinata in saptamana 17 urmand sa nasca la sfarsitul lunii februarie. A anuntat angajatorul in scris asupra acestui lucru in urma cu 2 luni. Zilele trecute a fost anuntata ca nu i se va prelungi contractul de munca, fiind un CIM pe perioada determinata, initial pe 3 luni, apoi prelungit pe 2 luni. Pe data de 15 sept ii va expira si aceasta prelungire. In acelasi timp, sotia are probleme destul de grave cu coloana, probleme ce se agraveaza odata cu avansarea sarcinii. Credeti ca poate beneficia de concediu de risc maternal in aceste conditii daca medicul considera necesar?
In legatura cu indemnizatia, sotia a lucrat din 2006 pana la sfarsitul lui ianuarie 2011, a avut o intrerupere de 2 luni si jumatate si s-a reangajat incepand cu 15 aprilie la aceasta companie. Care sunt conditiile ce trebuie sa le indeplineasca pentru obtinerea indemnizatiei.

Va multumesc,
Alexandru

Alexandru Stoican
 User  Alexandru Stoican
a intrebat la 08 Sep. 2011
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

1 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
G Stancu
 Consultant G Stancu
a raspuns la intrebare la 08 Sep. 2011
Conform art. 23 alin.1 din OUG 158/2005, asiguratele au dreptul la concedii pentru sarcina si lauzie, pe o perioada de 126 de zile calendaristice, perioada in care beneficiaza de indemnizatie de maternitate. Cu exceptia acestei indemnizatii, drept prevazut de lege, angajatorul are obligatia sa ii acorde salariatei si drepturile cuvenite in aceasta perioada potrivit contractului colectiv de munca aplicabil si contractului individual de munca.

Potrivit art. 13 alin. 3 din OUG 111/2010, la stabilirea bazei de calcul al indemnizatiei pentru cresterea copilului se iau in considerare toate veniturile supuse impozitului realizate de persoana indreptatita, precum si veniturile aferente perioadelor asimilate prevazute la art. 2 alin. 5 si 6.

Baza de calcul al indemnizatiei pentru cresterea copilului stabilita potrivit alin. 3 se determina ca suma totala a veniturilor realizate in ultimele 12 luni anterioare nasterii copilului impartita la 12.

Dreptul reprezentand indemnizatia pentru cresterea copilului se cuvine incepand cu ziua urmatoare celei in care inceteaza, conform legii, concediul de maternitate, dar nu mai devreme de a 43-a zi de la data nasterii copilului, indiferent de persoana indreptatita care solicita dreptul, daca cererea este depusa in termen de 60 de zile lucratoare de la acea data.

Indemnizatia pentru cresterea copilului se acorda de la data la care s-a aprobat concediul pentru cresterea copilului ori a incetat realizarea de venituri supuse impozitului.

Dar, conform art. 24 alin. 1 din acelasi act normativ, concediul pentru sarcina se acorda pe o perioada de 63 de zile inainte de nastere, iar concediul pentru lauzie pe o perioada de 63 de zile dupa nastere.

Concediile pentru sarcina si lauzie se pot compensa intre ele, in functie de recomandarea medicului si de optiunea persoanei beneficiare, in asa fel inc??t durata minima obligatorie a concediului de lauzie sa fie de 42 de zile calendaristice art. 24 alin. 2 din OUG 158/2005, cu modificarile si completarile ulterioare.

Alte intrebari despre Legislatia muncii

TOP RASPUNSURI 2024