ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro


Cine poate controla sindicatul intreprinderii?


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua, lucrez in cadrul unei regii, mai precis la o sucursala a regiei. Am o vechime de 12 ani in aceasta institutie si tot de atata timp cotizez ca membru al sindicatului. De cand m-am angajat am acelasi manager general si acelasi lider de sindicat ales prin vointa managerului si a secretarei acestuia. De 12 ani nu s-a tinut nici o sedinta de sindicat, datorita fricii de concediere (am trecut prin5-6 reduceri de personal) toti angajatii tac si platesc cotizatia.Am incercat sa aflu de ce la editarea C.C.M. liderul nu participa ci doar merge la semnat,de ce nimeni nu stie cine e trezorier cine e vice ,unde ?la ce banca se depune cotizatia? daca liderul primeste salariu de la sindicat in afara de salariul pentru functia pe care e incadrat. M-am lovit de un zid , am mers la auditul institutiei si am intrebat seful de serviciu daca poate face un audit sindicatului, mi-a raspuns ca nu si ca sa mai stau de vorba cu liderul. Intrebarea mea este: unde ma pot adresa ? exista un for care poate controla activitatea sindicatului daca pe plan intern liderul este in relatii mai mult decat amicale cu angajatorul, sau macar un control pe plan financiar? Va multumesc.

Marin Nae
 User  Marin Nae
a intrebat la 12 Oct. 2014
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

1 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Adriana Iancu
 Expert Adriana Iancu
a raspuns la intrebare la 12 Oct. 2014
Dispozitiile Codului muncii privind sindicatele sunt dezvoltate de Legea dialogului social nr.62/2011,care prevede urmatoarele:
ART. 5
Constituirea, organizarea, funcţionarea, reorganizarea şi ?ncetarea activităţii unei organizaţii sindicale se reglementează prin statutul adoptat de membrii săi, cu respectarea prevederilor legale. ?n absenţa unor prevederi statutare exprese cu privire la reorganizarea şi ?ncetarea activităţii organizaţiei sindicale, se vor aplica dispoziţiile de drept comun privind ?ncetarea persoanelor juridice.
ART. 6
(1) Statutele organizaţiilor sindicale cuprind cel puţin următoarele prevederi cu privire la:
a) scopul constituirii, denumirea şi sediul organizaţiei sindicale;
b) modul ?n care se dob?ndeşte şi ?ncetează calitatea de membru al organizaţiei sindicale;
c) drepturile şi ?ndatoririle membrilor;
d) modul de stabilire şi ?ncasare a cotizaţiei;
e) organele executive de conducere, denumirea acestora, modul de alegere şi de revocare, durata mandatelor şi atribuţiile lor;
f) condiţiile şi normele de deliberare pentru modificarea statutului şi de adoptare a hotăr?rilor;
g) mărimea şi compunerea patrimoniului iniţial;
h) divizarea, comasarea sau dizolvarea organizaţiei sindicale, transmiterea ori, după caz, lichidarea patrimoniului.
(2) Clauzele statutare contrare legilor ?n vigoare sunt nule de drept.
ART. 7
(1) Organizaţiile sindicale au dreptul de a-şi elabora reglementări proprii, de a-şi alege liber reprezentanţii, de a-şi organiza gestiunea şi activitatea şi de a-şi formula programe proprii de acţiune, cu respectarea legii.
(2) Este interzisă orice intervenţie din partea autorităţilor publice, a angajatorilor şi a organizaţiilor acestora de natură să limiteze ori să ?mpiedice exercitarea drepturilor prevăzute la alin. (1).

Alte intrebari despre Legislatia muncii