ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Codul muncii


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua, va rog daca ma puteti ajuta cu un raspuns. Sunt angajata ca factor postal, din 2009 sunt operata de hernie de disc cervicala si a recidivat; nu mai pot lucra. Ce pot sa fac? Sunt in medical din decembrie si pe data de 10 iunie trebuie sa merg la serviciu; nu pot sa ma pensionez ca nu am vechimea necesara, exista alta posibilitate in afara de demisie? Nu am cu ce trai.

Cu stima si respect,

Va multumesc!

Adaugata in: Legislatia muncii
Cristina Stoica
 User  Cristina Stoica
a intrebat la 06 Iun. 2012
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

4 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Cristina Stoica
 User Cristina Stoica
a raspuns userului Ioana Popa la 07 Iun. 2012
Va multumesc!!
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului Cristina Stoica la 06 Iun. 2012
Pentru a va putea pensiona pe motivul invaliditatii la varsta de 42 de ani ar trebui sa aveti un stagiu de cotizare de minim 17 ani, conditie pe care din pacate nu o indepliniti. Solutia pe care o vad in acest moment este sa obtineti un certificat medical din care sa rezulte ca nu mai corespundeti fizic postului ocupat, angajatorul putand inceta contractul in acest temei si ulterior sa depuneti dosarul pentru somaj.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Cristina Stoica
 User Cristina Stoica
a raspuns userului Ioana Popa la 06 Iun. 2012
Va multumesc pentru raspuns. Am 42 de ani si 6 ani pe cartea de munca, am mai lucrat fara contract. In 2009 cand am fost operata, comisia de expertiza mi-a facut dosar de pensionare dar nu am avut vechimea necesara si casa de pensii mi-a respins dosarul si mai lucrez cateva luni si iar intru in medical. Daca imi dau demisia pot pe urma sa cer somaj? Nu vreau nici sa incurc la posta eu sunt in medical din decembrie, ar trebui sa ma operez din nou asa mi-a spus medicul neurochirurg, am probleme si cu tiroida.

Ce ma sfatuiti sa fac? Nu am liniste...

Va multumesc!


Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 06 Iun. 2012
Se poate inceta contractul de munca in baza unui certificat eliberat de medicul de medicina muncii care sa constate inaptitudinea fizica, impiedicandu-va sa va duceti la indeplinire atributiile postului.

Art. 61
Angajatorul poate dispune concedierea pentru motive care tin de persoana salariatului in urmatoarele situatii:
c in cazul in care, prin decizie a organelor competente de expertiza medicala, se constata inaptitudinea fizica si/sau psihica a salariatului, fapt ce nu permite acestuia sa isi indeplineasca atributiile corespunzatoare locului de munca ocupat.

Veti beneficia de un preaviz de minim 20 de zile lucratoare. O astfel de incetare va da dreptul sa solicitati acordarea indemnizatiei de somaj, motivul nefiind unul imputabil dvs. Important este sa indepliniti conditia stagiului minim de cotizare de 12 luni in ultimele 24 anterioare solicitarii dreptului la somaj.

Daca varsta dvs este de cel mult 25 de ani si ati lucrat continuu 3 ani, puteti incerca si pensia de invaliditate, in temeiul art. 73 de legea 263/2010

ART. 73
1. Persoanele care si-au pierdut capacitatea de munca din cauza unor boli obisnuite sau a unor accidente care nu au legatura cu munca beneficiaza de pensie de invaliditate daca au realizat stagiul de cotizare necesar in raport cu varsta, conform tabelului nr. 3.

pana la 20 ani - stagiu de cotizare minim 1 an
de la 20-23 ani - stagiu de cotizare minim 2 ani
23-25 ani - stagiu de cotizare minim 3 ani

Alte intrebari despre Legislatia muncii

TOP RASPUNSURI 2024