ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro


Colaborare intre doua persoane fizice - solutie legala


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua,

Cum se poate desfășura legal colaborarea intre doua persoane fizice (neautorizate) cand este vorba de activitati ocazionale/sezoniere, de munca necalificata?

Exemplu ipotetic 1: eu persoana fizica, am o casa cu o curte foarte mare, nu am timp sa tund iarba si vreau sa platesc o zi, un om, tot persoana fizica, sa-mi rezolve aceasta problema.

Exemplu ipotetic 2: eu persoana fizica, am o livada si nu am timp sa o culeg dar vreau sa platesc un om, tot persoana fizica, sa ma ajute la cules timp de 1-2 saptamani.

Care ar fi solutia legala in aceaste situatii?

Multumesc.

Maria Andra
 User  Maria Andra
a intrebat la 06 Iun. 2016
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

3 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Adriana Iancu
 Expert Adriana Iancu
a raspuns userului Maria Andra la 13 Iun. 2016
Da, se poate incheia contract pentru o zi.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Maria Andra
 User Maria Andra
a raspuns userului adriana iancu la 10 Iun. 2016
Buna ziua,
Multumesc mult pentru raspuns.
As mai avea o scurta intrebare pe acest subiect: contractul de munca temporara incheiat cu salariatul temporar pentru o sigura misiune poate avea durata de o singura zi? Sau este obligatoriu minim o luna?
Multumesc inca o data.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Adriana Iancu
 Expert Adriana Iancu
a raspuns la intrebare la 09 Iun. 2016
Puteti sa incheiati contract cu un agent de munca temporara.
Codul muncii
Art. 88. [definitii legale: munca, salariat, agent, utilizator, misiune de munca]
(1) Munca prin agent de munca temporara este munca prestata de un salariat temporar care a incheiat un contract de munca temporara cu un agent de munca temporara si care este pus la dispozitia utilizatorului pentru a lucra temporar sub supravegherea si conducerea acestuia din urma.
(2) Salariatul temporar este persoana care a incheiat un contract de munca temporara cu un agent de munca temporara, in vederea punerii sale la dispozitia unui utilizator pentru a lucra temporar sub supravegherea si conducerea acestuia din urma.
(3) Agentul de munca temporara este persoana juridica, autorizata de Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale, care incheie contracte de munca temporara cu salariati temporari, pentru a-i pune la dispozitia utilizatorului, pentru a lucra pe perioada stabilita de contractul de punere la dispozitie sub supravegherea si conducerea acestuia. Conditiile de functionare a agentului de munca temporara, cat si procedura de autorizare se stabilesc prin hotarare a Guvernului.
(4) Utilizatorul este persoana fizica sau juridica pentru care si sub supravegherea si conducerea careia munceste temporar un salariat temporar pus la dispozitie de agentul de munca temporara.
(5) Misiunea de munca temporara inseamna acea perioada in care salariatul temporar este pus la dispozitia utilizatorului pentru a lucra temporar sub supravegherea si conducerea acestuia, pentru executarea unei sarcini precise si cu caracter temporar.
Art. 89. [definitia legala a misiunii de munca temporara]
Un utilizator poate apela la agenti de munca temporara pentru executarea unei sarcini precise si cu caracter temporar, cu exceptia cazului prevazut la art. 93.


Alte intrebari despre Legislatia muncii