ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro


Concediere


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua,
Sotul meu a fost concediat din motive neimputabile salariatului la data de 09.05.2011(luni) concediere individuala. Detinea functia de director. Cu data de 06.05.2011(vineri) in unitate este angajata o alta persoana ca director general adjunct, postul de director fiind subordonat postului de director general adjunct. In data de 14.05.2011 se aproba organigrama societatii in care este numai postul de director general adjunct.
Am dat societatea in judecata si am castigat la Tribunal reintegrarea in munca in noiembrie 2012. Au facut recurs. Reintegrarea in munca au facut- abia pe 01.04.2013 cand au primit motivarea sentintei.
Sotul meu nu a beneficiat de somaj nefiind indeplinite platite contributiile la somaj de catre angajator. Cu data de 27.04.2012 , pe parcursul procesului avand datorii sotul meu a depus cerere de pensionare anticipata partiala( data nasterii 29.03.1952). In 31.05.2012 Casa de pensii a emis decizie de pensie anticipata partiala, primind banii de pensie din urma cu data depunerii cererii. In luna decembrie 2012 au aflat ca sotul meu s-a pensionat anticipat partial. Au luat adeverinte de la Casa de pensii.
La recurs , societatea solicita instantei sa caseze sentinta tribunalului prin care ne-au dat castig de cauza si sa constate incetarea de drept a contractului de munca findca s-a pensionat la cererea lui. Ne puteti indica cum sa ne aparam in aceasta privinta. Nu am renuntat la reintegrarea in munca, am facut cerere de pensionare doar pentru a ne asigura mijloacele de trai. Pensia este diminuata cu 45% si mult mai mica decata salariul care l-as fi luat ca salariat

Tatiana Iliescu
 User  Tatiana Iliescu
a intrebat la 20 Iun. 2013
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

4 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Raluca Cristina
 User Raluca Cristina
a raspuns la intrebare la 06 Ian. 2014
Buna ziua,

Am gasit postarea dvs cand cautam pe net raspunsul la o situatie identica. Imi puteti spune va rog cum ati procedat pana la urma? A trebuit sa restituiti Casei de Pensii pensia din perioda pentru care s-au platit salarile din urma?
Noi ne regasim in aceeasi situatie. Tata a fost concediat, acum a castigat procesul, intre timp s-a pensionat. Este clar ca pensia se va suspenda in momentul reangajarii, insa nu sunt lamurita daca trebuie sau nu sa restituie banii incasa in perioada asta.

Multumesc mult.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns userului Tatiana Iliescu la 20 Iun. 2013
Sa inteleg ca incepand cu data de 01,04,2013 sotul a fost reicadrat ..Fiind asa , incepand cu aceasta data, se suspenda plata pensiei pentru ca pensia anticipata partiala nu se cumuleaza cu venituri salariale.Dumneavoastra nu trebuie sa comunicati angajatorului decizia de pensie anticipata partiala.Este un tip de pensie care se solicita la cererea persoanei in cauza si se poate ,ca in conditiile in care salariatul nu doreste , nu o face cunoscuta angajatorului sa-i inceteze CIM. Deci salariatii care sunt in posesia unei decizii de pensie anticipata hotarasc daca comunica sau nu angajatorului decizia pentru a inceta contractul de munca. Chiar daca angajatorul are un exemplar din decizie de la casa de pensie nu il poate lua in calcul pentru incetarea de drept. Decizia apartine sotului dvs.
Sunt cazuri in care deciziile de pensionare anticipata sau anticipata partiala nu sunt puse in aplicare, deoarece titularii nu doresc incetarea activitatii pe motiv ca nu sunt de acord cu pensia si doresc sa mai lucreze sau doar doresc o evaluare a nivelului pensiei.
In plus , legea permite incadrarea in munca a persoanelor care sunt pensionate anticipat sau anticipat partial numai ca se suspenda plata pensiei pe perioada cat lucreaza.
Stagiul de cotizare realizat dupa data emiterii deciziei de pensionare anticipata partiala se valorifica doar la implinirea varstei standard de pensionare.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Tatiana Iliescu
 User Tatiana Iliescu
a raspuns userului georgeta ganea la 20 Iun. 2013
Va multumesc mult! In intampinarea de recurs , angajatorul solicita casarea sentintei Tribunalului prin care s-a anulat decizia de concediere si am fost reintegrat in munca, precum şi ca instanta sa constate incetarea de drept a contractului de munca la data pensionarii anticipate partiale. Se poate ca instanta sa hotarasca acest lucru, eu nu am renuntat la reintegrare, eventual casa de pensii ma va pune sa dau banii inapoi pe perioada cat am primit pensia iar pensia mi se va suspenda. Gandesc corect?.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns la intrebare la 20 Iun. 2013
Angajatorul nu poate sa inceteze CIM de drept pe baza deciziei de pensionare din motiv ca nu mai era salariat sotul dvs. la data respectiva , nu a prezentat acestuia decizia de pensionare si contractul incetase anterior deciziei de pensie. Sotul dvs. , din moment de a fost concediat putea sa fie somer, sa lucreze la alt angajator , sa primeasca bani din pensie asa cum de altfel a si facut. Angajatorul nu mai are niciun drept asupra deciziilor sotului dvs. dupa ce i-a incetat contractul de munca.
Reintegrarea in munca se poate face numai ca pe perioada prestarii muncii se suspenda plata pensiei anticipate partiale .

Solutia cu casarea sentintei poate fi contestata pentru ca nu are temei legal

Alte intrebari despre Legislatia muncii

Expertii nostri
violeta Georgescu
adriana iancu Radu Anton alexei delimart Gratiela Petrescu Viviana Serni George Andreescu