ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

concediere


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua,
Avem un salariat pe care dorim sa-l concediem, pentru cat timp nu avem voie sa angajam o alta persoana pe un post similar cu cel de pe care pleaca persoana concediata.
Va multumesc

Adaugata in: Legislatia muncii
Irina Crainic
 User  Irina Crainic
a intrebat la 11 Oct. 2011
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

1 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 11 Oct. 2011
Codul Muncii prevede cateva termene privind reangajarea in cazul concedierii colective, nu si al celei individuale.

Salariatul poate fi concediat pe motive care tin sau nu de persoana sa, conform Codului Muncii republicat.

Art. 61
Angajatorul poate dispune concedierea pentru motive care tin de persoana salariatului in urmatoarele situatii:
a in cazul in care salariatul a savarsit o abatere grava sau abateri repetate de la regulile de disciplina a muncii ori de la cele stabilite prin contractul individual de munca, contractul colectiv de munca aplicabil sau regulamentul intern, ca sanctiune disciplinara;
b in cazul in care salariatul este arestat preventiv pentru o perioada mai mare de 30 de zile, in conditiile Codului de procedura penala;
c in cazul in care, prin decizie a organelor competente de expertiza medicala, se constata inaptitudinea fizica si/sau psihica a salariatului, fapt ce nu permite acestuia sa isi indeplineasca atributiile corespunzatoare locului de munca ocupat;
d in cazul in care salariatul nu corespunde profesional locului de munca in care este incadrat.

Art. 65
1 Concedierea pentru motive care nu tin de persoana salariatului reprezinta incetarea contractului individual de munca determinata de desfiintarea locului de munca ocupat de salariat, din unul sau mai multe motive fara legatura cu persoana acestuia.
2 Desfiintarea locului de munca trebuie sa fie efectiva si sa aiba o cauza reala si serioasa.

In cazul in care salariatul este concediat in baza art 61 lit c si d, Codul Muncii prevede ca angajatorul este obligat sa ii propuna salariatului alte locuri de munca vacante in unitate, compatibile cu pregatirea profesionala sau, dupa caz, cu capacitatea de munca stabilita de medicul de medicina a muncii.
Conform Codului Muncii, in situatia in care angajatorul nu dispune de locuri de munca vacante el are obligatia de a apela la angentia de ocupare a fortei de munca in vederea redistribuirii salariatului. Daca in termen de 3 zile lucratoare de la comunicarea anagajtorului sau de la notificarea cazului catre agentia teritoriala salariatul nu isi manifesta consimantul, angajatorul poate dispune concedierea.

Daca insa angajatul in cauza este concediat ca urmare a unei abateri disciplinare grave, legea nu restrictioneaza reocuparea locului de munca. Concedierea in cazul abaterii poate fi dispusa numai in urma efectuarii unei anchete prealabile.

Situatia este un pic diferita insa in cazul desfintarii postului. Daca activitatea corespunzatoare postului respectiv se reia, salariatul concediat trebuie informat de catre angajator privind redeschiderea postului, el avand prioritate in fata altor condidati sau salariati in privinta reocuparii postului respectiv. Desfiintarea locului de munca insa trebuie sa fie efectiva si sa aiba o cauza reala si serioasa.

Alte intrebari despre Legislatia muncii

TOP RASPUNSURI 2024