ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Concediere colectiva, concediu crestere copil


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua.
Sunt interesata sa aflu care sunt drepturile mele legale in situatia de mai jos, cu rugamintea mentionarii prevederilor respective, urmata de sfaturi practice.
Situatia se prezinta in felul urmator: firma la care sunt angajata a trecut printr-o reorganizare (desfiintand toate posturile si ulterior infiintand altele, oarecum asemanatoare, ce au fost ocupate in urma unei examinari (a tuturor angajatilor) ce a avut loc) in perioada in care eu ma aflam in concediu de crestere copil.
Am luat decizia a ma intoarce la job mai devreme de perioada de 1 an pentru care optasem, respectiv ~9 luni si mi s-a comunicat ca postul meu nu mai exista, dar ca, desi sunt sub protectie legala de 6 luni fata de concedierea colectiva ce avusese loc, ar fi o varianta, avand in vedere ca, intre timp s-au eliberat 2 dintre posturile nou infiintate (in departamentul echivalent celui in care lucrasem pe veche organigrama) si anume, sa aplic intern la posturile scoase la concurs.
Nelamuririle mele, pentru care va rog sa-mi raspundeti sunt:
- de ce protectie legala oferita este de doar 6 luni, in timp ce legislatia prevede, in cazul meu, un termen de 1 an (pana la implinirea varstei de 2 ani a copilului) si 6 luni (aplicate dupa acea varsta)? nu se considera data intoarcerii definitive ziua implinirii varstei de 2 ani a copilului? Mentionez ca sunt in perioada de acordare a stimulentului de insertie.
- sub ce temei legal, daca exista, ar trebui sa candidez pentru obtinerea unui nou post, astfel incat sa am continuitate la terminarea acelei perioade de protectie?
- depunerea candidaturii mele permite angajatorului anularea protectiei legale si-i da posibilitatea acestuia de a ma concedia mai repede?
- care este obligatia angajatorului in momentul de fata, luand in calcul, strict situatia in care ma aflu? (nu mi-am exprimat dorinta de a candida, deoarece conform legislatiei, angajatorul ar fi trebuit sa-mi pastreze postul in aceleasi conditii si termeni)
- ce pot face eu?
In incercarea de a clarifica situatia delicata in care sunt, atat din punct de vedere al drepturilor si obligatiilor mele, cat si ale angajatorului (drepturi si obligatii), Va multumesc anticipat pentru raspunsuri!
O saptamana excelenta!

Mirela Mirica
 User  Mirela Mirica
a intrebat la 03 Dec. 2013
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

3 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului Mirela Mirica la 11 Dec. 2013
Este perioada in care sunteti in plata stimulentului de insertie, definita exact asa in lege. Perioada aceasta se incheie cand copilul implineste 2 ani, atunci are loc revenirea definitiva din plata stimulentului.

Reorganizarea judiciara se decalara de catre instanta de judecata ca urmare a unei proceduri de insolventa aprobata tot de instanta prin hotarare judecatoreasca. In urma insolventiei este numit un lichidator sau administrator judiciar care se va ocupa de situatia firmei, angajatorul nemaiavand autoritate pe parcursul acestor proceduri.
Reorganizarea tehnico-economica este de regula una interna.

Cat timp nu ati primit insa notificare de preaviz atunci nu are sens sa discutam despre conceidere pentru ca ea nu exista. Prin procedura ma refer exact la acest lucru, pasii parcursi in derularea unei proceduri de concediere.

Pentru depunerea contestateiei mergeti in Tribunal, cu decizia de concedire, in 45 de zile de la comunicarea rei. Cat timp nu exista documentul nu aveti ce sa contestati in instanta de judecata, deci ati merge cam degeaba sa contestati o concediere inexistenta. Daca aceasta concediere este intr-adevar una nelegala, instanta este cea care va decide acest lucru. Sanse de reusita sunt atat timp cat angajatorul intr-adevar incalca legea. Depinde de la caz la caz, poate dura chiar si 2 ani.

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Mirela Mirica
 User Mirela Mirica
a raspuns userului Ioana Popa la 09 Dec. 2013
Buna ziua, si multumesc in primul rand pentru promptitudinea de care dati dovada!

Simt nevoia urmatoarelor clarificari din rapunsul dvs.:

1- deci, perioada de protectie se numesc acele 6 luni, care in cazul meu s-ar aplica dupa finalizarea platii stimulentului de insertie? Perioada de dinaintea acesteia din urma cum poate fi numita de catre angajator, pentru diferentiere?

2-cum as putea verifica, clarifica daca este o reorganizare interna sau una judiciara? Adica, mai exact catre cine ar trebui sa ma adresez pentru a obtine informatia si/ sau hotararea judecatoreasca, in cazul celei de-a doua variante? Mi s-a spus ca este un plan de reorganizare tehnico-economic.

3-Referitor la contestatie, (desi nu am primit preaviz si propunere de ocuparea unui loc vacant, pentru care s-a inceput sustinerea unor interviuri externe...) la ce anume va referiti cand spuneti ..." daca angajatorul MERGE MAI DEPARTE CU PROCEDURA"?

4- a) care ar fi procedura pentru depunerea contestatiei?
b) care sunt sansele de reusita, din experienta dvs.?
c) si cam cat ar dura un proces de acest gen?

Multumesc inca odata!
O zi minunata!
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 04 Dec. 2013
Problema care trebuie clarificata in cazul dvs este cea a legalitatii concedierii, repsectiv daca la baza ei este o reorganizare judiciara, prin hotarare a instantei, sau daca este vorba doar de o reorganizare interna. In cazul celei de a doua variante nu vi se poate desfiinta postul decat dupa 6 luni de la finalizarea platii stimulentului de insertie, adica dupa ce copilul implineste 2 ani se vor aplica inca 6 luni de protectie.

Protectia este de 6 luni, nu de un an jumate.

Baza legala pentru acordare stimulent, indemizatia si CIC este OUG 111//2010, tot acolo gasiti si protectia de 6 luni.

De asemenea, pentru desfiintarea postului ar fi trebuit sa primiti o notiifcare scrisa, continand motivul desfiintarii, preavizul si propunerea pentru ocuparea altui post vacant din cele existente. Daca nu ati primit nimic scris, atunci angajatorul nu se poate spune ca a dispus desfiintarea postului dvs. Totodata, daca nu acceptati un alt post vacant, dupa finalizarea preavizului ar trbbui sa primiti o decizie de concediere iar acest document poate fi contestat in instantai n 45 de zile de la comunicarea lui prin semnatura de primire. Asta daca angajatorul merge mai departe cu procedura.

Iar concedierea in timpul CIC, conform codului muncii, este posibilia numai in cazul reorganizarii judiciare, a falimentului sau dizolvarii angajatorului. Orice alta concediere dispusa in timpul CIC, cu exceptia celor din situatiile amintite, este ilegala.

Alte intrebari despre Legislatia muncii

Expertii nostri
violeta Georgescu
Ioana Popa Radu Anton Marius Ion G Stancu Gratiela Petrescu George Andreescu
TOP RASPUNSURI 2024