ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro


Concediu de maternitate la un CIM pe o perioada determinata


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua,
Va rog sa ma ajutati si pe mine prin acordarea unor raspunsuri:
1. Am o vechime in munca mai mult de 3 ani (cu o intrerupere de 4 luni) dar recent mi-am schimbat locul de munca si am fost angajata pe o perioada determinata; intentionez sa raman insarcinata si intrebarea mea este daca beneficiez de concediu de maternitate sau nu? In cazul in care noul angajator va afla ca sunt insarcinata, poate sa inceteze contractul de munca?
2. Pentru concediu de maternitate e nevoie de 6 luni la ultimul loc de munca sau se calculeaza vechimea de pe cartea de munca?
Va multumesc.

Adaugata in: Legislatia muncii
Carmen Schulschi
 User  Carmen Schulschi
a intrebat la 25 Aug. 2012
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

2 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 27 Aug. 2012
Referitor la concediul de maternitate acordat in cazul contractului pe perioada determinata, tinti cont si de si urmatoarea prevedere din curprinsul OUG 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate:

ART. 23
(1) Asiguratele au dreptul la concedii pentru sarcina si lauzie, pe o perioada de 126 de zile calendaristice, perioada in care beneficiaza de indemnizatie de maternitate.
(2) De aceleasi drepturi beneficiaza si femeile care nu se mai afla, din motive neimputabile lor, in una dintre situatiile prevazute la art. 1 alin. (1), daca nasc in termen de 9 luni de la data pierderii calitatii de asigurat. Faptul ca pierderea calitatii de asigurat nu s-a produs din motive imputabile persoanei in cauza se dovedeste cu acte oficiale eliberate de catre angajatori sau asimilatii acestora.
(3) In situatiile prevazute la alin. (2), baza de calcul a indemnizatiei de maternitate se constituie din media veniturilor lunare pe baza carora s-a calculat contributia pentru concedii si indemnizatii, din ultimele 6 luni anterioare datei pierderii calitatii de asigurat, cu respectarea prevederilor art. 10.

Contractul insa fiind incheiat pe perioada determinata angajatorul nu are obligatia sa il prelungeasca, indiferent daca suntei insarcinata sau nu. Insa nu poate dispune concedierea anterior termenului de incetare de drept a contractului.

Incetarea de drept a contractului de munca reprezinta cauza neimputabila salariatului.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 27 Aug. 2012
Da, aveti dreptul la concediu de maternitate pentru sarcina si lauzie. Baza de calcul o reprezinta veniturile brute realizate in ultimele 6 luni anterioare celei in care se acorda concediul, insa nu este obligatoriu ca cele 6 luni sa fie realizate la acelasi angajator.

In cazul in care angajatorul este instiintat in scris privind starea dvs. fiziologica de graviditate atunci, daca nu intervin reorganizarea judiciara, dizolvarea sau falimentul angajatorului, in conditiile legii, atunci acesta nu poate dispune concedierea. Insa daca angajatorul nu este anuntat in scris, asa cum prevede OUG 96/2003 privind protectia maternitatii la locul de munca, el este exonerat de obligatiile sale prevazute de aceasta ordonanta si deci poate dispune concedierea salariatei insarcinate.

Art. 60 - Codul muncii republicat
(1) Concedierea salariatilor nu poate fi dispusa:
......
c) pe durata in care femeia salariata este gravida, in masura in care angajatorul a luat cunostinta de acest fapt anterior emiterii deciziei de concediere;
.......
(2) Prevederile alin. (1) nu se aplica in cazul concedierii pentru motive ce intervin ca urmare a reorganizarii judiciare, a falimentului sau a dizolvarii angajatorului, in conditiile legii.

Alte intrebari despre Legislatia muncii