ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

concediu de odihna si concediu medical


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Am niste probleme la locul de muca din cauza ca nu mi s-a aprobat cererea de concediu de odihna pe motivul ca pur si simplu nu vor si sustin ca am trecut prea multe zile, respectiv 8 zile. Am depus cererea pe data de 4.06.2012, iar pana ieri nu am primit nici un raspuns, asa ca am sunat sa vad ce se intampla pentru ca concediul meu incepea pe data de 16 si mi-au spus ca nu se acorda concedii pe perioada campionatului european (lucrez la o agentie de pariuri, dar nu au facut nici un anunt). Dupa care am mers sa vorbesc personal cu ei si mi-au spus ca am prea mare tupeu si e posibil sa incetam colaborarea. Acum problema este ca ma simt foarte rau si medicul mi-a spus ca imi trebuie concediu medical. Credeti ca angajatorul poate refuza sa imi dea adeverinta de salariat?
Va rog sa ma ajutati cu un raspuns.

Adaugata in: Legislatia muncii
Eliza Manta
 User  Eliza Manta
a intrebat la 13 Iun. 2012
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

5 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului Marian Vasile la 31 Iul. 2012
Nu reiese de nicaieri ca acel concediu medical incepea in aceeasi zi cu cel de odihna. Din contra, este foarte clar prezentat ca a fost refuzat concediul de odihna de catre angajator.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [1]
Marian Vasile
 User Marian Vasile
a raspuns la intrebare la 18 Iun. 2012
Cf. Codului muncii republicat :
Art. 148
1Efectuarea concediului de odihn?? se realizeaz?? în baza unei program??ri colective sau individuale stabilite de angajator cu consultarea sindicatului sau, dup?? caz, a reprezentan??ilor salaria??ilor, pentru program??rile colective, ori cu consultarea salariatului, pentru program??rile individuale. Programarea se face pân?? la sfâr??itul anului calendaristic pentru anul urm??tor.
2Prin program??rile colective se pot stabili perioade de concediu care nu pot fi mai mici de 3 luni pe categorii de personal sau locuri de munc??.
3Prin programare individual?? se poate stabili data efectu??rii concediului sau, dup?? caz, perioada în care salariatul are dreptul de a efectua concediul, perioad?? care nu poate fi mai mare de 3 luni.
4În cadrul perioadelor de concediu stabilite conform alin. 2 ??i 3 salariatul poate solicita efectuarea concediului cu cel pu??in 60 de zile anterioare efectu??rii acestuia.
5În cazul în care programarea concediilor se face frac??ionat, angajatorul este obligat s?? stabileasc?? programarea astfel încât fiecare salariat s?? efectueze într-un an calendaristic cel pu??in 10 zile lucr??toare de concediu neîntrerupt.
Art. 149
Salariatul este obligat s?? efectueze în natur?? concediul de odihn?? în perioada în care a fost programat, cu excep??ia situa??iilor expres prev??zute de lege sau atunci când, din motive obiective, concediul nu poate fi efectuat.
.......................................................................................
Un concediu medical care incepe exact in ziua cand trebuia sa inceapa concediul de odihna solicitat de salariat este dubios.
Angajatorul, probabil, nu are o planificare a concediilor de odihna, asa ca ati profitat, tacit, de situatia respectiva.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului eliza manta la 15 Iun. 2012
Cu multa placere, ma bucur sa aud ca s-a rezolvat situatia!
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Eliza Manta
 User Eliza Manta
a raspuns userului Ioana Popa la 14 Iun. 2012
Va multumesc pt raspuns!Am primit adeverinta de salariat si am obtinut concediul medical.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [2] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 14 Iun. 2012
Angajatorul nu are dreptul sa va refuze adeverinta de salariat, daca solicitati acest document. El este obligat prin lege sa va elibereze orice fel de document care are legatura cu statul dvs de salariat al societatii. Redactati eventual si o cerere scrisa pe care sa o puteti utiliza ca dovada ulterioara.

Art. 34 din Codul muncii republicat:
5. La solicitarea salariatului sau a unui fost salariat, angajatorul este obligat sa elibereze un document care sa ateste activitatea desfasurata de acesta, durata activitatii, salariul, vechimea in munca, in meserie si in specialitate.

Referitor la concediul de odihna, angajatorul ar fi trebuit sa va spuna odata cu inaintarea cererii ca nu puteti pleca in concediu in perioada respectiva, dat fiind specificul activitatii firmei, caz in care ar fi intervenit o renegociere a perioadei in care sa vi se acorde concediul de odihna. Astfel incat absenta dvs din firma sa nu pericliteze activitatea companiei. Insa nu este obligtatoriu ca angajatorul sa aprobe concediul pentru perioada propusa de dvs, dar acesta poate fi renegociat, regula pentru acorarea lui este de altfel negocierea lui individuala sau colectiva, depinde cum se acorda.

Alte intrebari despre Legislatia muncii

TOP RASPUNSURI 2024