ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

concediu maternitate


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziu

Lucrez la o firma de 4 luni de pe 16 august si urmeaza sa nasc anul viitor, in jurul datei de 9 august. As dori sa stiu daca pot beneficia de concediu de maternitate si de crestere a copulului in conditiile in care nu voi avea 12 luni lucrate continuu la aceeasi firma. In cazul in care are relevanta, mentionez ca pe 9 septembrie am avut o zi concediu fara plata la aceasta firma, iar inainte sa lucrez aici, am lucrat o luna la alta firma.

Va multumesc anticipat!

Nicolescu Stefania
 User  Nicolescu Stefania
a intrebat la 21 Dec. 2011
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

4 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Nicolescu Stefania
 User Nicolescu Stefania
a raspuns userului Ioana Popa la 23 Dec. 2011
Va multumesc mult! Sarbatori fericite!
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului Nicolescu Stefania la 23 Dec. 2011
Concediul prenatal se acorda si fara sa aveti cele 12 luni lucrate, acela este acordat in baza CIM de catre angajator. De asemenea, pentru crestere copil se poate lua in considerare si perioada respectiva, iar pauza dintre ele ar trebui sa nu afecteze pentru ca aveti o fractiune din luna august lucrata, fractiune ce nu este mai mica de jumatate din numarul zilelor de lucru.

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Nicolescu Stefania
 User Nicolescu Stefania
a raspuns userului Ioana Popa la 22 Dec. 2011
Buna ziua,
Va multumesc pentru raspuns, la cealalalta firma am lucrat cu contract determinat, de la 1 iulie pana la 30 iulie a.c. Pana la 16 august cand m-am angajat la firma la care lucrez in prezent nu am lucrat. Se ia in considerare perioada respectiva?
Concediul prenatal se poate lua daca nu am cele 12 luni lucrate?
Va multumesc!
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 22 Dec. 2011
Concediul si indemnizatia pentru crestere copil se acorda in baza stagiului de cotizare de minim 12 luni anterioare nasterii copilului. Acest lucru inseamna ca in ultimile 12 luni premergatoare nasterii salariata in cauza trebuie sa realizeze venituri impozabile, fie de natura salariala fie din activitati independente. Legislatia in vigoare insa - OUG 111/2010 - nu prevede ca aceste 12 luni trebuie sa fie realizate in cadrul aceleiasi companii.

Daca inteleg eu bine, in momentul in care veti naste, pe data de 9 august 2012, veti fi insumat deja 12 luni fara 7 zile, iar anterioar angajarii la aceasta firma ati lucrat o luna de zile intr-o alta companie, pana la data de 16 august. Ceea ce inseamna ca pana la data de 9 august veti implini stagiul minim de cotizare pentru acordarea concediului. Acea zi de concediu fara plata nu va va afecta acordarea concediului si a indemnizatiei, dat fiind faptul ca la calcularea indemnizatiei se iau in considerare si fractiunile de luna daca aceastea insumeaza o prioada lucrata de cel putin jumatate din timpul total de lucru din luna respectiva.

Alte intrebari despre Legislatia muncii

TOP RASPUNSURI 2024