ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

concediu medical-pentru persoane cu contract de mandat


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Sunt agent de asigurari la o societate de brokeri unde mi se retin 10,5% pentru pensii,5,5 %-sanatate si 16% impozit.Lucrez in baza unui contract de mandat. Obtin peste 800 lei lunar comision. Nu am alt loc de munca.

Intrebare: daca sunt internata in spital, mi se elibereaza un certificat medical, ce fac cu el? Unde il depun ?cine imi plateste concediul medical?intra acest concediu medical la vechime in munca tinind cont ca din cauza internarii nu voi putea realiza acelasi comision din incasari nefiind in localitate si nici apta de munca cca.2-3 saptamini?

Insist pentru raspuns la aceast intrebare,am mai pus-o si in data de 28.02.2014 si nu am primit raspuns,stiu ca este putin mai diferita ,nu face parte din intrebarile de top,t ocmai de aceea apelez la experti care cu siguranta ma pot informa. Astept macar sa-mi spuneti ce usa sa deschid pentru lamuriri.Sunt din Vatra Dornei si pina la Suceava sunt 120 km de parcurs pentru a bate la niste usi in cautarea acestui raspuns.


Stefan Ruscanu
 User  Stefan Ruscanu
a intrebat la 20 Mar. 2014
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

1 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 20 Mar. 2014
Dat fiind faptul ca nu vi se plateste contributia pentru concedii medicale de 0.85% asa cum este ea prevazuta de OUG 158/2005, nu aveti dreptul la concediu medical platit. Certificatul il pastrati, este dovada internarii in spital, si eventual il prezentati platitorului dvs de venit, in copie, ca sa dovediti ca absenta a fost una medicala.

Art. 8
(1) Stagiul de cotizare ?n sistemul de asigurări sociale de sănătate, prevăzut la art. 7, se
constituie din ?nsumarea perioadelor:
a) pentru care s-a achitat contribuţia pentru concedii şi indemnizaţii de către angajator
sau, după caz, de către asigurat, respectiv de către fondul de asigurare pentru accidente de muncă şi boli profesionale sau bugetul asigurărilor pentru şomaj.
b) *** Abrogată
c) *** Abrogată

ART. 4
(1) *** Abrogat
(2) Cota de contribuţie pentru concedii şi indemnizaţii, destinată exclusiv finanţării cheltuielilor cu plata drepturilor prevăzute de prezenta ordonanţă de urgenţă, este de 0,85%, aplicată la fondul de salarii sau, după caz, la drepturile reprezent?nd indemnizaţie de şomaj, asupra veniturilor supuse impozitului pe venit ori asupra veniturilor cuprinse ?n contractul de asigurări sociale ?ncheiat de persoanele prevăzute la art. 1 alin. (2) lit. e), şi se achită la bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate.

ART. 5
?ncep?nd cu data intrării ?n vigoare a prevederilor prezentei ordonanţe de urgenţă, cota de contribuţie prevăzută la art. 4 alin. (2) se datorează şi se achită de către:
a) angajatori pentru asiguraţii prevăzuţi la art. 1 alin. (1) lit. A şi B;
b) instituţia care administrează bugetul asigurărilor pentru şomaj pentru asiguraţii prevăzuţi la art. 1 alin. (1) lit. C;
c) persoanele prevăzute la art. 1 alin. (2).

Dvs nu sunteti salariat, nu aveti statutul de angajat, deci nu puteti beneficiat de indemnizatie medicala dat fiind faptul ca platitorul de venit nu este obligat de lege si nu plateste contributia in acest sens.
Nu stiu unde ati postat intrebarea insa la noi nu apare, si nu stiu ce intelegeti dvs prin intrebari de top, nu avem o astfel de clasificare, este un forum.

Alte intrebari despre Legislatia muncii

Expertii nostri
violeta Georgescu
George Andreescu Radu Anton Gratiela Petrescu Viviana Serni Marius Ion adriana iancu
TOP RASPUNSURI 2024