ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro


Contract Colectiv de munca


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


O societate care are mai mult de 21 de angajati trebuie sa inceapa procedura de negociere a CCM.
Salariatii si-au ales un reprezentant, au stabilit atributiile acestuia, dar la sedintele de convocare ale angajatorului, angajatii se prezinta in numar foarte mic.
1. Daca salariatii au imputernicit pe reprezentantul lor sa semneze CCM, CCM se mai incheie daca acesta vine la sedintele de convocare dar salariatii nu se prezinta si nu este cvorum?
2. Daca salariatii au imputernicit pe reprezentantul lor sa negocieze CCM, CCM se mai incheie daca acesta vine la sedintele de convocare dar salariatii nu se prezinta si nu este cvorum?
3. Daca CCM nu se incheie, ITM-ul trebuie anuntat ca procedura de negociere a fost inceputa dar nu a avut finalitate?Legea prevede obligativitatea inregistrarii CCM la ITM, dar nu stiu ce spune despre procedura negocierii, in urma careia nu a fost incheiat CCM?

Barbara Daescu
 User  Barbara Daescu
a intrebat la 14 Sep. 2012
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

2 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 17 Sep. 2012
CCM se incheie si se semneaza de catre reprzentanti si angajator, in urma negocierii clauzelor de aceste doua parti. Salariatii sunt reprezentati la negocieri de angajaul(tii) alesi de ei in prealabil.

Negocierea se poate prelungi prin acordul partilor. Nu exista sanctiune daca acesta nu a fist inca finalizat dar se negovciaza, ci numai pentru cazul in care nu este declansata procedura de negociere a lui, asa cum prevede legea dialogului social 62/2011.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns la intrebare la 14 Sep. 2012
art. 129din Legea 62 din 2011
(1) Negocierea colectiva este obligatorie numai la nivel de unitate, cu exceptia cazului in care unitatea are mai putin de 21 de angajati.
(2) Initiativa negocierii apartine angajatorului sau organizatiei patronale.
(3) angajatorul sau organizatia patronala initiaza negocierea colectiva cu cel putin 45 de zile calendaristice inaintea expirarii contractelor colective de munca sau a expirarii perioadei de aplicabilitate a clauzelor stipulate in actele aditionale la contractele colective de munca.
(4) In cazul in care angajatorul sau organizatia patronala nu initiaza negocierea, aceasta va incepe la cererea scrisa a organizatiei sindicale reprezentative sau a reprezentantilor angajatilor, in termen de cel mult 10 zile calendaristice de la comunicarea solicitarii.
(5) Durata negocierii colective nu poate depasi 60 de zile calendaristice decat prin acordul partilor.
(6) Contractele colective de munca pot sa prevada renegocierea periodica a oricaror clauze convenite intre parti.
...
CONVOCATOR PENTRU NEGOCIEREA CONTRaCTULUI COLECTIV DE MUNCA La NIVEL DE UNITATE


......................................... (institutia, societatea etc.)
Nr. ........... din ...............


Convocator


in temeiul dispozitiilor art. 229 alin. (2) din Codul muncii si a Legii nr. 62/20111, conducerea ...................................
(institutia, societatea etc.)
reprezentanta prin ..............................................., in calitate de ....................................................
(numele si prenumele) (denumirea functiei)

Va invita sa participati la negocierea2 Contractului colectiv de munca la nivel de unitate pe anul/anii ..................................., care va incepe in data de ....................., ora .................., la sediul din ........................

sau

in temeiul dispozitiilor art. 229 alin. (2) din Codul muncii si ale art. 129 din Legea nr. 62/2011, reprezentantii salariatilor sunt invitati sa se prezinte in ziua de .................................... ora ........................ la sediul nostru din ........................................................................ (localitatea)
str. .................................................. nr. ...................judetul/sectorul ............................ in sala ...................., in vederea stabilirii calendarului negocierilor.

.......................................
(semnatura autorizata)

Note:

1 Legea nr. 62/2011 a dialogului social, publicata in M.Of., Partea I, nr. 322 din 10 mai 2011.
2 Initiativa negocierii apartine intotdeauna conducatorului unitatii/patronului si numai in cazul când acesta nu angajeaza negocierea, aceasta are loc la solicitarea organizatiei sindicale/reprezentantilor salariatilor (in unitatile unde nu s-a constituit organizatie sindicala) in termen de 10 zile calendaristice de la formularea cererii. Obligatia organizarii negocierii nu presupune in mod necesar si incheierea contractului colectiv de munca deoarece legea obliga la declansarea negocierii, dar nu poate obliga partile sa se si inteleaga. De aceea negocierea este obligatorie, dar incheierea contractului de munca nu este obligatorie.
Nu trebuie anuntat ITM
Negocierea colectiva nu se soldeaza in toate cazurile cu incheierea unui CCM care trebuie depus la ITM.

Alte intrebari despre Legislatia muncii