ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro


Contributii datorate in cazul contractului de colaborare


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua,

Un client care si-a deschis un bar si care intentioneaza sa incheie un contract de colaborare cu un Dj, acesta neavand contract de munca la un alt angajator, ce obligatii fiscale are?
Sa retina contributia de sanatate asigurat si impozitul pe venit ?
Se poate incheia contract de colaborare ? Sau sunt anumite conditii ce trebuie respectate pentru aceasta forma contractuala?

Va multumesc.


Adaugata in: Legislatia muncii
Alecsandra Ion
 User  Alecsandra Ion
a intrebat la 06 Oct. 2014
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

1 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 07 Oct. 2014
Pentru contractele de prestari servicii sau similare se platesc impozitul de 16%, contributia individuala la sanatate de 5,5% si cea pentru pensii de 10,5%.

Impozitul poate fi retinut si virat integral de catre angajator sau poate fi impartit in 10% angajator si 6% angajat. Cei 6% se platesc in anul urmator, pe baza D200 depuse de beneficiarul de venit in anul urmator pentru venitul realizat in anul in curs.

Contractele de acest tip se incheie cat timp activitatea este una ocazionala si nu de natura dependenta. Cat timp indepliniti aceasta conditie atunci este bine aleasa forma contractuala. Criteriile in functie de care se stabileste daca activitatea este sau nu dependenta sunt cuprinse in Codul fiscal.

ART. 7 Definiţii ale termenilor comuni
(1) ?n ?nţelesul prezentului cod, cu excepţia titlului VI, termenii şi expresiile de mai jos au următoarele semnificaţii:
.............
2.1. Orice activitate poate fi reconsiderată ca activitate dependentă dacă ?ndeplineşte cel puţin unul dintre următoarele criterii:
a) beneficiarul de venit se află ?ntr-o relaţie de subordonare faţă de plătitorul de venit, respectiv organele de conducere ale plătitorului de venit, şi respectă condiţiile de muncă impuse de acesta, cum ar fi: atribuţiile ce ?i revin şi modul de ?ndeplinire a acestora, locul desfăşurării activităţii, programul de lucru;
b) ?n prestarea activităţii, beneficiarul de venit foloseşte exclusiv baza materială a plătitorului de venit, respectiv spaţii cu ?nzestrare corespunzătoare, echipament special de lucru sau de protecţie, unelte de muncă sau altele asemenea şi contribuie cu prestaţia fizică sau cu capacitatea intelectuală, nu şi cu capitalul propriu;
c) plătitorul de venit suportă ?n interesul desfăşurării activităţii cheltuielile de deplasare ale beneficiarului de venit, cum ar fi indemnizaţia de delegare-detaşare ?n ţară şi ?n străinătate, precum şi alte cheltuieli de această natură;
d) plătitorul de venit suportă indemnizaţia de concediu de odihnă şi indemnizaţia pentru incapacitate temporară de muncă, ?n contul beneficiarului de venit.
2.2. ?n cazul reconsiderării unei activităţi ca activitate dependentă, impozitul pe venit şi contribuţiile sociale obligatorii, stabilite potrivit legii, vor fi recalculate și virate, fiind datorate solidar de către plătitorul şi beneficiarul de venit. ?n acest caz se aplică regulile de determinare a impozitului pentru veniturile din salarii realizate ?n afara funcţiei de bază.

Alte intrebari despre Legislatia muncii