ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro


cum este legal sa lucrezi


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna seara, as dori sa stiu si eu cum este legal sa lucrezi? Este legal sa lucrezi prima zi 8 ore a doua zi 10 ore a treia zi
12 ore si dupa un liber la care dupa un liber 4 zile de munca cu 9 ore si 12 ore. va multumesc daca ma puteti ajuta cu un raspuns.

Adaugata in: Legislatia muncii
Cristina Emilia Benchea
 User  Cristina Emilia Benchea
a intrebat la 02 Apr. 2014
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

1 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 03 Apr. 2014
Un salariat incadrat cu contract individual de munca lucreza 5 zile / saptamana cu doua zile de repaus saptamanal, de regula sambata si duminica. Repausul poate fi acordat si in alte doua zile din saptamana, in functie de specificul organizatiei sau al domeniului si/sau daca exista prevederi speciale.

Norma de lucru este de 8 h/zi, 40 de h / saptamana, dar programul poate fi distribuit si inegal, cu conditia ca acest lucru sa fie precizat in contractul individual de munca al salariatului. Salariatul nu poate depasi 48 de ore de lucru saptamanal cu tot cu orele suplimentare, cu exceptia unor situatii speciale mentionate in Codul muncii.

Art. 113
(1) Repartizarea timpului de munca in cadrul saptamanii este, de regula, uniforma, de 8 ore pe zi timp de 5 zile, cu doua zile de repaus.
(2) In functie de specificul unitatii sau al muncii prestate, se poate opta si pentru o repartizare inegala a timpului de munca, cu respectarea duratei normale a timpului de munca de 40 de ore pe saptamana.

Art. 114
(1) Durata maxima legala a timpului de munca nu poate depasi 48 de ore pe saptamana, inclusiv orele suplimentare.
(2) Prin exceptie, durata timpului de munca, ce include si orele suplimentare, poate fi prelungita peste 48 de ore pe saptamana, cu conditia ca media orelor de munca, calculata pe o perioada de referinta de 4 luni calendaristice, sa nu depaseasca 48 de ore pe saptamana.
(3) Pentru anumite activitati sau profesii stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil, se pot negocia, prin contractul colectiv de munca respectiv, perioade de referinta mai mari de 4 luni, dar care sa nu depaseasca 6 luni.
(4) Sub rezerva respectarii reglementarilor privind protectia sanatatii si securitatii in munca a salariatilor, din motive obiective, tehnice sau privind organizarea muncii, contractele colective de munca pot prevedea derogari de la durata perioadei de referinta stabilite la alin. (3) , dar pentru perioade de referinta care in niciun caz sa nu depaseasca 12 luni.
(5) La stabilirea perioadelor de referinta prevazute la alin. (2)-(4) nu se iau in calcul durata concediului de odihna anual si situatiile de suspendare a contractului individual de munca.
(6) Prevederile alin. (1)-(4) nu se aplica tinerilor care nu au implinit varsta de 18 ani.

Nu imi dau seama din prezentarea dvs cate zile aveti libere intre cele doua etape de lucru. Daca sunt doua zile consecutive atunci se respecta repasul saptamanal, iar daca lucrati in zilele de weekend ar trebi sa primiti si un spor a calui valoare sau procent sa fie stabilit prin CCM sau CIM. Norma de lucru pare sa fie depasita destul de mult, iar daca acel tip de program este unul impus, atunci nu este legal. Daca apre munca suplimentara, pentru aceasta ar trebui sa va dati acordul scris inainte de a o efectua, cu exceptia situatiile de forta majora sau accidente.

Incercati o sesizare catre ITM si solicitati un control. Daca lucrurile raman in continuare nerezolvate si vi se incalca drepturile in mod abuziv puteti declansa o actiune in instanta de judecata.

Alte intrebari despre Legislatia muncii