ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro


cum poate fi declarat nul un articol din CCM ?


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna dimineata !Intro-un contract colectiv de munca incheiat si inregistrat la ITM exista acest articol referitor la orele suplimentare :
,,(1)Salariatii nu pot fi chemati sa presteze ore suplimentare decat cu consimtamantul lor. Salariatii solicitati sa lucreze ore suplimentare care se constituie drept o chemare in afara programului , vor compensa cu timp liber corespunzator conform prevederilor legale, sau vor fi platiti conform prevederilor prezentului contract.
(2) Salariatii care lucreaza in regim sistematic peste programul de lucru , astfel incat sa fie asigurata continuitatea activitatii in conditii de siguranta, pot efectua lunar pana la minim 77 de ore suplimentare care vor fi platite cu spor pentru lucru sistematic peste programul normal de lucru cu 10-45 % la salariul de baza conform anexei 3, lista B. Orele suplimantare ramasa neplatite cu spor de 10-45% se vor cumula si compensa de regula cu timp liber platit, in masura in care programul de productie permite in decursul anului calendaristic respectiv."
Si acum sa le luam pe rand :
-CIM sunt incheiate pe 8 ore/zi 40 ore/saptamana cu posibilitatea efectuarii de 8 ore suplimentare /saptamana ; program de lucru 7-15.
- nu se regaseste in Codul Muncii acest ,,regim sistematic peste programul de lucru" si chiar se recunoaste ca prestarea orelor suplimentare se face cu consimtamantul salaritului - acest consimtamant nu a fost cerut niciodata
- ,,pot efectua lunar pana la minimm 77 ore suplimentare" - asta inseamna o medie de 4 ore suplimentare pe zi , practic nu mai este program de 8ore/zi,ci de 12ore/zi si 12 repaus , cumulate la sfarsitul luni ies si peste 250 ore ,sunt cazuri in care s-au efectuat si peste 100 ore suplimentare intr-o luna fiind in contradictie cu art.114 din CM.
- ,,plata cu spor de 10-45% la salariul de baza conform anaxa 3, lista B " -In lista B plata sporului depinde de 2 factori neandeplinirea unuia sau altuia duce la o grila inferioara :numarul minim de ore suplimentare si numarul minim de iesiri( prin iesire se intelege plecarea de la sediul angajatorului la beneficiar pentru efectuarea lucrarii: daca orele suplimentare se efectueaza in garajul angajatorului , acestea nu sunt inregistrate, nu se platesc sau acorda liber contrar art.119 CM privind evidenta orelor lucrate ). Am sa iau 3 cazuri 10%,30%. 45% (ele sunt din 5 in 5 % incepand de la 10% , 15% , ...40%, 45% maxim ,spor la salariu). La spor de 10% trebuie indelinite urmatoarele conditii:nr. minim de ore suplimentare - 20 , nr. minim de iesiri - 5; la 30% nr.minim de ore suplimentare 52, nr, minim de iesiri 13 ; la 45% nr.minim de ore suplimentare 77, nr.minim de iesiri 16;de exemplu daca nu sunt 77 de ore ci numai 76 de ore se scade de la 45% la 40%, la fel ,daca nu sunt 16 iesiri ci numai 15 se scade la 40% - este la fel la orice procent.De mentionat ca la grila de 10% daca nu sunt minim 5 iesiri ci numai 4 sau nu sunt minim 20 ore suplimentare ci numai 19 nu se acorda deloc spor si acele ore intra in ,,compensare...in decursul anului calendaristic respectiv " , deci orele suplimentare din ianuarie , februarie pot fi recuperate si in decembrie , idem cele peste 77 ore suplimentare, contrar art.121,122 din CM.
Referitor la plata orelor suplimentare art,123 din CM prevede spor de ,,minim 75% " pe cand in acest CCM este cu totul altceva . De exemplu sa luam niste date simple , la 170 ore este un salariu de 1700 lei . Se efectueaza 77 ore suplimentare si 16 iesiri , conform CCM se aplica grila de 45% spor la salariu adica 765 lei ; 1700+765=2465 si de aici incep retinerile , pe cand art. 123 al. 2 din CM spune,,sporul pentru munca suplimentara.... nu poate fi mai mic de 75% ", deci la salariu de 1700 lei ( 10 lei /ora) cele 77 ore se calculeaza 77*10= 770*75% =577 ; 770+577=1347 ; 1700+1347=3047 (diferenta de 582 lei nu se regaseste nicaieri , nu se platesc contributii , etc ) Este corect? LEGAL ?
Si totusi acest CCM este inregistrat la ITM , produce efecte desi in Legea Dialogului Social la articolul 132 se prevede ca ,,CCM pot stabili drepturi si obligatii numai in limitele si in conditiile prevazute de lege ; al.2 - la incheierea CCM prevederile legale referitoare la drepturile angajatilor au un caracter minimal iar art. 142 spune :,, clauzele cuprinse in CCM care sunt negociate cu incalcarea art. 132 sunt lovite de nulitate."
Avand in vedere obedienta sindicatului ,ce este de facut ? Care este rezolvarea ?aceasta clauza este de peste 10 ani in CCM . In cazul unui control de la ITM cum abordeaza problema un inspector avand in vedere ca CM prevede sanctiuni la nerespectare prevederilor privind munca suplimentara ?
VA MULTUMESC ANTICIPAT !


Constantin Burada
 User  Constantin Burada
a intrebat la 13 Apr. 2016
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

3 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Adriana Iancu
 Expert Adriana Iancu
a raspuns userului Constantin Burada la 15 Apr. 2016
Nu stiu ce analiza va asteptati de la mine.
CCM la nivel de unitate nu poate sa contina clauze care sa stabileasca drepturi la nivel inferior celor prevazute in Codul muncii.
Contractul colectiv de munca se inregistreaza la ITM si intra in vigoare de la aceasta data.
Se presupune ca, daca a fost inregistrat, a fost si verificat.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Constantin Burada
 User Constantin Burada
a raspuns userului adriana iancu la 15 Apr. 2016
Multumesc ! Asta stiam chiar si eu am facut referire laart.142 , ma asteptam la o analiza punctuala. Va multumesc anticipat !
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Adriana Iancu
 Expert Adriana Iancu
a raspuns la intrebare la 14 Apr. 2016
Legea 62/2011 ??Dialogului social
Art. 142.
(1) Clauzele cuprinse in contractele colective de munca care sunt negociate cu incalcarea prevederilor art. 132 sunt lovite de nulitate.
(2) Nulitatea clauzelor contractuale se constata de catre instantele judecatoresti competente, la cererea partii interesate, fie pe cale de actiune, fie pe cale de exceptie.
(3) In cazul constatarii nulitatii unor clauze de catre instanta judecatoreasca, partile pot conveni renegocierea acestora.
(4) Pana la renegocierea clauzelor a caror nulitate a fost constatata, acestea sunt inlocuite cu prevederile mai favorabile angajatilor, cuprinse in lege sau in contractul colectiv de munca aplicabil incheiat la nivelul superior, dupa caz.

Alte intrebari despre Legislatia muncii