ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Cum pot obtine adeverinta de vechime


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua,

Am nevoie de o adeverinta de vechime iar fostul angajator refuza sa mi-o dea. Firma este acum in lichidare. Lichidatorul nu imi furnizeaza adeverinta deoarece fosta patroana nu I-a predate arhiva. Aceasta la randul ei refuza sa-mi intocmeasca adeverinta de vechime. Cum pot face sa o obtin? In afara de angajator se mai poate obtine de undeva?

Laura Stanomir
 User  Laura Stanomir
a intrebat la 07 Aug. 2014
Timpul de munca si Programul de lucru: 7 Studii de caz pentru 2021
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Timpul de munca si Programul de lucru: 7 Studii de caz pentru 2021"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

3 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului Ioana Popa la 11 Aug. 2014
Art. 8
(3) La solicitarea scrisa a salariatului sau a unui fost salariat angajatorul este obligat sa ii elibereze acestuia:
b) copii ale paginilor din registrul electronic care cuprind inscrierile referitoare la persoana sa si/sau un document care sa ateste activitatea desfasurata de acesta, durata activitatii, salariul, vechimea in munca, in meserie si in specialitate, astfel cum rezulta din registrul general de evidenta si din dosarul personal, in termen de cel mult 15 zile de la data solicitarii.

(6) In masura in care, din motive obiective, angajatorul se afla in imposibilitatea de a elibera documentele prevazute la alin. (3), salariatul sau fostul salariat poate solicita inspectoratului teritorial de munca din raza caruia angajatorul isi desfasoara activitatea eliberarea unei adeverinte din care sa rezulte elementele continute in registru, astfel cum a fost intocmit si transmis de catre angajator. Inspectoratul teritorial de munca in cauza elibereaza documentul, in baza registrului electronic transmis de angajator, in termen de cel mult 15 zile de la data solicitarii.

Atentie insa, imposibilitatea eliberarii documentului de catre angajator nu implica si refuzul sau nejustificat, interpretat ca rea-vointa, ci eventuala desfiintare a unitatii sau aflarea lui in lichidare, decesul angajatorului sau alte situatii asemantare.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 11 Aug. 2014
Exista un termen prevazuta in HG 500/2011, si anume 15 zile de la data cererii depuse de salariat. Daca in acest termen nu primiti documentul solicitati, ITM va poate elibera un document similar care sa faca dovada vechimii si poate sanctiona angajatorul pentru nerespectarea acesti obligatii legale. Plangerea catre ITM o puteti depune imediat ce se implineste acest termen daca nu primiti documentul.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Adriana Iancu
 Expert Adriana Iancu
a raspuns la intrebare la 07 Aug. 2014
Adeverinta trebuie sa o primiti, fara insa ca legea sa defineasca un termen.
Daca angajatorul nu v-a dat-o, faceti cerere scrisa si pastrati dovada inregistraii cererii.
Daca nu primiti raspuns in 30 de zile, faceti reclamatie la ITM.
Cererea pentru adeverinta trebuie sa fie simpla, de forma: Subsemnatul ..., fost salariat al societatii, va solicit eliberarea adeverintei de vechime .

Alte intrebari despre Legislatia muncii

TOP RASPUNSURI 2021
Buna ziua! Va rog sa-mi spuneti cand se poate depune dosarul de pnsie la limita de varsta daca acea persoana se afla in...[citeste mai mult]
Publicat la data 18 Oct. 2021 2 raspunsuri