ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro


cum se procedeaza pentru restituirea garantiei oprite de catre angajator?


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


daca unei persoane i-au fost opriti bani din salariu drept garantie, iar la momentul incetarii activitatii angajatorul sustine ca angajatul nu m-ai are dreptul sa isi primeasca garantia deoarece a avut pagube materiale la locul de munca desi nu este adevarat, angajatorul nu trebuie sa dovedeasca cu acte aceste pagube? ce se poate face in acest caz pt a i se restitui garantia?

Valentina Mihaela Morar
 User  Valentina Mihaela Morar
a intrebat la 03 Feb. 2014
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

1 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns la intrebare la 03 Feb. 2014
Sigur,in urma inventarierii se face nota de constatare de evaluare a pagubelor daca sunt si salariatul isi asuma aceasta paguba.Nefiind aceasta evaluare in cel mult 10 zile de la data ioncetarii CIM ,angajatorul are obligatia sa restuie garantia art 16,17 din Legea 22 din 1969
Art. 254 din codul muncii
(1) Salariatii raspund patrimonial, in temeiul normelor si principiilor raspunderii civile contractuale, pentru pagubele materiale produse angajatorului din vina si in legatura cu munca lor.
(2) Salariatii nu raspund de pagubele provocate de forta majora sau de alte cauze neprevazute care nu puteau fi inlaturate si nici de pagubele care se incadreaza in riscul normal al serviciului.
(3) In situatia in care angajatorul constata ca salariatul sau a provocat o paguba din vina si in legatura cu munca sa, va putea solicita salariatului, printr-o nota de constatare si evaluare a pagubei, recuperarea contravalorii acesteia, prin acordul partilor, intr-un termen care nu va putea fi mai mic de 30 de zile de la data comunicarii.
(4) Contravaloarea pagubei recuperate prin acordul partilor, conform alin. (3) , nu poate fi mai mare decat echivalentul a 5 salarii minime brute pe economie.

Art. 255
(1) Cand paguba a fost produsa de mai multi salariati, cuantumul raspunderii fiecaruia se stabileste in raport cu masura in care a contribuit la producerea ei.
(2) Daca masura in care s-a contribuit la producerea pagubei nu poate fi determinata, raspunderea fiecaruia se stabileste proportional cu salariul sau net de la data constatarii pagubei si, atunci cand este cazul, si in functie de timpul efectiv lucrat de la ultimul sau inventar.
;;;

Alte intrebari despre Legislatia muncii

Expertii nostri
Ioana Popa
George Andreescu Gratiela Petrescu adriana iancu Viviana Serni alexei delimart Radu Anton