Daca dobanda bancara este considerata venit din investitii?
Buna ziua.O persoana realizeaza intr-un an de zile o dobanda bancara pentru un depozit de 90 lei.Are dreptul la indemnizatie de somaj pentru acea perioada si care este temeiul legal? Agentia de somaj doreste sa retraga indemnizatia de somaj,in cazul in care pe perioada respectiva s-a beneficiat de dobanda bancara.Este normal sa beneficize de 90 lei,dobanda bancara si sa i se retraga 4800 lei,indemnizatie de somaj primita necuvenit?
a intrebat la 02 Oct. 2015
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro
pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!
Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!
2 raspunsuri
a raspuns la intrebare la 11 Oct. 2015
LEGEA 76/2002 ACTUALIZATA, SECTIUNEA A 3-A_ INDEMNIZATIA DE SOMAJ
ART. 34 (1) Somerii prevazuti la art. 17 alin. (1) beneficiaza de indemnizatie de somaj daca indeplinesc cumulativ urmatoarele conditii:â??¦â??¦â??¦â??¦â??¦â??¦..b) nu realizeaza venituri sau realizeaza, din activitati autorizate potrivit legii, venituri mai mici decat valoarea indicatorului social de referinta, in vigoare;â??¦â??¦â??¦â??¦â??¦â??¦â??¦â??¦â??¦â??¦â??¦â??¦â??¦..
ART. 44 Incetarea platii indemnizatiilor de somaj acordate beneficiarilor are loc dupÄ?? cum urmeaza: â??¦.
b) LA DATA CAND REALIZEAZA, DIN ACTIVITATI AUTORIZATE POTRIVIT LEGII, VENITURI LUNARE MAI MARI DECAT VALOAREA INDICATORULUI SOCIAL DE REFERINTA, IN VIGOARE;
c) LA 90 DE ZILE DE LA DATA EMITERII autorizatiei de functionare pentru a desfasura activitati independente sau a certificatului de inmatriculare, conform legii, DACA REALIZEAZA VENITURI LUNARE MAI MARI DECÃ??T VALOAREA INDICATORULUI SOCIAL DE REFERINTA, IN VIGOARE;
NORMELE METODOLOGICE de aplicare a Legii nr. 76/2002, actualizate cu prevederile Hotararii Guvernului nr. 119/2014: â??¦â??¦â??¦..â??¦..
Art. 15. - (1) Somerii prevazuti la art. 17 din lege, care realizeaza venituri din activitati autorizate potrivit legii, vor beneficia de indemnizatie de somaj, in conditiile art. 34 alin. (1) din lege, daca dovedesc ca ACELE VENITURI NU DEPASESC cuantumul indemnizatiei de somaj, stabilit, potrivit legii, IN LUNA PENTRU CARE SE FACE DOVADA.
(2) Prin activitati autorizate potrivit legii se intelege:
a) activitatile economice desfasurate de persoane fizice autorizate, intreprinderi individuale si/sau intreprinderi familiale conform legii;
b) exercitarea profesiilor liberale potrivit dispoziţiilor legale speciale;
c) exercitarea unor activitati cu caracter ocazional desfasurate de catre zilieri;
d) activitati desfasurate de persoane fizice in urma carora se realizeaza venituri din agricultura, silvicultura sau piscicultura conform art. 71 din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare;
e) activitati in urma carora se realizeaza venituri din cedarea folosintei bunurilor conform art. 61 din Legea nr. 571/2003, cu modificarile Å??i completarile ulterioare.
(3) SE CONSIDERA CA NU REALIZEAZÄ?? VENITURI, potrivit prevederilor art. 5 pct. IV lit. c), art. 17 alin. (1) lit. f), art. 34 alin. (1) lit. b) Å??i alin. (3) lit. b) Å??i art. 66 alin. (1) din lege:
a) persoanele care nu realizeaza venituri impozabile sau care realizeazÄ?? venituri neimpozabile in conformitate cu Legea nr. 571/2003, cu modificarile si completarile ulterioare;
b) persoanele care realizeazÄ?? venituri din salarii reprezentand plati compensatorii acordate persoanelor disponibilizate din bugetul angajatorului, in temeiul contractului colectiv de munca aplicabil;
c) PERSOANELE CARE REALIZEAZA VENITURI DIN INVESTITII, venituri din premii si din jocuri de noroc si venituri din transferul proprietÄ??tilor imobiliare definite conform Legii nr. 571/2003, cu modificarile si completarile ulterioare.
a raspuns la intrebare la 02 Oct. 2015
"In vederea stabilirii dreptului de indemnizatie de somaj, somerii sunt persoanele care se pot gasi in una din urmatoarele situatii:
f) au incheiat contract de asigurare pentru somaj si nu realizeaza venituri sau realizeaza, din activitati autorizate potrivit legii, venituri mai mici decat valoarea indicatorului social de referinta, in vigoare".
Articolul 6 din normele de aplicare a legii spune ca:
"Veniturile prevazute la art. 17, alin 1 lit f sunt venituri lunare, care se determina prin raportarea venitului impozabil, certificat de catre organele fiscale teritoriale subordonate agentiei nationale de administrare fiscala, la numarul de luni aferente unui an fiscal".
Prin urmare, din articolele citate nu este clar daca o persoana poate fi considerata somer in cazul in care obtine venituri din investitii sau din dobanzi bancare, intrucat pe de o parte acestea nu sunt venituri lunare (deci ar trebui sa nu fie luate in calcul), dar pe de alta parte se includ in venitul impozabil (deci ar trebui luate in calcul). Dupa parerea mea trebuie sa intrebati la Agentia Nationala de Ocupare a Fortei de Munca pentru clarifica aceasta problema.