ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

data corecta pentru reluarea activitatii dupa CIC pentru 2 ani


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua!
Am urmatoarea speta: CIM salariat (barbat) suspendat pentru concediu crestere copil pana la 2 ani. Data implinirii 2 ani a minorului este 05.12.2013. Decizia de suspendare a fost intocmita fara a se preciza data sfarsit suspendare, iar in Revisal, predecesorul meu a inregistrat la data sfarsit data de 05.11.2013 ( cu o luna inainte de implinirea varstei de 2 ani). La data solicitarii suspendarii CIM sotia salariatului nu fusese angajata si nu avusese venituri , de aceea a solicitat el suspendarea CIM.
Intrebarile mele sunt:

1. Este corecta data de 05.11.2013 ca data sfarsit suspendare? Adica el chiar trebuie sa isi reia activitatea atunci? Se poate opera in Revisal o prelungire a suspendarii, cu un nou termen, 06.12.2013 (in baza aceeasi Decizii initiale, din ianuarie 2011) ? Pot sa-I fac astfel Decizia de anularea a suspendarii si reintoarcerea in data de 06.12.2013?

2. In cazul in care mama copilului nu are venituri nici la acest moment beneficiaza tatal de indemnizatie pana implineste copilul 2 ani? Dar daca mama are venituri si s-ar incadra, conform legii, pentru indemnizatie pentru minim o luna, tatalui I se suspenda automat indemnizatia la implinirea celor 1 an si 11 luni? Cand trebuie el de fapt sa-si intocmeasca cererea de reintoarcere ? Cine este raspunzator, din punct de vedrere legal, de corectitudinea datei de reluare a activitatii: angajatul (pe baza cererii sale) sau poate fi tras la raspundere si angajatorul, daca ulterior se descopera ca nu s-a respectat corect legea?

Va multumesc anticipat pentru raspunsurile dvs.


Prodima Prodima
 User  Prodima Prodima
a intrebat la 14 Oct. 2013
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

3 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului prodima prodima la 14 Oct. 2013
Nu, incetarea se face tot la data la care revine salariatul. Nu intra in obligatia sau atributiile angajatorului sa se asigure ca al doilea parinte respecta acesta prevedere. Retinerea indemnizatiei se va face de catre institutia platitoare. Salariatul din CIC, in cazul in care se aplica art. 11 din OUG 111/2010, ar trebui ea sa revina la lucru la cererea, si fie sa lucreze in luna respectiva, fie poate intra in CFP daca doreste si apoi sa isi reia CIC pana la finalizare.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Prodima Prodima
 User Prodima Prodima
a raspuns userului Ioana Popa la 14 Oct. 2013
Dar in cazul copiilor nascuti dupa 1 martie 2012, daca ambii parinti indeplinesc conditiile de acordare CIC, decizia de reluare a activitatii trebuie facuta la 1 an si 11 luni? Chiar daca celalalt parinte alege sa nu isi suspende activitatea timp de (minim) o luna? Multumesc frumos!
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 14 Oct. 2013
1. Nu este. Data de sfarsit a suspendarii este cea in care copilul implineste 2 ani, adica data de 5.12.2013. Incetarea perioadei are lor de drept in ziua imediat urmatoare celei in care copilul implineste 2 ani, adica in 6.12, 2013, daca salariatul in cauza nu solicita incetarea suspendarii mai devreme de termenul agreat. Este operata gresit perioada in Revisal si ar trebui corectata, notificat ITM printr-o adresa scrisa asupa erorii sesizate, apoi retransmis registrul cu datele corecte. Data incetarii CIC se opereaza in data de 6.12.

2. Acea prevedere se aplica numai in cazul copiilor nascuti dupa data de 1 martie 2012 si daca ambii parinti indeplinesc conditiile de acordare a CIC. In situatia de fata reiese ca nasterea a avut loc in 2011, deci nu este aplicabila prevederea aceasta pentru tatal in discutie. Ceea ce inseamna ca el va beneficia de CIC pana la final.
Cererea de revenire in activitate se poate intocmi si cu cateva zile inainte sau chiar in ziua in care revine la lucru v-o poate aduce. CIC oricum inceteaza de drept in baza deciziei initiale de suspendare.

Daca nu se corecteaza datele din Revisal, este vina angajatorului si nu a salariatului. Cel din urma nu poate fi tras la raspundere decat in cazul in care operarea in program ii revenea lui ca atributie.

Alte intrebari despre Legislatia muncii

TOP RASPUNSURI 2024