ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Delegare sau detasare


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua.
Va rog tare mult sa ma lamuriti in legatura cu delegarea si detasare.
Compania la care lucrez, este beneficiara unui contract de prestarii servicii cu o alta firma de software din aceeasi localitate. Aceasta din urma se obliga sa ne asigure asistenta tehnica in derularea programelor pe calculator cu un anumit tarif orar/per angajat. Pentru a face acest lucru, societatea prestatoare ne-a trimis doi angajati de-ai lor cu CIM pentru a lucra la sediul nostru (al beneficiarului). Societatea prestatoare le intocmeste delegatii prin care se dipune prelungirea salariatului x+y pe o perioada de 60 zile, cu acordul salariatului. Pana in prezent s-au facut vreo 4 prelungiri. Eu stiu ca delegare are loc cand angajatul presteaza activitatea in cadrul aceluias angajator dar in locatii diferite si detasare cand salariatul presteaza activitatea pentru un alt angajator. In cazul nostru ce este? Delegare sau detasare?
Plus ca daca vorbim de delegare, firma prestatoare este obligata sa acorde o indemnizatie de delegare In cazul detasarii toate contributiile angajatului sunt platite de catre compania la care este detasat nu?

Intrebarea mea ar fi: atata timp cat exista un contract de prestari servicii in care este stipulat clar tariful per ora mai este necesar sa se intocmeasca si alte documente. Ce acte trebuie intocmite din punct de vedere legal?
Imi cer scuze ca am fost atat de explicita insa am vrut sa va prezint situatia exacta.

Va multumesc,
Andra Nechita


Adaugata in: Legislatia muncii
Nechita Andruta
 User  Nechita Andruta
a intrebat la 28 Nov. 2013
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

1 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 29 Nov. 2013
In cazul prezentat ar trebui sa fie detasare, nu delegare. Este gresita procedura, daca s-a mers pe delegare.

Indemnizatia se acorda atat pentru delegare cat si pentru detasare, nu exista diferenta din acest punct de vedere.

Da, in cazul detsarii se platesc drepturile salariale de catre angajatorul unde se dispune detasarea, iar angajatorul de drept, cel care detaseaza, va opera in Revisal aceasta perioasa. Detasarea este cauza de suspendare a CIM.

Codul muncii republicat - Legea 53/2003:

Art. 42
(1) Locul muncii poate fi modificat unilateral de catre angajator prin delegarea sau detasarea salariatului intr-un alt loc de munca decat cel prevazut in contractul individual de munca.
(2) Pe durata delegarii, respectiv a detasarii, salariatul isi pastreaza functia si toate celelalte drepturi prevazute in contractul individual de munca.

Art. 43
Delegarea reprezinta exercitarea temporara, din dispozitia angajatorului, de catre salariat, a unor lucrari sau sarcini corespunzatoare atributiilor de serviciu in afara locului sau de munca.

Art. 44
(1) Delegarea poate fi dispusa pentru o perioada de cel mult 60 de zile calendaristice in 12 luni si se poate prelungi pentru perioade succesive de maximum 60 de zile calendaristice, numai cu acordul salariatului. Refuzul salariatului de prelungire a delegarii nu poate constitui motiv pentru sanctionarea disciplinara a acestuia.
(2) Salariatul delegat are dreptul la plata cheltuielilor de transport si cazare, precum si la o indemnizatie de delegare, in conditiile prevazute de lege sau de contractul colectiv de munca aplicabil.

Art. 45
Detasarea este actul prin care se dispune schimbarea temporara a locului de munca, din dispozitia angajatorului, la un alt angajator, in scopul executarii unor lucrari in interesul acestuia. In mod exceptional, prin detasare se poate modifica si felul muncii, dar numai cu consimtamantul scris al salariatului.

Art. 46
(1) Detasarea poate fi dispusa pe o perioada de cel mult un an.
(2) In mod exceptional, perioada detasarii poate fi prelungita pentru motive obiective ce impun prezenta salariatului la angajatorul la care s-a dispus detasarea, cu acordul ambelor parti, din 6 in 6 luni.
(3) Salariatul poate refuza detasarea dispusa de angajatorul sau numai in mod exceptional si pentru motive personale temeinice.
(4) Salariatul detasat are dreptul la plata cheltuielilor de transport si cazare, precum si la o indemnizatie de detasare, in conditiile prevazute de lege sau de contractul colectiv de munca aplicabil.

Art. 47
(1) Drepturile cuvenite salariatului detasat se acorda de angajatorul la care s-a dispus detasarea.
(2) Pe durata detasarii salariatul beneficiaza de drepturile care ii sunt mai favorabile, fie de drepturile de la angajatorul care a dispus detasarea, fie de drepturile de la angajatorul la care este detasat.
(3) Angajatorul care detaseaza are obligatia de a lua toate masurile necesare pentru ca angajatorul la care s-a dispus detasarea sa isi indeplineasca integral si la timp toate obligatiile fata de salariatul detasat.
(4) Daca angajatorul la care s-a dispus detasarea nu isi indeplineste integral si la timp toate obligatiile fata de salariatul detasat, acestea vor fi indeplinite de angajatorul care a dispus detasarea.
(5) In cazul in care exista divergenta intre cei doi angajatori sau niciunul dintre ei nu isi indeplineste obligatiile potrivit prevederilor alin. (1) si (2), salariatul detasat are dreptul de a reveni la locul sau de munca de la angajatorul care l-a detasat, de a se indrepta impotriva oricaruia dintre cei doi angajatori si de a cere executarea silita a obligatiilor neindeplinite.

Art. 48
Angajatorul poate modifica temporar locul si felul muncii, fara consimtamantul salariatului, si in cazul unor situatii de forta majora, cu titlu de sanctiune disciplinara sau ca masura de protectie a salariatului, in cazurile si in conditiile prevazute de prezentul cod.

Art. 52
(1) Contractul individual de munca poate fi suspendat din initiativa angajatorului in urmatoarele situatii:
d) pe durata detasarii;

Alte intrebari despre Legislatia muncii

TOP RASPUNSURI 2024