ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Delegare/detasare Marea Britanie


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua,

Daca angajatorul vrea sa delege/detaseze un salariat in Marea Britanie, ce acte trebuie sa intocmeasca sau care este procedura pentru societate (in ambele cazuri) sa trimita salariatul in conditii legale?

Va multumesc anticipat pentru raspuns. Va felicit si va respect pentru promptitudinea si seriozitatea cu care raspundeti. Sunteti exceptionali!

Cu respect,
Mirela Petrescu

Adaugata in: Legislatia muncii
Mirela Petrescu
 User  Mirela Petrescu
a intrebat la 02 Apr. 2013
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

2 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului Ioana Popa la 03 Apr. 2013
Inca un lucru: pentru detasare nu se incheie un alt contract. Angajatarul va desfasura activitatea in baza deciziei de detasare.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 03 Apr. 2013
Multumim pentru gandurile pozitive!

Inainte de toate este importat sa faceti diferenta intre delegare si detasare. Delegarea presupune modificarea temporara a locului de munca, din initiativa angajatului, si consta in derularea unor acitivitati in afara locului de munca dar in beneficiul angajatorului. Detasarea, pe de alta parte, presupune prestarea activitatii in beneficiul unui tert, in urma incheierii unui acord de detasare / contract de punere la dispozitie intre cei doi angajatori. Pe perioada detasarii contractul de munca se suspenda, nu acelasi lucru se intampla si in cazul delegarii. Va redau mai jos ce prevede Codul muncii pentru fiecare dintre cele doua situatii.

Extras din Codul muncii republicat:

Art. 42
(1) Locul muncii poate fi modificat unilateral de catre angajator prin delegarea sau detasarea salariatului intr-un alt loc de munca decat cel prevazut in contractul individual de munca.
(2) Pe durata delegarii, respectiv a detasarii, salariatul isi pastreaza functia si toate celelalte drepturi prevazute in contractul individual de munca.

Art. 43
Delegarea reprezinta exercitarea temporara, din dispozitia angajatorului, de catre salariat, a unor lucrari sau sarcini corespunzatoare atributiilor de serviciu in afara locului sau de munca.

Art. 44
(1) Delegarea poate fi dispusa pentru o perioada de cel mult 60 de zile calendaristice in 12 luni si se poate prelungi pentru perioade succesive de maximum 60 de zile calendaristice, numai cu acordul salariatului. Refuzul salariatului de prelungire a delegarii nu poate constitui motiv pentru sanctionarea disciplinara a acestuia.
(2) Salariatul delegat are dreptul la plata cheltuielilor de transport si cazare, precum si la o indemnizatie de delegare, in conditiile prevazute de lege sau de contractul colectiv de munca aplicabil.

Art. 45
Detasarea este actul prin care se dispune schimbarea temporara a locului de munca, din dispozitia angajatorului, la un alt angajator, in scopul executarii unor lucrari in interesul acestuia. In mod exceptional, prin detasare se poate modifica si felul muncii, dar numai cu consimtamantul scris al salariatului.

Art. 46
(1) Detasarea poate fi dispusa pe o perioada de cel mult un an.
(2) In mod exceptional, perioada detasarii poate fi prelungita pentru motive obiective ce impun prezenta salariatului la angajatorul la care s-a dispus detasarea, cu acordul ambelor parti, din 6 in 6 luni.
(3) Salariatul poate refuza detasarea dispusa de angajatorul sau numai in mod exceptional si pentru motive personale temeinice.
(4) Salariatul detasat are dreptul la plata cheltuielilor de transport si cazare, precum si la o indemnizatie de detasare, in conditiile prevazute de lege sau de contractul colectiv de munca aplicabil.

Art. 47
(1) Drepturile cuvenite salariatului detasat se acorda de angajatorul la care s-a dispus detasarea.
(2) Pe durata detasarii salariatul beneficiaza de drepturile care ii sunt mai favorabile, fie de drepturile de la angajatorul care a dispus detasarea, fie de drepturile de la angajatorul la care este detasat.
(3) Angajatorul care detaseaza are obligatia de a lua toate masurile necesare pentru ca angajatorul la care s-a dispus detasarea sa isi indeplineasca integral si la timp toate obligatiile fata de salariatul detasat.
(4) Daca angajatorul la care s-a dispus detasarea nu isi indeplineste integral si la timp toate obligatiile fata de salariatul detasat, acestea vor fi indeplinite de angajatorul care a dispus detasarea.
(5) In cazul in care exista divergenta intre cei doi angajatori sau niciunul dintre ei nu isi indeplineste obligatiile potrivit prevederilor alin. (1) si (2), salariatul detasat are dreptul de a reveni la locul sau de munca de la angajatorul care l-a detasat, de a se indrepta impotriva oricaruia dintre cei doi angajatori si de a cere executarea silita a obligatiilor neindeplinite.

Pentru detasarea lor in strainatate aveti nevoie sa obtineti formularul A1 de la Casa de pensii pentru ca face dovada ca sunt asigurati ai sistemului social de stat. Asta inseamna ca pe perioada detasarii minim 50% din salariati vor desfasura activitate aici, in Romania.

Alte intrebari despre Legislatia muncii

Expertii nostri
Ioana Popa
adriana iancu alexei delimart Gratiela Petrescu violeta Georgescu Viviana Serni George Andreescu
TOP RASPUNSURI 2024