ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro


Delegatie in strainatate


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua

Compania la care lucrez are un proiect care se desfasoara atat pe teritoriul Bulgariei cat si pe teritoriul Romaniei.Implicit pentru desfasurarea activiitatii in strainatate personalul nostru va fi cazat si va munci acolo.
Intrebarile mele sunt:
1.Care este valoare minima a diurnei pe care trebuie sa o acord pentru acestia?
2.Avand in vedere situatia se aplica legea 344/1907.2006 privind detasarea salariatilor in cadrul prestarii de servicii transnationale?
Multumesc!

Adaugata in: Legislatia muncii
Luciana Dusa
 User  Luciana Dusa
a intrebat la 21 Mar. 2013
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

2 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Luciana Dusa
 User Luciana Dusa
a raspuns userului Ioana Popa la 25 Mar. 2013
Multumesc pentru raspuns, asa cum ma asteptam si dvs. ati apreciat ca fiind vorba de delegare si nu de detasare, m-am mai linistit.Acum referitor la diurna, eu am gasit pe internet o lista a valorilor diurnei pentru fiecare tara.Rxista un act normativ in acest sens?Adica exista o suma minima (diurna) pe care trebuie sa o acord angajatilor pentru ca acestia vor munci in Bulgaria?
Multumesc!
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 21 Mar. 2013
Legea amintita de dvs se refera la detasarea salariatiilor, iar dvs vorbiti de delegare. Ele sunt doua situatii foarte distincte. Detasarea presupune desfasurara activitatii in beneficiul unui tert cu care angajatorul a semnat un acord de detare (prestari serivcii si punerea la dispozitie a unui numar de salariati) iar delegarea presupune derularea activitatii in beneficiul aceluiasi acngajator, dar in afara locului de munca. Detasarea duce la suspendarea contractului, delegarea nu.

Extras din Codul muncii republicat:

Art. 42
(1) Locul muncii poate fi modificat unilateral de catre angajator prin delegarea sau detasarea salariatului intr-un alt loc de munca decat cel prevazut in contractul individual de munca.
(2) Pe durata delegarii, respectiv a detasarii, salariatul isi pastreaza functia si toate celelalte drepturi prevazute in contractul individual de munca.

Art. 43
Delegarea reprezinta exercitarea temporara, din dispozitia angajatorului, de catre salariat, a unor lucrari sau sarcini corespunzatoare atributiilor de serviciu in afara locului sau de munca.

Art. 44
(1) Delegarea poate fi dispusa pentru o perioada de cel mult 60 de zile calendaristice in 12 luni si se poate prelungi pentru perioade succesive de maximum 60 de zile calendaristice, numai cu acordul salariatului. Refuzul salariatului de prelungire a delegarii nu poate constitui motiv pentru sanctionarea disciplinara a acestuia.
(2) Salariatul delegat are dreptul la plata cheltuielilor de transport si cazare, precum si la o indemnizatie de delegare, in conditiile prevazute de lege sau de contractul colectiv de munca aplicabil.

Art. 45
Detasarea este actul prin care se dispune schimbarea temporara a locului de munca, din dispozitia angajatorului, la un alt angajator, in scopul executarii unor lucrari in interesul acestuia. In mod exceptional, prin detasare se poate modifica si felul muncii, dar numai cu consimtamantul scris al salariatului.

Art. 46
(1) Detasarea poate fi dispusa pe o perioada de cel mult un an.
(2) In mod exceptional, perioada detasarii poate fi prelungita pentru motive obiective ce impun prezenta salariatului la angajatorul la care s-a dispus detasarea, cu acordul ambelor parti, din 6 in 6 luni.
(3) Salariatul poate refuza detasarea dispusa de angajatorul sau numai in mod exceptional si pentru motive personale temeinice.
(4) Salariatul detasat are dreptul la plata cheltuielilor de transport si cazare, precum si la o indemnizatie de detasare, in conditiile prevazute de lege sau de contractul colectiv de munca aplicabil.

Art. 47
(1) Drepturile cuvenite salariatului detasat se acorda de angajatorul la care s-a dispus detasarea.
(2) Pe durata detasarii salariatul beneficiaza de drepturile care ii sunt mai favorabile, fie de drepturile de la angajatorul care a dispus detasarea, fie de drepturile de la angajatorul la care este detasat.
(3) Angajatorul care detaseaza are obligatia de a lua toate masurile necesare pentru ca angajatorul la care s-a dispus detasarea sa isi indeplineasca integral si la timp toate obligatiile fata de salariatul detasat.
(4) Daca angajatorul la care s-a dispus detasarea nu isi indeplineste integral si la timp toate obligatiile fata de salariatul detasat, acestea vor fi indeplinite de angajatorul care a dispus detasarea.
(5) In cazul in care exista divergenta intre cei doi angajatori sau niciunul dintre ei nu isi indeplineste obligatiile potrivit prevederilor alin. (1) si (2), salariatul detasat are dreptul de a reveni la locul sau de munca de la angajatorul care l-a detasat, de a se indrepta impotriva oricaruia dintre cei doi angajatori si de a cere executarea silita a obligatiilor neindeplinite.

Stabiliti in ce situatie va regasiti de fapt si de aici mai departe vedeti daca se aplica sau nu legea mentionata.

Valoarea diurnei se stabileste la nivel de unitate, prin CCM sau CIM. La nivelul instituiilor de stat valoarea ei este minima, 13 lei pe zi. Insa daca diurna depaseste 2,5 x 13 lei va fi supusa impozitarii si va intra in calcul pentru contributii. Sunt noile prevederi fiscale de la inceputul acestui an, aplicabile din 1 februarie.

Alte intrebari despre Legislatia muncii