ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Demisie


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Mi-am depus demisia in data de 08.07.2013. Va rog sa mi spuneti cat trebuie sa mai stau in preaviz?
Un reprezentant al angajatorului mi-a comunicat verbal ca, contractul meu de munca se incheie in data de 11.07.2013, desi eu as dori sa stau pe toata durata preavizului, ca intre timp sa-mi gasesc alt loc de munca. Este legal acest lucru? Adica angajatorul imi poate desface contractul de munca cand doreste el de cuviinta? Multumesc!

Adaugata in: Legislatia muncii
Cristian Guta
 User  Cristian Guta
a intrebat la 11 Iul. 2013
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

2 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului Ioana Popa la 12 Iul. 2013
Scopul preavizului in cazul demisiei este sa predati tot ce aveti de predat: proiecte, documente, logistica etc., in asa fel incat angajatorul sa nu ramana descoperit la plecarea dvs sau sa fie afectata munca persoanei care va fi ulterior incadrata pe post, sa nu fie luata de la zero. Altfel sta situatia in cazul unei concedieri pe motive neimputabile, acolo scopul preavizului este de a ajuta salaraitul sa isi gaseasca un loc de munca in acest timp si de a nu ramane el descoperit, atat cat se poate si cat permite piata. Totodata, preavizul concedierii il ajuta si sa isi stranga documentele necesare pentru indemnizatie de somaj, in cazul in care doreste sa o solicite, ceea ce in cazul demisiei nu este posibil. Demisia este motiv imputabil salariatului deci acest drept la somaj cade.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 12 Iul. 2013
Da, este legal a incetarea mai devreme. In cazul demisiei preavizul este un beneficiu al angajatorului si nu al angajatului, spre deosebire de concediere unde angajatul este cel care va beneficia de pe urma unui preaviz, fiind obligatorie acordarea lui. Angajatorul poate renunta total sau partial la preaviz in situatia unei demisii, ceea ce inseamna ca poate inceta contractul la o data anterioara celei la care ar urma sa se incheie preavizul negociat in CIM, asa cum se intampla aici. Chiar in codul muncii este precizat acest lucru, art. 81 (7) mai precis.

Art. 81
(7) Contractul individual de munca inceteaza la data expirarii termenului de preaviz sau la data renuntarii totale ori partiale de catre angajator la termenul respectiv.

In cazul dvs angajatorul a ales sa renunte total la preaviz. Ceea ce inseamna ca ultima zi de lucru a fost 10.07, daca incetarea a avut loc in data de 11.07. Iar daca pe 11.07 ati avut ultima zi lucrata ar trebui sa inceteze in data de 12.07. Insa ar fi bine sa apara in scris acest lucru, aceasta renuntare la preaviz, in decizia de incetare incheiata de angajator. Ca sa nu se ajunga la situatii abuzive in care sa fiti acuzat de absentare nemotivata.

Alte intrebari despre Legislatia muncii

TOP RASPUNSURI 2024