ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Demisie


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


La societatea unde lucrez un angajat decide dupa 2 saptamani de lucru sa-si dea demisia. Demisia ajunge la mine si ii dau nr. de inregistrare. Conform CIM angajatul trebuia sa stea in preaviz 15 zile, insa decide sa nu mai vina deloc. Astfel pleaca cu demisia doar cu nr. de inregistrare fara ca administratorul sa-si dea acordul in vreun fel.
1. Numarul de inregistrare poate tine loc de acord dat de patron?
2. Poate pe perioada celor 15 zile sa fie in absenta nemotivata?
3.Poate sa se angajeze in alta parte daca nu a venit sa-si ridice incetarea contractului?
Mentionez ca in perioada 17.12.2012-18.01.2013 a fost pontat ca si absent , astfel in data de 18.01.2013 i s-a desfacut contractul prin demisie. Este corect cum s-a procedat? Perioada de preaviz fiind mai mare de 15 zile.
Cum se putea face ca sa fie totul legal?

Adaugata in: Legislatia muncii
Elena Popa
 User  Elena Popa
a intrebat la 14 Ian. 2013
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

1 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 15 Ian. 2013
Daca salariatul dvs se afla inca in perioada de proba, nu ati procedat corect pentru ca:

Art. 31 din Codul muncii republicat
(3) Pe durata sau la sfarsitul perioadei de proba, contractul individual de munca poate inceta exclusiv printr-o notificare scrisa, fara preaviz, la initiativa oricareia dintre parti, fara a fi necesara motivarea acesteia.

Ceea ce inseamna ca salariatul a procedat legal. Nu are obligatia respectarii preavizului daca inceteaza contractul in perioada de proba. Iar pontarea ca absent nemotivat nu este corecta.

Daca insa in contractul sau nu a existat mentionata o perioada de proba atunci intr-adevar era oobligat sa respecte preavizul daca angajatorul nu si-a dat acordul pentru o incetare fara acest preaviz. Caz in care puteti declansa o cercetare disciplinara ca urmare a abaterii constand in absentare nemotivata, iar in urma ei sa incetati raportul de munca disciplinar. Daca salariatul primeste convocarea, semneaza pentru ea dar nu se prezinta la data, ora si locul stabilite, si aveti confirmarea primirii ei (semnatura lui), puteti desface contractul fara cercetarea disciplinara.

Art. 251 din Codul muncii republicat
(3) Neprezentarea salariatului la convocarea facuta in conditiile prevazute la alin. (2) fara un motiv obiectiv da dreptul angajatorului sa dispuna sanctionarea, fara efectuarea cercetarii disciplinare prealabile.

Preavizul trebuie sa respecte condul muncii, el trebuie sa fie mentionat in zile lucratoare si nu calendaristice, e important sa aveti grija la aceste aspecte, contractul se completeaza cu prevederile din Cod.

Se poate angaja oricand, chiar daca nu a incetat contractul actul. Orice salariat are dreptul la cumul de functii, asa cum prevede Codul muncii, prin semnarea mai multor contracte de munca cu acelasi angajator sau cu angajatori diferiti. Este optiunea lui daca face acest lucru sau nu, cat timp legea nu il restrictioneaza in niciun fel.

Art. 35
(1) Orice salariat are dreptul de a munci la angajatori diferiti sau la acelasi angajator, in baza unor contracte individuale de munca, beneficiind de salariul corespunzator pentru fiecare dintre acestea.
(2) Fac exceptie de la prevederile alin. (1) situatiile in care prin lege sunt prevazute incompatibilitati pentru cumulul unor functii.


Alte intrebari despre Legislatia muncii

TOP RASPUNSURI 2024