ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Detasare


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua!
Pe ce perioada pot fi detasati angajatii unei firme la firma aceluiasi patron in Ungaria si cine plateste contributiile dupa angajati : firma din Romania sau firma din Ungaria. Daca contributiile si drepturile salariale sunt platite in Ungaria, firma din Romania are obligatia de a le plati cheltuieli de detasare transport si cazare? Si in ce suma ? Conform anexei la HG 518/1995 acesta ar fi de 35 Euro+ cazare ?
Multumesc anticipat pentru raspuns!

Magdolna Tanko
 User  Magdolna Tanko
a intrebat la 11 Oct. 2012
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

7 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Magdolna Tanko
 User Magdolna Tanko
a raspuns la intrebare la 15 Oct. 2012
Va multumesc frumos pentru raspuns!
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului Magdolna Tanko la 12 Oct. 2012
Angajatul detastat este de regula platit de firma la care a fost detasat, insa daca drepturile salariale din Romania ii sunt mai favorabile va beneficia de acestea.

Art. 47 - Codul muncii republicat.
(1) Drepturile cuvenite salariatului detasat se acorda de angajatorul la care s-a dispus detasarea.
(2) Pe durata detasarii salariatul beneficiaza de drepturile care ii sunt mai favorabile, fie de drepturile de la angajatorul care a dispus detasarea, fie de drepturile de la angajatorul la care este detasat.
(3) Angajatorul care detaseaza are obligatia de a lua toate masurile necesare pentru ca angajatorul la care s-a dispus detasarea sa isi indeplineasca integral si la timp toate obligatiile fata de salariatul detasat.
(4) Daca angajatorul la care s-a dispus detasarea nu isi indeplineste integral si la timp toate obligatiile fata de salariatul detasat, acestea vor fi indeplinite de angajatorul care a dispus detasarea.
(5) In cazul in care exista divergenta intre cei doi angajatori sau niciunul dintre ei nu isi indeplineste obligatiile potrivit prevederilor alin. (1) si (2), salariatul detasat are dreptul de a reveni la locul sau de munca de la angajatorul care l-a detasat, de a se indrepta impotriva oricaruia dintre cei doi angajatori si de a cere executarea silita a obligatiilor neindeplinite.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Magdolna Tanko
 User Magdolna Tanko
a raspuns la intrebare la 12 Oct. 2012
Multumesc frumos pentru raspunsurile ample acordate.
Mai am intrebarea ca drepturile salariale unde sunt suportate : de firma din Romania in Romania sau de firma din Ungaria in Ungaria?
Va multumesc anticipat!
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului 12 oana la 11 Oct. 2012
Nu operati si suspendare si detasare in revisal, nu este posibil. Perioada de detasarea duce la suspendarea contractului in mod automat, exista rubrica destinata special detasarii. Mai mult, odata ce ati operat o suspendare in Revisal, nu mai puteti opera nimic altceva asupra aceluiasi contract fara a opera mai intai incetarea suspendarii.

Prelungirea nu se face prin decizie, ci numai cu acordul angajatului. NU se intocmeste act aditional pentru decizie, pentru ca nu se modifica niciun element contractual, permanent, in cazul detasarii. Activitatea se desfasoara in baza deciziei de detasare. Detasarea nu reprezinta modificarea CIM, ci doar modificare temporara a locului muncii.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [1]
12 Oana
 User 12 Oana
a raspuns la intrebare la 11 Oct. 2012
Detasarea, asa cum se mentiona si mai jos, are durata maxima de 1 an, in schimb posibilitate nelimitata de prelungire. Iar revisalul iti permite asta.
Exemplu: Ionescu este detasat in 1.01.2012 - 01.01.2013 la firma Popescu.srl;  incepand cu 1.01.2013 pot sa prelungesc detasarea la fiecare 6 luni.
a) ca si acte: decizie prelungire, act aditional si comunicare la firma la care-l detasez, cu sporurile si salariul aferente.
b) in revisal: SUSPEND activitate - DETASEZ - incetez DETASARE - incetez SUSPENDARE - SUSPEND - DETASEZ; altfel nu te lasa programul.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 11 Oct. 2012
Art. 1 - HG 518/1995 actualizata:

Prevederile prezentei hotarari se aplica personalului trimis in strainatate pentru indeplinirea unor misiuni cu caracter temporar reprezentand:

a) vizite oficiale, tratative (negocieri), consultari, incheieri de conventii, acorduri si alte asemenea intelegeri;

b) participari la targuri si expozitii; prospectarea pietei; actiuni de cooperare economica si tehnico-stiintifica; contractari si alte actiuni care decurg din executarea contractelor de comert exterior;

c) documentare, schimb de experienta;

d) cursuri si stagii de practica si specializare sau perfectionare, inclusiv participarea elevilor, studentilor si cadrelor didactice insotitoare la olimpiade si concursuri in domeniul invatamantului;

e) participari la congrese, conferinte, simpozioane, seminarii, colocvii sau alte reuniuni, care prezinta interes pentru activitatea specifica a unitatii, precum si la manifestari stiintifice, culturale, artistice, sportive si altele asemenea;

f) primiri de titluri, grade profesionale, distinctii sau premii conferite pentru realizari stiintifice, culturale, artistice sau sportive;

g) desfasurarea unei activitati stiintifice, culturale, artistice sau sportive, temporare, fara dobandirea calitatii de salariat a partenerului extern, precum si pentru tinerea de cursuri in calitate de profesor vizitator;

h) control si indrumare la misiuni diplomatice, oficii consulare si alte asemenea reprezentante in strainatate;

i) executari de lucrari de constructii, reparatii si amenajari la imobilele misiunilor diplomatice, oficiilor consulare si ale celorlalte forme de reprezentare in strainatate, precum si ducerea si aducerea pe roti a mijloacelor auto apartinand acestor reprezentante;

j) asigurarea protectiei demnitarilor romani pe timpul cat acestia se deplaseaza in strainatate de catre personalul specializat din cadrul Serviciului de Protectie si Paza sau din alte unitati din sistemul de aparare, ordine publica si siguranta nationala, daca in sistemele respective este prevazuta o asemenea activitate;

k) exercitii, aplicatii, ateliere de lucru, controale la unitatile militare participante la misiuni de mentinere a pacii, cursuri la scoli si academii militare.

l) crearea si consolidarea democratiei, a prosperitatii, cooperarii si stabilitatii in Europa de Sud-Est, ca etapa preliminara a integrarii statelor regiunii in structurile euroatlantice.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 11 Oct. 2012
HG amintita nu se aplica in orice situatie, ci numai in cele mentionate in cuprinsul ei.

Detasarea poate fi dispusa unilateral pentru maxim un an, prelungirea perioadei fiind posibila numai cu acordul salariatului.

Art. 46 - Codul muncii
(1) Detasarea poate fi dispusa pe o perioada de cel mult un an.
(2) In mod exceptional, perioada detasarii poate fi prelungita pentru motive obiective ce impun prezenta salariatului la angajatorul la care s-a dispus detasarea, cu acordul ambelor parti, din 6 in 6 luni.
(3) Salariatul poate refuza detasarea dispusa de angajatorul sau numai in mod exceptional si pentru motive personale temeinice.
(4) Salariatul detasat are dreptul la plata cheltuielilor de transport si cazare, precum si la o indemnizatie de detasare, in conditiile prevazute de lege sau de contractul colectiv de munca aplicabil.

Alte intrebari despre Legislatia muncii

TOP RASPUNSURI 2024