ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro


Drepturi legale privind reintoarcerea angajatului din concediu crestere copil mai devreme de 1 an


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua, va rog sa ma ajutati si pe mine cu informatii concrete privind drepturile legale pe care le detine un angajat la intoarcerea din concediu crestere copil, nasterea a fost in 2011 si revenirea la locul de munca mai devreme de 1 an.
Din cate am inteles, exista persoane care sustin ca angajatul in situatia sus expusa are dreptul legal de a nu fi concediat din niciun motiv timp de 6 luni, iar alte persoane sustin ca in situatia in care nasterea a fost survenita dupa ianuarie 2011 si conform noului Cod al Muncii angajatul este acoperit de lege timp de 1 an zile (pana implineste copilul 2 ani si angajatul primeste insertia de 500 ron lunar) plus inca 6 luni.
Care varianta este corecta din punct de vedere legal?
Multumesc anticipat.
Veronica

Adina Munteanu
 User  Adina Munteanu
a intrebat la 08 Oct. 2012
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

1 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 08 Oct. 2012
Dupa revenirea definitiva la locul de munca angajatorul, in baza OUG 111/2010, nu poate dispune concedierea timp de 6 luni de la revenire, cu exceptia situatiilor in care intervine reorganizarea judiciara sau falimentul angajatorului, in conditiile legii. Interdictia se aplica o singura data.

Daca ati optat pentru concediu de pana la 1 an si reveniti la lucru mai devreme de acest termen, puteti beneficia, la cerere, de stimulent de insertie pana la implinirea varstei de 2 ani de catre copil. Pe perioada acordarii stimulentului de insertie se aplica aceeasi interdictie ca in cazul revenirii, respectiv nu va poate concedia decat daca intervine fie reorganizarea judiciara, fie falimentul angajatorului. Nu primiti in plus o perioda de 6 luni, pe lana perioada in care se acorda stimulentul de insertie, nu exista o astfel de prevedere legala. Valoarea stimulentului de insertie este intr-adevar de 500 de lei.

Insa daca optiunea exprimata initial este de concediu pana la 2 ani, iar dvs alegeti sa reveniti mai devereme de 1 an, nu aveti dreptul la stimulent de insertie, conform OUG 111/2010.

Mai mult, este bine sa stiti ca daca reveniti mai devreme de un an si faceti dovada ca inca alaptati, angajatorul va poate acorda o pauza zilnica de 2 ore din programul normal de lucru (daca sunteti incadrata cu 8 ore/zi), pentru alaptarea copilului, pauze ce includ si drumul dus - intors. Aceasta daca el nu va poate pune la dispozitie spatiu corespunzator acestui lucru. Reducerea de program se acorda doar in cazul in care copilul nu a implinit un an.

Art. 17 - OUG 96/2003 privind protectia maternitatii la locul de munca.

(1)Angajatorii sunt obligaţi să acorde salariatelor care alăptează, ?n cursul programului de lucru, două pauze pentru alăptare de c?te o oră fiecare, p?nă la ?mplinirea v?rstei de un an a copilului. ?n aceste pauze se include şi timpul necesar deplasării dus-?ntors de la locul ?n care se găseşte copilul.
(2)La cererea mamei, pauzele pentru alăptare vor fi ?nlocuite cu reducerea duratei normale a timpului său de muncă cu două ore zilnic.
(3)Pauzele şi reducerea duratei normale a timpului de muncă, acordate pentru alăptare, se includ ?n timpul de muncă şi nu diminuează veniturile salariale şi sunt suportate integral din fondul de salarii al angajatorului.
(4)?n cazul ?n care angajatorul asigură ?n cadrul unităţii ?ncăperi speciale pentru alăptat, acestea vor ?ndeplini condiţiile de igienă corespunzătoare normelor sanitare ?n vigoare.


Alte intrebari despre Legislatia muncii