ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro


drepturi salariale


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Mai am niste nelamuriri referitor la cazul meu:
1) In primul rand banii la negru pe care ii primeam si ii primesc in continuare angajatii fimei, acestia reprezentand partea de asa zisele bonusari si ore suplimentare din contul personal al patronului - aceste bonusuri impreuna cu remuneratia ce apare pe statul de plata apar pe niste fluturasi pe care nu este pusa nici o stampila a firmei, doar numele angajatului, bonusurile in functie de vanzari fiind vorba de agenti de distribuite, orele suplimentare pentru fetele de la birou, penalizarile (tin sa precizez ca patronul da tot felul de penalizari din remuneratia angajatului, este legal acest lucru?), salarul fix net in mana, care nicidecum nu este cel care apare pe statul de plata; si in final fluturasul mai contine totalul general al salariului pe care angajatul trebuie sa-l primeasca - fluturas care uneori este inmanat angajatului, alteori este trimis pe mail. Singurele acte doveditoare pe care le pot avea sunt extrasele de la banca pe care apar sumele virate din contul patronului constant in fiecare luna, de cand imi desfasor activitatea la aceasta firma si copie dupa cateva O.P.-uri care demonstreaza acest lucru atat in cazul meu cat si a celorlalti angati.
2) In al doilea rand, desi mi-am depus demisia mentionand data pana la care sunt dispusa sa stau, datorita conflictelor ivite, nu mai doresc sa stau nici macar acele zile mentionate in demisie deoarece nu doreste nici cum sa-mi vireze diferenta de bani cuvenita deoarece obliga angajatii, implicit si pe mine, la munca si sambata desi nu este stipulat in contract (sambata fiind platita din acea parte de bonusare), singura zi libera fiind doar duminica, inafara de concediul anual. Obliga agentii sa lucreze mai mult de 8 ore, de sarbatorile legale se lucreaza (ex. 1 Mai, Sf. Maria etc.) si nu plateste la dublu si nici nu se primesc zile libere compensatorii...plus multe altele.
Cum ar trebui sa procedez in legatura cu toate cele mentionate mai sus?

Adaugata in: Legislatia muncii
Emilia Dezmerean
 User  Emilia Dezmerean
a intrebat la 20 Iul. 2013
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

2 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Emilia Dezmerean
 User Emilia Dezmerean
a raspuns userului Ioana Popa la 22 Iul. 2013
D-na Popa va multumesc pentru raspuns!
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 22 Iul. 2013
Fluturasul de salariu nu este un document reglementat legal, ca atare nu se impune o anumite modalitate de transmitere, el poate fi comunicat si prin e-mail. Prin fluturas se transmit salariatului informatiile de care ati amintit, referitoare la salariul primit si contributiile / impozitul platite in luna respectiva.

Pentru ca dvs aveti mai multe drepturi neresepctate (repaus saptamanal neacordat si zile de sambata lucrate dar necompensate, sarbatori legale lucrate si necompensate), pe langa sesizarea ITM, care poate sanctiona angajatorul pentru nerespectarea drepturilor legale si a contractului de munca, va trebui sa va adresati instantei. Este institutia care va poate ajuta sa va recuperati creantele salariale din partea angajatorului. ITM va dispune sanctiuni dar va va redirectiona tot spre instanta pentru recuperarea banilor.

Referitor la preaviz, ar fi trebuit in momentul in care v-ati inaintat demisia sa precizati in cuprinsul ei ca nu stati in preaviz in temeiul art. 81 (8) din Codul muncii, ca urmare a nerespectarii clauzelor contractuale de catre angajator. Odata ce ati intrat deja in preaviz, nu puteti renunta acum la el, ar trebui sa il respectati, in caz contrar puteti fi acuzata de abatere disciplinara constand in absentare nemotivata si se poate ajunge la cercetare disciplinara, soldata chiar cu incetare disciplinara a CIM.

Alte intrebari despre Legislatia muncii

Expertii nostri
violeta Georgescu
Gratiela Petrescu Marius Ion Radu Anton George Andreescu Viviana Serni G Stancu