ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro


drepturi salariale


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


buna ziua,
va rog sa-mi spuneti la cit la % am dreptul din salariul de baza daca voi intra in concediu medical in urma unei operatii de cancer la sinmastectomia largita.din cite am inteles,cred ca voi avea dreptul la circa 140 de zile deconcediu medical.mentionez ca am o vechime in cimpul muncii de 32 deani.de asemenea asi dori si articolul de lege ce face referire la acest fapt.
multumesc f.f. mult
f rosioru

Florin Rosioru
 User  Florin Rosioru
a intrebat la 01 Mai. 2012
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

3 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului georgeta ganea la 02 Mai. 2012
Intrebarea din speta se refera la plata acestui tip de concediu medical, procentul din salariul de baza. Nu la perioada de acordare a ei. Posibil ca persoanei in cauza sa i se fi comuncat numarul de zile lucratoare in care va fi in concediu - la un clacul aproximativ acestea se aproipie de 140 pe 6 luni - sau sa fi beneficiat deja de un numar de 43 de zile de concediu medical.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [1]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns la intrebare la 01 Mai. 2012

Durata concediului medical pentru incapacitate temporara de munca in cazul neoplaziilor este reglementata de art 13 alineatul 3 litera b di OUG 158 DIN 2005.

rt. 13. - 1 Durata de acordare a indemnizatiei pentru incapacitate temporara de munca este de cel mult 183 de zile in interval de un an, socotita din prima zi de imbolnavire.

2 Incepand cu a 91-a zi, concediul se poate prelungi de catre medicul specialist pana la 183 de zile, cu aprobarea medicului expert al asigurarilor sociale.

3 Durata de acordare a concediului si a indemnizatiei pentru incapacitate temporara de munca este mai mare in cazul unor boli speciale si se diferentiaza dupa cum urmeaza:
b un an, cu drept de prelungire pana la un an si 6 luni de catre medicul expert al asigurarilor sociale, in intervalul ultimilor 2 ani, pentru tuberculoza meningeala, peritoneala si urogenitala, inclusiv a glandelor suprarenale, pentru SIDA si neoplazii, in functie de stadiul bolii;
Multa sanatate!
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 01 Mai. 2012
Concediile medicale acordate pentru urgente medico-chirurgicale se platesc cu o indemnizatie de 100%. Din numarul de zile de concediu se platesc numai zilele lucratoare. Baza de calcul pentru indemnizatia de concediu medical o va reprezenta media veniturilor realizate in ultimele 6 luni anterioare celei in care se acorda concediul medical.

Extras din OUG 158/2005 privind concediile si indemnizatiile pentru asigirari sociale de sanatate:

ART. 17
2 Cuantumul brut lunar al indemnizatiei pentru incapacitate temporara de munca, determinata de tuberculoza, SIDA, neoplazii, precum si de o boala infectocontagioasa din grupa A si de urgente medico-chirurgicale stabilite in conditiile prevazute la art. 9, este de 100% din baza de calcul stabilita conform art. 10.

ART. 10
1 Baza de calcul a indemnizatiilor prevazute la art. 2 se determina ca medie a veniturilor lunare din ultimele 6 luni din cele 12 luni din care se constituie stagiul de cotizare, pana la limita a 12 salarii minime brute pe tara lunar, pe baza carora se calculeaza contributia pentru concedii si indemnizatii.
2 In situatia in care la stabilirea celor 6 luni din care, potrivit prevederilor alin. 1, se constituie baza de calcul a indemnizatiilor, se utilizeaza perioade asimilate stagiului de cotizare sau perioade dintre cele prevazute la art. 8 alin. 1 lit. b si c, veniturile ce se iau in considerare sunt:
a cuantumul indemnizatiilor, pentru situatiile prevazute la art. 8 alin. 1 lit. c si alin. 2;
b salariul de baza minim brut pe tara, din perioadele respective, pentru situatiile prevazute la art. 8 alin. 1 lit. b si alin. 3.

Alte intrebari despre Legislatia muncii