ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Drepturile salariatei insarcinate


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua,

Care sunt drepturile unei salariate insarcinate?

Multumesc!

Adaugata in: Legislatia muncii
Dumitru Anca
 User  Dumitru Anca
a intrebat la 26 Iun. 2012
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

1 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 26 Iun. 2012
Intai de toate este foarte important ca salariata insarcinata sa anunte in scris angajatorul printr-o cerere, insotita de dovada sarcinii de la medicul ginecolog. In 10 zile de la primirea acesti informatii angajatorul are obligatia conform OUG 96/2003 sa anunte ITM si medicul de medicina muncii. ITM va moitoriza respectarea drepturilor salariatei insarcinate iar medicul de medicina muncii va verifica daca sunt respectate conditiile de risc in ceea ce priveste activitatea si mediul de lucru al salariatei. Angajatorul are obligatia de a pastra confidentialitatea starii salariatei, asa cum prevede legea. Cu alte cuvinte, nu are voie sa anunte restul personalului sau alti parteneri, colegi, referitor la sarcina salariatei.

Pe durata sarcinii, daca nu intervin situatii de reorganizare judiciara, faliment sau dizolvare, angajatorul nu poate dispune concedierea salariatei insarcinate. Aceeasi prevedere se aplica si in cazul concediului de maternitate, risc maternal sau crestere copil.

Salaraita insarcinta nu poate lucra ore de noapte, este de preferat sa nu desfasoarea munca suplimentara insa daca face acest lucru, trebuie sa existe acordul ei prealabil.

Daca controalele medicale privind sarcina pot fi facute numai in timpul programului de lucru, angajatorul are obligatia de a-i acorda un maxim de 16 ore pe luna dispensa pentru controle medicale, in temeiul OUG 96/2003, in acest scop. Drepturile salariale nu ii vor fi insa afectate, diminuate.

In cazul in care salariata lucreaza in conditii sau un mediu care prezinta riscuri pentru salariata sau sarcina sa, angajatorul are obligatia de a face un raport si a-i prezenta salariatei acest raport.

Alte intrebari despre Legislatia muncii

TOP RASPUNSURI 2024