ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

femeie insarcinata


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


cand trebuie sa anunte o angajata medicul sau de familie, ca este insarcinata???

Adaugata in: Legislatia muncii
Simona Paul
 User  Simona Paul
a intrebat la 03 Ian. 2012
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

4 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului Predescu Ana la 05 Ian. 2012
Rectific, legea nu prevede cand sa iti anunte salariata medicul de familie privind starea ei.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului Predescu Ana la 04 Ian. 2012
In cuprinsul legii redate de dvs nu este prevazut un termen in care salariata trebuie sa anunte angajatorul privind sarcina ei.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [1]
Predescu Ana
 User Predescu Ana
a raspuns la intrebare la 04 Ian. 2012
OUG 96/2003 privind protectia maternitatii la locul de munca prevede:

Art. 3
1Salariatele prevazute la art. 2 lit. c-e au obligatia de a se prezenta la medicul de familie pentru eliberarea unui document medical care sa le ateste starea.
2??n cazul ??n care salariatele nu ??ndeplinesc obligatia prevazuta la alin. 1 si nu informeaza ??n scris angajatorul despre starea lor, acesta este exonerat de obligatiile sale prevazute ??n prezenta ordonanta de urgenta, cu exceptia celor prevazute la art. 5, 6, 18, 23 si 25.
Art. 4
Angajatorii au obligatia sa adopte masurile necesare, astfel ??nc??t:
asa previna expunerea salariatelor prevazute la art. 2 lit. c-e la riscuri ce le pot afecta sanatatea si securitatea;
bsalariatele prevazute la art. 2 lit. c-e sa nu fie constr??nse sa efectueze o munca daunatoare sanatatii sau starii lor de graviditate ori copilului nou-nascut, dupa caz.
Art. 5
1Pentru toate activitatile susceptibile sa prezinte un risc specific de expunere la agenti, procedee si conditii de munca, a caror lista este prevazuta ??n anexa nr. 1, angajatorul este obligat sa evalueze anual, precum si la orice modificare a conditiilor de munca natura, gradul si durata expunerii salariatelor prevazute la art. 2 lit. c-e, ??n scopul determinarii oricarui risc pentru securitatea sau sanatatea lor si oricarei repercusiuni asupra sarcinii ori alaptarii.
2Evaluarile prevazute la alin. 1 se efectueaza de catre angajator, cu participarea obligatorie a medicului de medicina muncii, iar rezultatele lor se consemneaza ??n rapoarte scrise.
Art. 6
1Angajatorii sunt obligati ca, ??n termen de 5 zile lucratoare de la data ??ntocmirii raportului, sa ??nm??neze o copie a acestuia sindicatului sau reprezentantilor salariatilor.
2Angajatorii vor informa ??n scris salariatele asupra rezultatelor evaluarii privind riscurile la care pot fi supuse la locurile lor de munca, precum si asupra drepturilor care decurg din prezenta ordonanta de urgenta.
Art. 7
1??n termen de 10 zile lucratoare de la data la care angajatorul a fost anuntat ??n scris de catre o salariata ca se afla ??n una dintre situatiile prevazute la art. 2 lit. c-e, acesta are obligatia sa ??nstiinteze medicul de medicina muncii, precum si inspectoratul teritorial de munca pe a carui raza ??si desfasoara activitatea.
2De la data primirii ??nstiintarii medicul de medicina muncii si inspectoratul teritorial de munca vor verifica conditiile de munca ale salariatei la termenele si ??n conditiile stabilite prin normele de aplicare a prezentei ordonante de urgenta.
Art. 8
Angajatorul are obligatia sa pastreze confidentialitatea asupra starii de graviditate a salariatei si nu va anunta alti angajati dec??t cu acordul scris al acesteia si doar ??n interesul bunei desfasurari a procesului de munca, c??nd starea de graviditate nu este vizibila.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 03 Ian. 2012
Cat mai repede, imediat ce afla acest lucru, pentru ca ulterior sa anunte angajatorul. Salariata insarcinata are anumite drepturi prevazute in lege pe care angajatorul trebuie sa le respecte, insa cu conditia sa fie instiintat privind starea pacientei. Legea nu prevede cand sa anunte salariata medicul de familie insa e de preferat sa nu amane prea mult comunicarea.

Alte intrebari despre Legislatia muncii

TOP RASPUNSURI 2024