ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Greva spontana


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Avocat Delimart Alexei a scris un articol complet pt dreptul la greva si totusi n-am inteles daca se poate declansa greva fara a trece prin toti pasii legali, ma refer la greva japoneza, care nu are reglementari sau greva spontana, mai ales.

Adaugata in: Legislatia muncii Greva
Minea Petre
 User  Minea Petre
a intrebat la 31 Mar. 2013
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

1 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 01 Apr. 2013
Greva japoneza este greva de avertizare si nu presupune plecarea de la locul de munca si nici incetarea activitatii, fiind utilizate mijloace simple, vizuale, de avertizare (de exemplu, o anumita banderola, sau o insigna prin care sa arate ca se poate ajunge la o greva organizata daca nu se primeste un raspuns favorabil privitor la solicitari).

In articolul de care vorbti dvs. dl. avocat a precizat si care sunt tipurile de greva pe care legea le stabileste, si anumie: propriu-zise, de avertisment (japoneza) sau de solidaritate. Cea spontana nu se numara printre ele.

Geva spontana este ilegala, pentru ca nu respecta conditia de anuntare a angajatorului cu doua zile inainte, cf. art. 182 din legea dialogului social 62/2011, si nici nu se poate vorbi de epuizarea cailor de solutionare a conflictelor, asa cum ar trebui sa se intample cf. aceluiasi articol, inainte de a fi declansata greva propriu-zisa.

Art. 182
Greva poate fi declarata numai daca, in prealabil, au fost epuizate posibilitatile de solutionare a conflictului colectiv de munca prin procedurile obligatorii prevazute de prezenta lege, numai dupa desfasurarea grevei de avertisment si daca momentul declansarii acesteia a fost adus la cunostinta angajatorilor de catre organizatori cu cel putin doua zile lucratoare inainte.


Alte intrebari despre Legislatia muncii

TOP RASPUNSURI 2024