ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

in ce conditii se acorda prima de instalare ?


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Dosarul depus pentru prima de instalare a fost respins pentru ca firma are ca punct de lucru mun. Cluj Napoca si domiciliul din buletin este sat Floresti ,jud.Cluj la 5-6 km de municipiu.
Va rog sa-mi spuneti in baza carui articol din Legea somajului a fost respins dosarul pentru ca eu nu am gasit nicaieri in lege asa ceva.
Ce se mai poate face daca cei care au hotarat au procedat corect ?
Mentionez ca domiciliul initial a fost la peste 80 km de Cluj Napoca.

Emilia Curea
 User  Emilia Curea
a intrebat la 07 Apr. 2014
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

3 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului emilia curea la 07 Apr. 2014
Eu sesizez o mica diferenta. In intrebarea initiala puneati problema distantei dintre localitatea in care ati avut domiciliul initial si Cluj Napoca, nu satul Floresti, pe de o parte. Pe de alta parte, pentru ca schimbarea de domiciliu este facuta in alta locatie fata de cea in care se afla punctul de lucru se poate trage concluzia ca angajarea nu a influentat modificarea domiciliului, distanta dintre localitatea de domiciliu si cea a locului de munca fiind mica. Exista astfel de situatii judecate in instanta, in urma carora s-a tras aceasta concluzie. Un exemplu de caz il regasiti chiar aici. http://www.costelgilca.ro/jurisprudenta/document/126/

Iar raspunsul la problema dvs este chiar la art. 74, si 75 chiar, in care se precizeaza angajarea intr-o alta localitate care ar duce la schimbarea domicliului, in esenta tot in acea localitate. De aici problema. Este practica si analiza instantei. Cel mult puteti deschide actiune in instanta ca sa obtineti o solutionare a cazului dvs la un alt nivel.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Emilia Curea
 User Emilia Curea
a raspuns userului Ioana Popa la 07 Apr. 2014
Dosarul a fost depus la termen ,cu toate hartiile necesare .Singura problema a fost domiciliul din satul Floresti- jud.Cluj cu punctul de lucru al firmei care este Cluj Napoca adica nu coincid cele doua.Legea si normele le-am studiat si eu si nu am gasit undeva stipulat ca ar trebui sa fie in acelasi loc respectiv municipiu,oras, sat etc. Satul Floresti este langa Cluj-Napoca .
Multumesc anticipat!
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 07 Apr. 2014
Prima de instalare se acorda salariatului si nu firmei.

Daca domiciliul sau initial s-a modificat ca urmare a incadrarii in munca, atunci e posibil sa existe ceva neclaritati in privinta documentelor depuse sau erori. Sau poate termene depasite pentru depunerea dosarului. Este important sa aveti in vedere si faptul ca ea nu poate fi cumulata cu prima de incadrare, in cazul in care ea se acorda. Sunt si alte conditii prevazute de ele pentru acordarea acestui drept. Va redau mai jos articolele de lege referitiare la aceste sume - legea somajului nr. 76/2002 actualizata:

ART. 74
Persoanele care in perioada in care beneficiaza de indemnizatie de somaj se incadreaza, potrivit legii, intr-o localitate situata la o distanta mai mare de 50 km de localitatea in care isi au domiciliul stabil, beneficiaza de o prima de incadrare acordata din bugetul asigurarilor pentru somaj egala cu de doua ori valoarea indicatorului social de referinta in vigoare la data acordarii.

ART. 75
Persoanele care in perioada in care beneficiaza de indemnizatie de somaj se incadreaza, potrivit legii, intr-o alta localitate si, ca urmare a acestui fapt, isi schimba domiciliul primesc o prima de instalare, acordata din bugetul asigurarilor pentru somaj, egala cu de sapte ori valoarea indicatorului social de referinta in vigoare la data instalarii.

ART.75^1
(1) Prima de incadrare si prima de instalare, prevazute la art. 74 si art. 75, denumite in continuare prime de mobilitate, se acorda, la cerere, in conditiile art. 74 si art. 75, si somerilor de lunga durata inregistrati la agentiile pentru ocuparea fortei de munca, care nu beneficiaza de indemnizatie de somaj.
(2) Prima de incadrare prevazuta la art. 74 nu se cumuleaza cu prima de instalare prevazuta la art. 75.
(3) Beneficiaza de primele de mobilitate persoanele care se incadreaza in munca pentru o perioada de cel putin 12 luni.
(4) Nu beneficiaza de primele de mobilitate:
a) persoanele care au mai beneficiat de o prima de incadrare sau de o prima de instalare in ultimele 36 de luni premergatoare solicitarii primei de mobilitate;
b) persoanele care se incadreaza la angajatori cu care au fost in raporturi de munca sau de serviciu in ultimii 2 ani;
c) persoanele pentru care plata indemnizatiei de somaj a fost suspendata potrivit art. 45 alin. (1) lit. c), iar ulterior, ca urmare a schimbarii duratei contractului individual de munca, plata indemnizatiei de somaj inceteaza potrivit art. 44 lit. a);
d) absolventii licentiati ai facultatilor de medicina, medicina dentara si farmacie care, la data solicitarii dreptului, au promovat concursul national de rezidentiat pe locuri sau pe posturi in conditiile legii;
e) absolventii institutiilor de invatamant fata de care angajatorii au obligatia, potrivit legii, de a-i incadra in munca.
(5) Persoanele care beneficiaza de prime de mobilitate au dreptul la mentinerea acestora si in cazul in care, in perioada de 12 luni de la angajare, le inceteaza raportul de munca sau de serviciu la primul angajator si se incadreaza in termen de 30 de zile la un alt angajator, in aceleasi conditii, respectiv pentru o perioada mai mare de 12 luni, intr-o localitate situata la o distanta mai mare de 50 de km de localitatea in care isi au domiciliul sau, dupa caz, in aceeasi localitate in care a fost si primul angajator la care persoana s-a incadrat in munca si, ca urmare, si-a schimbat domiciliul in acea localitate.


Alte intrebari despre Legislatia muncii

TOP RASPUNSURI 2024