ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro


Incalcare drepturi angajata gravida


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua, ma numesc Andrei si am nevoie de niste raspunsuri. Sotia mea lucreaza la un aprozar in Mioveni si este insarcinata si lucreaza de luni pana duminica. In urma cu 4 luni, cand sotia mea a ramas gravida, seful ei a inceput sa ii vorbeasca urat, a vrut sa o concedieze si i-a taiat si din salariu. Neputand sa o concedieze, o solicita la maxim. Ce sa fac?

Adaugata in: Legislatia muncii Hhfg
Manea Ariel
 User  Manea Ariel
a intrebat la 12 Dec. 2013
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

1 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 12 Dec. 2013
In primul rand nu este corect acel program de lucru, un salariat in Romania lucreaza maxim 5 zile pe saptamana, cu doua zile consecutive drept repasus saptamanal, zile care sunt de regula acordate sambata si duminica. Daca nu pot fi respectate aceste zile, se pot acorda alte doua, tot consecutive, in decursul saptamanii respective. Pentru munca in zilele de weekend se acorda un spor al carui cuantum se negociaza in CCM sau CIM, in functie de caz. Daca apare in CIM se trece si in Revisal obligatoriu.

Apoi, salariatele insarcinate nu pot efectua munca suplimentara conform legii, si nici nu pot fi fortate in acest sens. Iar angajatorul ar trebui sa anunte ITM si medicul de medicina muncii in termen de 10 zile de la primirea informarii scrise de la salariata referitor la starea ei fiziologica.

De asemenea reducerea salariului trebuire sa aiba o baza legala: fie se incheie act aditional la contract, ceea ce inseamna ca la baza ei sta o negociere intre parti, fie se aplica o decizie de sanctionare disciplinara ca urmare a unei cercetari, daca salariatul a savarsit o abatere disciplinara, fie se modifica prin decizie unilaterala daca diminuarea salariala este impusa de un act normativ.

Ar trebui sesizata Inspectia Muncii cat mai urgent iar pentru banii retinuti in mod ilegal din pacate ar trebui mers in instanta cu toate dovezile existente. Inspectorii pot sanctiona angajatorul in urma controlului dar nu pot garanta recuperarea sumelor retinute ilegal.

Daca sunt prezente si situatii discriminatorii se poate sesiza Centrul pentru Combatere a discriminarii sau se poate merge chiar in instanta de judecata pentru solutionarea lor.


Alte intrebari despre Legislatia muncii