ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro


Indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Conform Ordonantei de urgenţă nr. 111 din 8 decembrie 2010 privind concediul ÅŸi indemnizaÅ£ia lunară pentru creÅŸterea copiilor “ Ãncepând cu data de 1 ianuarie 2011, persoanele care, în ultimul an anterior datei naÅŸterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri din salarii, venituri din activităţi independente, venituri din activităţi agricole supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificările ÅŸi completările ulterioare, denumite în continuare venituri supuse impozitului, pot beneficia opÅ£ional de următoarele drepturi:
a concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la un an, respectiv 3 ani în cazul copilului cu handicap, precum şi de o indemnizaţie lunară;
b concediu pentru creÅŸterea copilului în vârstă de până la 2 ani, precum ÅŸi de o indemnizaÅ£ie lunară.â€
Ce se intampla in cazul unei salariate care in ultimul an anterior datei naÅŸterii copilului, nu a realizat timp de 12 luni venituri ? Beneficiaza sau nu de concediu pentru cresterea copilului ? In cazul in care nu beneficiaza de acest concediu , are alte beneficii si cum va fi pontata la serviciu ? concediu crestere copil , concediu fara plata si care este perioada maxima de acordare a acestuia, sau va trebui sa-si inceteze activitatea .


Paula-gabriela Grama
 User  Paula-gabriela Grama
a intrebat la 15 Feb. 2012
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

1 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 16 Feb. 2012
In cazul in care salariata nu indeplineste stagiul e cotizare de 12 luni prevazute in lege nu poate beneficia de acest concediu, asa cum prevede si ordonanta. Nu trebuie sa inceteze activitatea, ea beneficiaza de anumite drepturi prevazute in OUG 96/2003 privind protectia maternitatii la locul de munca, precum pauze pentru alaptat. Acordarea concediului crestere copil fara plata indemnizatiei se acorda in aceleasi conditii, ale indeplinirii stagiului de cotizare prevazut in lege, insa dupa primele 3 nasteri sau daca respectivul copil este adoptat.

Daca mama nu poate beneficia de acest concediu crestere copil, acest drept poate fi acordat tatalui, la cerere, daca parintii decid asupra acestui lucru.

Pontarea salariatei la serviciu se face la fel ca pana la momentul nasterii. Nu trebuie sa isi inceteze activitatea daca ea nu doreste acest lucru. Ea are insa dreptul la concediu pentru sarcina si lauzie, concediul de lauzie fiind de cel putin 42 de zile conform legii.


Alte intrebari despre Legislatia muncii

Expertii nostri
violeta Georgescu
Radu Anton Gratiela Petrescu G Stancu Ioana Popa alexei delimart Marius Ion