ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro


infiintare asociatie familiala


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua,
doresc sa infiintez o asociatie familiala, dar inca nu sunt casatorita. Ar putea logodnicul meu sa infiinteze asociatia familiala singur, urmand ca anul viitor sa ne casatorim si sa devin membru al asociatiei?
Stiu ca persoanele care sunt membrii ai unei asociatii familiale au calitatea de angajat propriu avand drepturi (asigurare sociala, de sanatate, de somaj, pensie). Daca infiintez o asociatie familiala toate aceste drepturi sunt obligatorii? Adica sunt obligata sa imi fac asigurarile?


Adaugata in: Legislatia muncii
Nicoleta Chiriac
 User  Nicoleta Chiriac
a intrebat la 23 Iul. 2013
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

3 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului Georgeta Ganea la 26 Iul. 2013
Multumesc pentru completare, asa este. Insa este necesara inregistrarea la Registrul Comertului.

Art. 7. - 44/2008

(1) Persoanele fizice prevăzute la art. 4 lit. a) şi b) au obligaţia să solicite ?nregistrarea ?n registrul comerţului şi autorizarea funcţionării, ?nainte de ?nceperea activităţii economice, ca persoane fizice autorizate, denumite ?n continuare PFA, respectiv ?ntreprinzători persoane fizice titulari ai unei ?ntreprinderi individuale.

(2) Reprezentantul ?ntreprinderii familiale are obligaţia să solicite ?nregistrarea ?n registrul comerţului şi autorizarea funcţionării, ?nainte de ?nceperea activităţii economice. ?n cazul ?n care acesta nu formulează cererea ?n termen de 7 zile de la ?ncheierea acordului de constituire prevăzut la art. 29 alin. (1), oricare membru al ?ntreprinderii familiale poate să solicite ?nregistrarea ?n registrul comerţului şi autorizarea funcţionării.

(3) ?n toate cazurile, cererea de ?nregistrare ?n registrul comerţului şi de autorizare a funcţionării trebuie formulată ?n termen de 15 zile de la ?ncheierea acordului de constituire prevăzut la art. 29 alin. (1).

(4) ?n caz de nerespectare a termenului prevăzut la alin. (3), este necesară ?ncheierea unui nou acord de constituire.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns userului Ioana Popa la 24 Iul. 2013
OUG 44 DIN 2008
CAPITOLUL IV
Dispoziţii finale
Art. 44

La data intrării ?n vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă se abrogă:

a) Legea nr. 300/2004 privind autorizarea persoanelor fizice şi a asociaţiilor familiale care desfăşoară activităţi economice ?n mod independent, publicată ?n Monitorul Oficial al Rom?niei, Partea I, nr. 576 din 29 iunie 2004, cu modificările şi completările ulterioare;


Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 23 Iul. 2013
Mergeti la Registrul Comertului si intrebati in ce conditii se poate infiinta o asociatie de familie. Trebuie sa va inregistrati la ei asociatia.

Art. 2 - Legea 300/2004 actualizata
(1) Asociatia familiala se poate infiinta la initiativa unei persoane fizice si se constituie din membrii de familie ai acesteia.
(2) Sunt considerati membrii unei familii, in sensul prezentei legi, sotul, sotia si copiii acestora care au implinit varsta de 16 ani, la data autorizarii asociatiei familiale, precum si rudele acestora pana la gradul al patrulea inclusiv.
(3) In cazul desfasurarii activitatii in contextul dreptului de stabilire, asociatia familiala se constituie din membrii de familie care au domiciliul sau resedinta in Romania.
(4) Asociatia familiala este reprezentata in relatiile cu tertii de persoana din initiativa careia s-a infiintat sau de persoana imputernicita de aceasta, in baza unei procuri autentificate.

Art. 3
(1) Persoana fizica care desfasoara activitati economice in mod independent, precum si persoanele fizice care sunt membri ai asociatiilor familiale au, in sensul prezentei legi, calitatea de angajat propriu.
(2) Calitatea de angajat propriu se refera la dreptul de a fi asigurat in sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale, al asigurarilor sociale de sanatate si al asigurarilor pentru somaj, in conditiile prevazute de legile care reglementeaza aceste domenii.
(3) Persoanele fizice care desfasoara activitati economice in mod independent si asociatiile familiale autorizate in conditiile prezentei legi nu pot angaja persoane cu contract individual de munca pentru desfasurarea activitatilor pentru care s-a obtinut autorizatia.

Art. 4
Persoana fizica care desfasoara activitati economice in mod independent si asociatia familiala trebuie sa detina autorizatia si certificatul de inregistrare eliberate in conditiile prezentei legi.


Alte intrebari despre Legislatia muncii