ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Infiintare firma


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua,

Sunt somer si am demarat procedura de a-mi infiinta un SRL (nu am finalizat inca) dar intre timp am primit o oferta de angajare de la o firma care are acelasi domeniu de activitate ca si firma care doresc s-o infiintez.

Exista vreun impediment?

Multumesc,
cata6712

Adaugata in: Legislatia muncii
Catalin Badescu
 User  Catalin Badescu
a intrebat la 01 Iul. 2013
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

2 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului Ioana Popa la 01 Iul. 2013
Gasiti aceste lucruri prevazute in legea somajului 76/2002, actualizata:

ART. 45
(1) Suspendarea platii indemnizatiilor de somaj acordate beneficiarilor are loc dupa cum urmeaza:
...................
c) la data incadrarii in munca, conform legii, pe o perioada de cel mult 12 luni;
...................
(3) Repunerea in plata, dupa suspendarea in conditiile alin. (1) lit. b), c) si e)?i), se face de la data depunerii cererii beneficiarului, dar nu mai tarziu de 30 de zile calendaristice de la data incetarii situatiei care a condus la suspendare.

ART. 72 - Legea 76/2002
(1) Persoanele prevazute la art. 17 alin. (1) si alin. (2) lit. c) carora li s-a stabilit dreptul la indemnizatia de somaj potrivit legii si care se angajeaza pentru program normal de lucru, conform prevederilor legale in vigoare, si, ca urmare a angajarii, le inceteaza plata indemnizatiei de somaj beneficiaza, din momentul angajarii pana la sfarsitul perioadei pentru care erau indreptatite sa primeasca indemnizatia de somaj, de o suma lunara, acordata din bugetul asigurarilor pentru somaj, reprezentand 30% din cuantumul indemnizatiei de somaj, stabilita si, dupa caz, reactualizata conform legii.
(2) Nu beneficiaza de prevederile alin. (1) persoanele care se incadreaza la angajatori cu care au fost in raporturi de munca sau de serviciu in ultimii 2 ani, precum si persoanele pentru care plata indemnizatiei de somaj a fost suspendata potrivit art. 45 alin. (1) lit. c), iar ulterior, ca urmare a schimbarii duratei contractului individual de munca, plata indemnizatiei de somaj inceteaza potrivit art. 44 lit. a)

ART. 5
In sensul prevederilor prezentei legi, termenii si expresiile de mai jos au urmatoarele semnificatii:
IV. somer ? persoana care indeplineste cumulativ urmatoarele conditii:
a) este in cautarea unui loc de munca de la varsta de minimum 16 ani si pana la indeplinirea conditiilor de pensionare;
b) starea de sanatate si capacitatile fizice si psihice o fac apta pentru prestarea unei munci;
c) nu are loc de munca, nu realizeaza venituri sau realizeaza, din activitati autorizate potrivit legii, venituri mai mici decat valoarea indicatorului social de referinta al asigurarilor pentru somaj si stimularii ocuparii fortei de munca, in vigoare;
d) este disponibila sa inceapa lucrul in perioada imediat urmatoare, daca s-ar gasi un loc de munca.

ART. 17
(1) In vederea stabilirii dreptului de indemnizatie de somaj, somerii prevazuti la art. 16 lit. a) sunt persoanele care se pot gasi in una dintre urmatoarele situatii:
f) au incheiat contract de asigurare pentru somaj si nu realizeaza venituri sau realizeaza, din activitati autorizate potrivit legii, venituri mai mici decat valoarea indicatorului social de referinta, in vigoare;

ART. 33^1
Valoarea indicatorului social de referinta este de 500 lei.

HG 174/2002 privind normele de aplicare a legii 76/2002:

ART. 15
(1) somerii prevazuti la art. 17 din lege, care realizeaza venituri din activitati autorizate potrivit legii, vor beneficia de indemnizatie de somaj ?n conditiile art. 34 alin. (1), respectiv alin. (3) din lege, daca dovedesc ca acele venituri, determinate potrivit art. 6, nu depasesc valoarea indicatorului social de referinta al asigurarilor pentru somaj si stimularii ocuparii fortei de munca ?n vigoare ?n luna pentru care se face dovada.
(2) Prin activitati autorizate potrivit legii se ?ntelege activitatile economice desfasurate de persoane fizice autorizate, ?ntreprinderi individuale si/sau ?ntreprinderi familiale conform legii sau exercitarea profesiilor liberale potrivit dispozitiilor legale speciale.

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 01 Iul. 2013
Pentru infiitarea firmei nu are ce impediment sa exista daca sunteti si salariat. Dar ca somer nu puteti cumula venituri realizate din statutul de asociat al unui SRL cu indemnizatia de somaj. Numai veniturile obtinute ca PFA / II / IF pot fi cumulate cu somajul, in conditiile in care ele nu depasesc 500 lei / luna.

Ca salariat, la fel, nu puteti cumula somajul cu veniturile de natura salariala. Astfel ca, daca va incadrati pe o perioada determniata de maxim 12 luni indemnizatia se va suspenda si o veti putea relua ulterior, la cerere, daca nu ramaneti in campul muncii. Iar daca va incadrati cu contract de munca pe perioada nedeterminata si cu norma intreaga, plata indemnizatiei inceteaza si primiti 30% din valoarea stabilita pana la finalizarea perioadei pentru care aveati dreptul sa vi se acorde indemnizatie de somaj.

Alte intrebari despre Legislatia muncii

TOP RASPUNSURI 2024