ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Intoarcere la serviciu dupa Concediu ingrijire copil pana la 2 ani


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua,
Din luna februarie 2012 sunt in concediu paternal . Vreau sa stiu daca pot sa ma intorc la serviciu incepand cu luna noiembrie 2012 in aceleasi conditii pe care le-am avut inainte de a intra in concediu . Ma refer la post , salariu , etc.
Pentru ce perioada de timp este obligat angajatorul , conform legislatiei in vigoare , sa ma reangajeze ? Ma poate concedia fara un motiv pertinent , fara un test de capacitate profesionala ???

Multumesc,

Liviu Badea
 User  Liviu Badea
a intrebat la 24 Apr. 2012
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

3 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 24 Apr. 2012
In cazul copiilor nascuti anterior dateri de 1.01.2011 se aplica prevederile OUG 148/2005. Daca in contractul colectiv de munca la nivel de unitate insa exista o prevedere referitoare la aceasta interdictie de concediere si pentru situatiile copiilor nascuti anterior lunii ianuarie 2011, se va respecta acea prevedre. Insa este necesar sa verificati cu angajatorul.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 24 Apr. 2012
Concediul ingrijire copil nu este acelasi lucru cu concediul paternal. Ele sunt reglementate de legi diferite. Concediul paternal este regelementat de legea 210/1999 iar concediul crestere copil este reglementat prin OUG 111/2010 modificata prin OUG 124/2011.

La fel ca in cazul conediului paternal, contractul de munca se suspenda pe perioada concediului pentru crestere copil, astfel ca nu se pune problema unei reincadrari, ci a reluarii activitatii dupa incetarea perioadei de suspendare.

Fac o corexctura insa asupra raspunsului anterior, si anume se aplica si in cazul salariatului, nu doar a salaratei prevederea referitoare la interdictia angajatorului de a va concedia dupa revenirea definitiva din concediu crestere copil, timp de 6 luni, insa numai in cazul in care copilul a fost nascut dupa data de 1.01.2011. Daca insa copilul a fost nascut inainte de aceasta data, nu se aplica prevederea referitoare la conedierea salariatului revenit din concediu crestere copil.

Totodata, aceasta prevedere nu se aplica in cazul reorganizarii judiciare, falimentului sau dizolvarii angajatorului.

Art. 25
2 Este interzis angajatorului s?? dispun?? ??ncetarea raporturilor de munc?? sau de serviciu ??n cazul:
a salariatei/salariatului care se afl??, dup?? caz, ??n concediu pentru cre??terea copilului ??n v??rst?? de p??n?? la un an sau de p??n?? la 2 ani, respectiv 3 ani, ??n cazul copilului cu handicap;
b salariatei/salariatului care se afl?? ??n plata stimulentului de inser??ie prev??zut la art. 7.
3 Interdic??ia prev??zut?? la alin. 2 se extinde, o singur?? dat??, cu p??n?? la 6 luni dup?? revenirea definitiv?? a salariatei/salariatului ??n unitate.
4 Prevederile alin. 2 ??i 3 nu se aplic?? ??n cazul concedierii pentru motive ce intervin ca urmare a reorganiz??rii judiciare sau a falimentului angajatorului, ??n condi??iile legii.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 24 Apr. 2012
In cazul concediului paternal nu exista prevederi legale referitor la perioada in care angajatorul nu va poate concedia. Acea prevedere se refera numai la mamele care revin din concediu si au nascut dupa data de 1.01.2011.

La revenirea la locul de munca angajatorul ar trebui sa va acorde cel putin drepturile pe care le aveati conform contractului individual de munca, contractului colectiv aplicabil sau legislatiei in vigoare. Orice modificare a elemetnelor din contract - salariu , functie, program de lucru etc. - pot fi facute numai prin act aditional asa cum prevede codul muncii republicat.

Angajatorul nu va reangajeaza, pe perioada concediului paternal contractul de munca a fost suspendat, si nu incetat. Astfel ca angajatorul va inceta perioada de suspendare si veti relua activiatea in baza aceluiasi contract.

Alte intrebari despre Legislatia muncii

Expertii nostri
violeta Georgescu
George Andreescu G Stancu Viviana Serni alexei delimart Marius Ion Gratiela Petrescu
TOP RASPUNSURI 2024